objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 31. januar 2012 ob 06:59

Baza LDS besna na Kresalovo. Dlje kot bo v službi, več pufov bo vračala
Lokalci isčejo novega šefa liberalnih demokratov. Kaj so se zmenili na konspirativnem sestanku v Žalcu pod vodstvom Gregorja Vovka Petrovskega in kam, za božjo voljo, se prihodnji teden seli sedež LDS?
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Predvidoma 3. marca bo volilni kongres na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah katastrofalno poražene LDS. Na kongresu naj bi izvolili novo vodstvo in stranko začeli postavljati na noge.
Nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je po volitvah nepreklicno odstopila z mesta predsednice liberalne demokracije, se na marčevskem kongresu skoraj zanesljivo ne bo več potegovala za predsednico stranke, čeprav tudi to ni čisto izključeno. Nekaj podpore naj bi Kresalova še uživala znotraj Liberalne akademije, vendar je praktično nemogoče, da bi na tajnem glasovanju lahko bila tudi izvoljena. Pred časom smo že poročali, da je Kresalovo zanimala kandidatura za županjo Ljubljane, kar so nam naši viri blizu Kresalove tudi potrdili, vendar je ta zamisel, potem ko Zoranu Jankoviću ni uspelo postati mandatar in sestaviti vlade, padla v vodo.
Iskanje novega liderja LDS zdaj poteka, vsaj po naših informacijah, po treh linijah. Prva linija je predsednik sveta stranke in bivši poslanec Tone Anderlič, ki se vozi po državi in pogovarja z morebitnimi kandidati. Prejšnji teden nam je dejal, da je v igri nekaj imen, več pa naj bi bilo menda znano v prihodnjih dneh. Med morebitnimi kandidati se pojavlja tudi sindikalist Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ, sicer pa nekdanji zet Milana Kučan. Tone Anderlič za Štruklja priznava, da je "zanimivo ime," rahla zagata pa naj bi bila v tem, ker je Branimir Štrukelj član novopečene stranke TRS (Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije), ki jo vodi Matjaž Hanžek.
Drugo linijo "furajo" lokalci, predvsem nekateri regijski funkcionarji LDS, zbrani okoli politologa in nekdanjega člana državnega sveta Gregorja Vovka Petrovskega iz Žalca. Gregor Vovk Petrovski je minulo sredo konspirativno sklical sestanek izbranih lokalnih funkcionarjev LDS iz celotne države, nanj pa niso povabili nobenega od članov ožjega vodstva LDS, natančneje, nikogar iz izvršilnega odbora. Niti Anderliča, niti Kresalove, niti Aleša Zalarja, niti Uroša Petohleba, niti Jožefa Školča ... Vovk Petrovski glede sestanka ostaja blazno skrivnosten (ni nam hotel zaupati niti udeležencev sestanka), priznava pa, da so "navrgli" nekaj imen, ki bi lahko prevzeli funkcijo predsednika stranke. Minuli petek naj bi imeli pogovor z nekim menedžerjem, ki bi lahko postal nov predsednik LDS (to nam je povedal Gregor Vovk Petrovski), kasneje pa smo izvedeli, da naj bi omenjali tudi nekdanjega ministra za zunanje zadeve in bivšega slovenskega veleposlanika v Združenih državah Amerike Davorina Kračuna, profesorja na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in predsednika nadzornega sveta Pošte Slovenije. Gregor Vovk Petrovski je tudi prepričan, da se "s kongresom nič ne mudi."
Tretja linija iskanja novega predsednika LDS pa naj bi bila povezana z aktualnimi pogovori, kdo naj bi kot skupni kandidat levice kandidiral za ljubljanskega župana, če na nadomestne županske volitve ne bo šel spet Zoran Janković (kar je sicer zelo verjetno). Nekaj se dogaja, pravijo naši viri, vendar ni še ničesar konkretnega. No, odhajajoči minister za pravosodje Aleš Zalar nam je dejal, da o kandidaturi za predsednika LDS ne razmišlja, čeprav so nekateri naši viri iz LDS prepričani, da bi kandidiral, če bi ga lepo prosili. Zalar tako po svojih besedah ostaja v politiki, vendar brez funkcije, samo kot homo politikus, pravi Zalar.
Sicer pa bi se danes moralo vodstvo LDS preseliti iz sedanjih poslovnih prostorov na Slovenski 29 v Ljubljani na nov naslov, vendar je bila selitev prestavljena. Sedanji poslovni prostori naj bi bili preveliki in predragi za politično stranko, ki je tik pred finančnim bankrotom. LDS, kot je znano, trenutno dolguje dobrih milijon evrov. Kje naj bi bil nov sedež liberalne demokracije, še ni znano, ker se je prav tako odstopljeni generalni sekretar stranke Petohleb zavil v molk. Selitev je po naših neuradnih informacijah prestavljena na prihodnji teden, ogledani pa naj bi imeli dve manjši lokaciji. Zraven vodstva stranke se seli tudi sedež Liberalne akademijo, ki jo vodi Darko Štrajn.
Na sedežu LDS, kjer so doslej odpustili vse zaposlene uslužbence, pa sta še vedno zaposlena Katarina Kresal in Uroš Petohleb. V službi bosta na stroške LDS ostala vsaj še do kongresa. Dejstvo, da Katarina Kresal denar liberalne demokracije "cuza" do zadnjega, očitno jezi tudi strankino bazo. Gregor Vovk Petrovski nam je po telefonu z mešanico jeze in cinizma dejal, da dlje kot bo Kresalova na LDS v službi, več pufov bo morala vračati ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Zoranu Jankoviću Tone Anderlič branimir štrukelj Milana Kučan matjaž hanžek Gregorja Vovka Petrovskega Aleša Zalarja Uroša Petohleba Jožefa Školča Davorina Kračuna Darko Štrajn

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Baza LDS besna na Kresalovo. Dlje kot bo v službi, več pufov bo vračala