objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 30. marec 2012 ob 06:33

Miran Potrč je sedel zraven, ko so Stanovnikovi borci podprli Danila Türka!
Navzočnost podpredsednika Socialnih demokratov na seji glavnega odbora zveze združenj borcev presenetila del Pahorjeve stranke, saj Borut Pahor resno računa na kandidaturo za predsednika republike
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Spomnimo. Minuli torek je glavni odbor Zveze združenj borcev za vrednote Narodnoosvobodilne borbe podprl vnovično kandidaturo predsednika republike Danila Türka na jesenskih predsedniških volitvah. To se resda ni zgodilo nepričakovano, je pa zanimivo, da je na seji glavnega odbora sedel tudi Miran Potrč, nekdanji starosta poslancev Socialnih demokratov in podpredsednik Pahorjeve stranke. Potrč je bil na seji glavnega odbora navzoč kot član sveta zveze združenj borcev, svet pa je nekakšen "doajenski" organ zveze.
No, predsednik sveta zveze, podobno kot celotne zveze, je Janez Stanovnik, ki je bil pred nedavnim ponovno izvoljen za predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NBO za naslednja štiri leta. Naši viri sicer pravijo, da je na predsedniško mesto tokrat "rahlo računal" večni podpredsednik zveze Matjaž Kmecl, vendar je mandat spet dobil Stanovnik.
Glavni odbor je odločitev, da podpre kandidaturo Danila Türka, sprejel soglasno, z glasovanjem, pri čemer Potrč ni glasoval, ker nima glasovalne pravice. Je pa Potrčeva navzočnost pri opredelitvi za Türka precej vznemirila del SD-ja glede na dejstvo, da prvak Socialnih demokratov Borut Pahor resno računa s predsedniško kandidaturo. Naši viri blizu Pahorja sicer računajo, da borci in "stara levica," ki bi v tudi primeru Pahorjeve predsedniške kandidature avtomatično volila Danila Türka, pomenijo približno kakšnih dvajset odstotkov volivcev SD. Navzočnost Potrča, ki je po lastnih besedah sejo glavnega odbora pozneje zapustil, pa naj bi še posebej presenetila tudi Pahorja, saj je bil ravno Potrč tisti, ki je Pahorja še posebej nagovarjal na znano kandidaturo za predsednika državnega zbora, ki se je pozneje, predvsem zaradi trme in politične infantilnosti Zorana Jankovića, izjalovila, Potrč pa naj bi imel zaradi tega tudi nekaj slabe vesti.
Mimogrede, med člani doajenskega sveta Stanovnikove zveze najdemo nekaj zanimivih imen, denimo poslanca Pozitivne Slovenije Mitjo Meršola, pa tudi novopečenega predsednika LDS Iztoka Podbregarja.
Sicer pa se "volilni golaž" med borčevsko organizacijo pred jesenskimi predsedniškimi volitvami očitno meša zelo podobno kot pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami decembra lani, ko so borci nihali med podporo Jankoviću ali Pahorju. Že zdaj je namreč slišati negodovanje med nekaterimi lokalnimi odbori, zakaj se je glavni odbor tako zgodaj odločil podpreti kandidaturo Danila Türka, še preden je svoje okoli predsedniške kandidaturi (na)povedal Pahor. Lokalni odbori namreč o tem, vsaj po naših informacijah, še niso razpravljali, nekateri naši sogovorniki iz vrst Socialnih demokratov, ki so prav tako formalni člani zveze združenj borcev, pa so prepričani, da je vodilna skupina okoli Janeza Stanovnika pravzaprav sforsirala hitro odločitev za Danila Türka, da bi med borčevsko strukturo vnaprej blokirali Boruta Pahorja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danila Türka miran potrč janez stanovnik Matjaž Kmecl Borut Pahor Zorana Jankovića Mitjo Meršola Iztoka Podbregarja

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Miran Potrč je sedel zraven, ko so Stanovnikovi borci podprli Danila Türka!