objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 13. marec 2012 ob 08:47

Sta Pezdir in Oblak storila napako? Včasih: 5 jurjev za kosilo z Drnovškom
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Aktualni "korupcijski zgodbi" ekonomista Rada Pezdirja in radijskega mogotca ter lastnika radijske mreže Infonet Lea Oblaka sta menda različni, čeprav sta v javnosti izbruhnili na isti dan - minuli petek. Pezdirja naj bi poskušala podkupiti znana slovenska finančna družba (da bi "zrihtal" sestanek s prijateljem in ministrom za finance Janezom Šušteršičem, kjer bi se dogovorili, kar bi predlagal šef te družbe), Oblaku pa naj bi denar pobirala znana slovenska lobistično-oglaševalska agencija. Tako se vsaj govori. Pri Oblaku je zanimivo tudi to, da naj bi se za tistih šest tisoč evrov, kolikor jih je moral mesečno plačevati, da mu niso ukinili radijskih postaj, takorekoč uspešno "izpogajal", saj naj bi ga sprva poskušali prisiliti, da mora plačevati skoraj enkrat več, deset jurjev na mesec.
Imata pa Pezdirjeva in Oblakova zgodba še nekaj skupnega, razen (domnevne) korupcije. Oba sta v neki točki reagirala napačno. Morda sta storila celo usodno napako. Bojan Dobovšek, profesor na mariborski fakulteti za varnostne vede, ima tukaj zelo prav. Rado Pezdir in Leo Oblak bi se morala dogovoriti za korupcijski sestanek, nato pa oditi na kriminalistično policijo ali Nacionalni preiskovalni urad. Tam bi ju zlahka ozvočili, s posebnimi operativnimi metodami spremljali na dogovorjenem sestanku in te grde "sive like" ali "parazite" aretirali na licu mesta. Tako bi se praktično ponovila razvpita aretacija nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, edina velika slovenska korupcijska zgodba, ki je doživela sodni epilog. Šuštar je fasal pet let in pol zapora.
Spomnimo, policija je nekoč ozvočila Sreča Kirna in Dušana Dolamiča, ko so "lovili" ljubljanskega nepremičninarja Jožeta Mačka in črnogorsko mafijo pozneje ubitega Veselina Vesa Jovovića. Nenazadnje, tako so ujeli tudi poslanca Slovenske nacionalne stranke Srečka Prijatelja.
Če se policija ali NPU ne bi odzvala, bi Pezdir in Oblak lahko konkretno zgodbo še vedno povedala novinarjem. Za nazaj pa je korupcijo menda blazno težko dokazovati. Pezdirjevi in Oblakovi sivi liki ali paraziti zdaj namreč točno vedo, da so stisnjeni v kot (prej ali slej bodo v medije priromala tudi njihova imena, itak se že nekaj govori), toda materialne dokaze lahko sivi liki ali paraziti vmes uspešno uničijo. Kaj bo s pričami, bomo še videli. Bojan Dobovšek trdi, da za nazaj nihče ne bo pripravljen pričati, zato je ključno tovrstne lopove prijeti pri dejanju. Kar pa je v primeru Pezdirja in Oblaka očitno zamujeno.
 
P.S. Kar pa zadeva famozne kovčke denarja: eden od dolgoletnih članov in poznavalcev LDS danes zatrjuje, da je provizija za sestanek (ali kosilo) z Janezom Drnovškom takrat znašala 5 tisoč nemških mark. Toliko so zaračunavali posredniki, večinoma Drnovškovi strankarski kolegi, Drnovšek pa menda ni videl niti evra ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Rada Pezdirja l Lea Oblaka Janezom Šušteršičem bojan dobovšek Borisa Šuštarja Sreča Kirna Dušana Dolamiča Jožeta Mačka Veselina Vesa Jovovića Srečka Prijatelja Janezom Drnovškom

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sta Pezdir in Oblak storila napako? Včasih: 5 jurjev za kosilo z Drnovškom