objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 26. marec 2012 ob 13:09

Omerza piše knjigo o Janezu Zemljariču, ki je sredi Italije ugrabil človeka
Publicist Igor Omerza se je pravkar vrnil iz Beograda, kjer se je pogovarjal o možnostih pregledovanja arhivov zloglasne Udbe, ki jih je po razpadu Jugoslavije prevzela Srbija
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Igor Omerza, publicist ter raziskovalec arhivov nekdanje Službe državne varnosti, popularno imenovane Udba, za jesen napoveduje dokumentirano knjigo o dramatični ugrabitvi srbskega poslovneža Bate Todorovića, ki so ga pripadniki zloglasne Udbe februarja leta 1975 ugrabili v severni Italiji in ga na skrivaj pripeljali v Slovenijo oziroma Jugoslavijo. Med osmimi agenti, ki so Todorovića presenetili in omamili v Italiji, je bil tudi Luka Vidmar.
Za osvežitev spomina. Taisti Luka Vidmar je štiri leta kasneje zaslovel kot "bombaš" iz avstrijskega Velikovca, kjer je po naročilu šefov Udbe podstavil bombo v tamkajšnjem Domovinskem muzeju.
Ugrabljenega Bato Todorovića so tajno prepeljali v Ljubljano, ga nekaj mesecev imeli zaprtega in dnevno zasliševali v domu Maksa Perca, nato pa pustili privezanega za radiator v hotelu Žusterna. Ugrabitev srbskega poslovneža je organiziral in vodil tedanji šef slovenske Udbe, danes pa znan poslovnež Janez Zemljarič, zato je Igor Omerza knjigi dal naslov "Noč svinčenih pesti ali kako je Janez Zemljarič ugrabil Bato Todorovića."
Igor Omerza je minuli konec tedna preživel v Beogradu, kjer se je pogovarjal o možnostih pregledovanja arhivov nekdanje Službe državne varnosti, ki ga je po razpadu Jugoslavije prevzela država Srbija.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
igor omerza Bate Todorovića luka vidmar janez zemljarič

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Omerza piše knjigo o Janezu Zemljariču, ki je sredi Italije ugrabil človeka