objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 13. januar 2012 ob 06:52

Po volitvah. Sova ujela ameriška sporočila, izrazito nenaklonjena Jankoviću
Neuradno. Američani odpovedali že dogovorjene konzultacije slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja v Washingtonu, veleposlanik Roman Kirn že drugič na zagovor v State Departmentu
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Verbalni napadi posameznih vodilnih slovenskih politikov, predvsem predsednika republike Danila Türka in ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja, na Američane, in že razvpiti govor Janeza Stanovnika minulo nedeljo v Dražgošah, imajo očitno močnejše ozadje kot samo izjave sicer gostobesednega ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija. Viri iz diplomatskih krogov pravijo, da je ena od močnih zahodnih držav (Združene države Amerike; op.a.) že v času predvolilne kampanje pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami brifirala ostala diplomatska predstavništva držav iz zveze Nato o "sumljivih povezavah" kroga Zorana Jankovića s tako imenovano narko mafijo. Ameriška diplomacija naj bi imela celo posebno mapo z dosjejem Janković (govori se o novem primeru Sanader), ki naj bi jo pokazali tudi nekaterim slovenskim politikom. Slovenska obveščevalna služba Sova pa naj bi v dneh po volitvah prestregla več sporočil iz ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki naj bi bila izrazito nenaklonjena Jankoviću, kar je bil znak za alarm pri Milanu Kučanu, Stanovniku in drugih botrih prodora zdaj že bivšega ljubljanskega župana v državno politiko. To naj bi bil tudi ključen razlog za jezna dražgoška sporočila stricev iz ozadja.
Obenem naj bi Kučan in Stanovnik vedela, da je veleposlanik Mussomeli prišel v pisarno Janeza Janše v bežigrajsko vilo SDS, zato mu tehnično nista mogla očitati famoznega "hlapčevstva", češ da se je Janša hodil pogovarjati na ameriško ambasado. Mimogrede, po nekaterih informacijah iz SDS je bil Janša med novoletnimi prazniki v Berlinu, kjer se je po navedbah istih virov "zelo verjetno" srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Janša naj bi bil sicer pogosto v nemški prestolnici, saj je član upravnega odbora vplivnega mednarodnega inštituta ICD, katerega sponzorji so med drugim nemška in ameriška vlada ter firme BMW, Hilton in Mercedes. Inštitut velja za neke vrste globalno omrežje za promocijo evropskih in severnoatlantskih vrednot.
Zaokrožile so tudi informacije, da naj bi bil slovenski veleposlanik v ZDA Roman Kirn v teh dneh še drugič poklican na zagovor v State Department, ameriška stran pa naj bi odpovedala že dogovorjen obisk našega zunanjega ministra Žbogarja v Washingtonu prihodnji teden. Šlo naj bi Žbogarjeve "konzultacije" pred odhodom na novo delovno mesto vodje urada Evropske skupnosti na Kosovu, kar naj bi Američani zdaj odpovedali. V State Departmentu naj bi tudi razmišljali o odpoklicu ameriškega veleposlanika v Sloveniji Mussomelija.
Ko smo navedene informacije preverjali na ministrstvu za zunanje zadeve, so nam po objavi članka iz službe za javno diplomacijo ministrstva za zunanje zadeve sporočili, da "dialog med slovenskimi in ameriškimi diplomati redno poteka. Prav danes je v okviru redne turneje po srednje-evropskih državah, na konzultacijah v Ljubljani direktor pisarne za srednje-evropske zadeve State Departmenta g. Michael Morrow, ki se je o sodelovanju med državama pogovarjal s predstavniki zunanjega ministrstva. O kakršnekoli novem pogovoru slovenskega veleposlanika Romana Kirna na State Departmentu zunanje ministrstvo ni seznanjeno. Kot smo obvestili, se je veleposlanik Kirn pred dnevi v Washingtonu sestal z namestnico pomočnika državne sekretarke, ki je pristojna za Sr. Evropo, Mario Yovanovitch. Osrednji del pogovora je bil namenjen seznanitvi sogovornice s postopki oblikovanja nove slovenske vlade. Sogovornika sta tudi govorila tudi o okoliščinah, v katerih so bile podane izjave ameriškega veleposlanika in odziv slovenskih predstavnikov. Sogovornika sta takrat strinjala, da je potrebno retoriko vrniti v diplomatske okvire in da nedavne izjave ne bodo imele vpliva na diplomatske odnose med državama.
Zunanji minister Samuel Žbogar v prihodnjih tednih ni načrtoval oziroma ne načrtuje obiska Washingtona. V novi funkciji namerava Samuel Žbogar najprej odpotovati na priprave v Bruselj in nato na Kosovo.
"
Na današnjem poslovnem zajtrku Ameriške trgovinske zbornice v ljubljanskem hotelu Slon pa je veleposlanik Mussomeli navedbe naših virov o domnevnem ameriškem dosjeju Janković označil za "smešne".
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danila Türka Samuela Žbogarja Janeza Stanovnika Josepha Mussomelija Zorana Jankovića Milanu Kučanu Janeza Janše Angelo Merkel Roman Kirn Michael Morrow Mario Yovanovitch

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Po volitvah. Sova ujela ameriška sporočila, izrazito nenaklonjena Jankoviću