objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 10. februar 2012 ob 13:12

Marko Jaklič toži Kanal A ter Pavleta Vrabca. In zaenkrat delno zmaguje ...
Skupna tožba in začasna odredba. Televizija in odgovorni urednik naj plačata 140 tisoč evrov odškodnine
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Razvpiti direktor javnega zavoda Lekarna Ljubljana Marko Jaklič, znan tudi kot nekdanji predsednik uprave Vzajemne, je 9. januarja letos, skupaj z Lekarno Ljubljana, vložil tožbo zoper Kanal A d.o.o. in odgovornega urednika Kanala A Pavleta Vrabca, sicer generalnega direktorja družbe Pro Plus, zaradi poročanja informativne oddaje Svet na Kanalu A. Direktor Jaklič in javni zavod, ki ga vodi, od Kanala A in Pavleta Vrabca zahtevata skupaj 140 tisoč evrov odškodnine zaradi varstva osebnostih pravic.
Po vložitvi tožbe je ljubljansko okrožno sodišče tožbo Marka Jakliča in Lekarne Ljubljana "razdružilo". Zdaj se tožba Lekarne Ljubljana obravnava kot gospodarski spor, tožba Marka Jakliča pa kot pravdna zadeva
Marko Jaklič je hkrati s tožbo vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, naj novinarji in uredništvo Sveta na Kanalu A takoj prenehajo z izjavljanjem določenih besed in stavkov, denimo takšnimi, da je Jaklič goljuf, črnograditelj, lažnivec, plagiator in da mu grozijo rešetke ...
Okrožna sodnica Andreja Burja Kračman pa je Marku Jakliču tudi delno ugodila. Po sklepu okrožnega sodišča, ki skupaj obsega trinajst strani, izdan pa je bil 20. januarja, se Kanalu A in Pavletu Vrabcu prepoveduje poročanje z uporabo določenih izrazov in stavčnih zvez, ki so na prvih straneh sklepa ljubljanskega sodišča tudi eksplicitno našteti, medtem ko lahko televizija nekatere - po Jakličevem mnenju prav tako sporne - izraze in stavčne zveze pri novinarski obravnavi Marka Jakliča uporablja še naprej.
In kakšne so zagrožene sankcije? Če bosta televizija ter odgovorni urednik kršila začasno odredbo, ki sicer še ni pravnomočna, je Kanal A za vsako kršitev dolžan plačati 20 tisoč evrov kazni, Vrabec pa pet tisoč evrov kazni. Skupaj je Kanalu A mogoče izreči do 500 tisoč evrov, odgovornemu uredniku Pavletu Vrabcu pa največ deset tisoč evrov kazni.
Marko Jaklič pravi, da je zaradi začasne odredbe zelo zadovoljen (preberite tudi članek Dokumenti), odziv Kanala A pa še čakamo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Jaklič Pavleta Vrabca Andreja Burja Kračman Dokumenti

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Marko Jaklič toži Kanal A ter Pavleta Vrabca. In zaenkrat delno zmaguje ...