objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 21. februar 2012 ob 05:43

Tožilstvo, Gorenak in Pličanič. Pri Virantu si bodo jutri uradno premislili
Zadeva z državnim tožilstvom menda rešuje kožo Janka Gorška, ki noče odstopiti sam. Njegov naslednik Karol Turk?!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Vodstvo Državljanske liste Gregorja Viranta bo na jutrišnji seji sveta razpravljalo o prenosu državnega tožilstva nazaj na ministrstvo za pravosodje in javno upravo. Kot je znano, tožilstvo po novem zakonu o vladi spada pod ministrstvo za notranje zadeve, kar je povzročilo precej revolta tudi med tožilsko stroko, opozicija pa maha z ustavno presojo zakona pred ustavnim sodiščem. Ideja, da naj bi tožilstvo romalo pod ministrstvo za notranje zadeve, je zrasla na zelniku Virantove liste in prišla v koalicijsko pogodbo, toda njihov minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je drugačnega mnenja, češ, tožilstvo mora nazaj v pravosodje.
Po naših informacijah si bo Virantova lista jutri glede tega "uradno premislila" in požegnala Pličaničev predlog. Potem bo Gregor Virant uradno predlagal spremembo koalicijske pogodbe, ni pa nujno, da bo spremenjeno stališče Virantove stranke Janševa vladna koalicija tudi sprejela. Sprememba koalicijske pogodbe je namreč mogoča samo tako, da se strinjajo vse stranke, ki sestavljajo koalicijo. Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak medtem predlaga, da naj bi znotraj ministrstva za notranje zadeve za državno tožilstvo "skrbel" poseben direktorat.
Zgodba s tožilstvom pa naj bi zaenkrat "reševala" generalnega direktorja policije Janka Gorška, pravijo naši viri, saj si minister Gorenak s svojo zamenjavo menda noče odpirati dveh front.
No, nekateri se čudijo, zakaj Janko Goršek sam ne ponudi odstopa, po drugi strani pa je slišati, da bo Goršek v tej fazi, ko ga je strah razrešitve, ministru Vinku Gorenaku lojalen bolj kot marsikdo drug ...
Mimogrede, državnega sekretarja Roberta Marolta naj bi Vinku Gorenaku "skadroval" Zbor za republiko. Marolt je bil državni sekretar že pod nekdanjim ministrom za pravosodje Lovrom Šturmom, aktualnim predsednikom Zbora za republiko, in pravijo, da sta bila Šturm in Marolt takrat kot "oče in sin". Ime za novega generalnega direktorja policije, ki se zaenkrat pojavlja ob morebitni zamenjavi Janka Gorška, pa je Karol Turk, direktor policijske uprave iz Celja. Karol Turk je sicer veteran vojne za Slovenijo in bivši direktor Policijske uprave Maribor, iz štajerske prestolnice pa naj bi ga maja 2009 v Celje premestili zaradi "pretrdega" ravnanja policije z mariborskimi nogometnimi navijači Violami. Turk jih je med drugim imenoval za huligane.
Iz policije prihajajo tudi govorice, da naj bi Janku Goršku nedavno vožnjo s službenim avtomobilom iz Ljubljane proti Celju brez urejenega prometnega dovoljenja dejansko "podtaknili". Menda se je zelo dobro vedelo, da Goršek pred prevzemom avtomobila razumljivo ne bo preverjal, ali je vozilo tudi registrirano, nato so njegovo vožnjo javili prometnim policistom, za nameček pa je zadeva takoj pricurljala v javnost.
Še vedno pa ostaja uganka, kdo je sploh prvi avtor ideje, da naj se državno tožilstvo preseli pod ministrstvo za notranje zadeve. Po eni verziji naj bi to prvi predlagal Jani Soršak, nekdanji direktor urada za varstvo konkurence, član ožjega vodstva Virantove liste ter bivši prvi kandidat Virantove liste za prevzem ministrstva za notranje zadeve, ker je policijo in tožilstvo v združenem resorju hotel zase, saj naj bi tako želel postati eden od najvplivnejših ljudi v državi. Po drugi verziji naj bi bila to zamisel Gregorja Viranta, ki jo je Soršak le posvojil.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Senko Pličanič Gregor Virant Janševa Vinko Gorenak Janka Gorška Roberta Marolta Lovrom Šturmom Karol Turk Jani Soršak

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tožilstvo, Gorenak in Pličanič. Pri Virantu si bodo jutri uradno premislili