objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 19. januar 2012 ob 07:04

Enigma stranke DeSUS! To niso dnevi Marka Voljča, to so dnevi Karla Erjavca
DeSUS in Erjavec v nizkem štartu. Danes se začenja odločanje o usodi desnosredinske vlade Janeza Janše
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Danes, točno opoldne, poteče rok, ki ga je predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec postavil nesojenemu mandatarju Zoranu Jankoviću, naj obelodani, ali ima 46 poslanskih glasov podpore. Janković mora torej javno, z imeni in priimki, razkriti, kdo sta tista dva poslanca oziroma poslanki, ki naj bi iz drugih strank prestopila v Pozitivno Slovenijo in prihodnjo soboto glasovala za mandatarja Jankovića.
Če Zoran Janković tega do 12.00 ne bo storil, bo vodstvo DeSUS-a začelo odločati o pogajanjih za vstop v desnosredinsko vlado Janeza Janše.
Glede pogojne kandidature bankirja Marka Voljča, nekdanjega predsednika uprave Nove ljubljanske banke, ki ga je včeraj popoldne nenadoma in presenetljivo v igro vrgel predsednik republike Danilo Turk, je Erjavec že povedal, da to bistveno ne spreminja stvari, saj Voljč nima 46 poslanskih glasov podpore, zato se izvršni odbor DeSUS-a danes ne bo odločal o najnovejšem Turkovem "mandatarju" Marku Voljču.
Izvršni odbor stranke DeSUS se bo predvidoma sestal eno uro po izteku roka za Zorana Jankovića.
In kdo so člani tega famoznega izvršnega odbora stranke upokojencev?
Najprej, gre za deset izvoljenih predstavnikov posameznih regij, ki imajo pravico glasovanja. To so Stanislav Brglez (Podravje), Jani Kavtičnik (Koroška), Emil Kolenc (Celje), Štefan Misija (Dolenjska, Bela Krajina in Posavje), Janez Pučko (Pomurje), Marija Pukl (Ljubljana), Branko Simonovič (Južna Primorska), Drago Štefe (Gorenjska), Drago Vidrih (Severna Primorska) in Gorazd Žmavc (Ptuj, Ormož). Člani izvršnega odbora s funkcijo glasovanja so še predsednik stranke in vodja poslanske skupine Karl Erjavec, generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, podpredsednica stranke Marija Gjerkeš Dugonik ter podpredsednika stranke Valter Drozg in Vasja Klavora. Spomnimo, Gjerkeševa je mama nekdanjega ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša, ki ga je decembra 2010 spodnesla alkoholna afera; Valter Drozg je vodja mariborskega odbora stranke DeSUS, Vasja Klavora pa nekdanji podpredsednik državnega zbora.
Sledijo člani izvršnega odbora po funkciji, ki pa nimajo glasovalne pravice. To so predsednik sveta Peter Habjan, namestnik predsednika sveta Stane Ilc in predsednik nadzornega odbora Janko Gladek.
Na seje izvršilnega odbora prihajajo tudi posebni "povabljenci", denimo člani pogajalske skupine za vladno koalicijo. Tukaj velja zapisati ime dokaj vplivnega Saša Geržino, nekdanjega slovenskega poslovneža v Rusiji in predsednika društva slovensko-ruskega prijateljstva. Geržina je pomemben predvsem zato, ker se omenja tudi kot kandidat za predsednika DeSUS-a, če bi "leva frakcija" znotraj stranke, ob zunanji asistenci kroga Milana Kučana, vendarle uspela zamenjati Karla Erjavca.
Povolilna situacija znotraj stranke glede odločitve, ali bo DeSUS šel v vlado Janeza Janše ali ne, je vsaj zaenkrat izjemno nepredvidjiva. Po pisanju nekaterih medijev, predvsem Dnevnika in Dela, je volilna baza DeSUS-a prejkone levo usmerjena, kar potrjujejo tudi izjave posameznih vidnih članov stranke, denimo Valterja Drozga in Klavore. Res pa je tudi, da so taisti mediji dolgo časa izkrivljeno poročali, kako bo Slovenska ljudska stranka vstopila v koalicijo Zorana Jankovića. Po drugi strani poslanec Franc Jurša napoveduje, da se bodo na današnji seji izvršnega odbora verjetno odločili za pogajanja z Janšo, nekdanji vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič, ki je stranko zapustil (potem ko je z Erjavcem izgubil spopad za predsedniško funkcijo) in ustanovil Demokratično stranko dela, pa trdi, da lokalni odbori niso več sposobno ustaviti Karla Erjavca pri njegovem načrtu vstopa v desnosredinsko vlado. Tudi Mateja Kožuh Novak, razvpita predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, je javno pozvala stranko DeSUS, naj ne gre v Janševo vlado. No, to ni nič presenetljivega, kajti Mateja Kožuh Novak je članica skupine uglednih državljanov iz ljubljanskega Magistrata, ki so že uvodoma podprli odhod Zorana Jankovića na parlamentarne volitve.
Ker je predsednik stranke Erjavec tokrat tudi poslanec, je njegov položaj bistveno boljši kot v prejšnjem mandatu. Hkrati "obvladuje" poslansko skupino, zato absolutno držijo ocene, da je Karl Erjavec politično močnejši kot kdajkoli prej (glej članek 10 razlogov, zakaj je padel Janković). V desnosredinski vladi naj bi postal minister za zunanje zadeve, Tomaž Gantar, zdravnik in nekdanji župan Pirana, pa minister za zdravje. Končno besedo o vstopu stranke DeSUS v desnosredinsko vlado bo imel svet stranke, ki naj bi se sestal prihodnji četrtek, toda brez DeSUS-a ni vlade Janeza Janše.
Hkrati pa nad stranko DeSUS kot Damoklejev meč visijo nove predčasne volitve. Zadnje javnomnenjske ankete namreč kažejo, da Erjavec & druščina na morebitnih novih predčasnih volitvah ne bi prestopili parlamentarnega praga ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Zoranu Jankoviću Janeza Janše Marka Voljča Danilo Turk, Stanislav Brglez Jani Kavtičnik Emil Kolenc Štefan Misija Janez Pučko Branko Simonovič Drago Štefe Drago Vidrih gorazd žmavc Ljubo Jasnič Marija Gjerkeš Dugonik Valter Drozg Vasja Klavora Henrika Gjerkeša Peter Habjan Stane Ilc Janko Gladek Saša Geržino Milana Kučana Franc Jurša Franc Žnidaršič Mateja Kožuh Novak 10 razlogov, zakaj je padel Janković Tomaž Gantar

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Enigma stranke DeSUS! To niso dnevi Marka Voljča, to so dnevi Karla Erjavca