objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 3. april 2012 ob 14:51

Kandidati
xy
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav se zadnji rok za oddajo kandidatur za volitve na strankarske funkcije na junijskem kongresu Socialnih demokratov iztekel (šele) včeraj opolnoči, so nam Borut Pahor, Igor Lukšič in Patrick Vlačič že popoldne potrdili, da so dali soglasje h kandidaturi za predsednika stranke. Lukšič je to storil celo prejšnjo sredo, češ, jaz nisem noben cincar ...
V primeru, da bo nekdanji premier Borut Pahor "vztrajal do konca" in tako ponovno kandididal za prvaka SD, bo na kongresu tudi zmagal. Kar pomeni, da se uresničuje scenarij, ki smo ga na našem portalu napovedali pred nekaj dnevi: če se bo Pahor jeseni podal tudi na volitve za predsednika države, bo to naredil s pozicije predsednika Socialnih demokratov.
Volilni spopad med Borutom Pahorjem, Igorjem Lukšičem in Patrickom Vlačičem, ki se torej obeta na junijskem kongresu, pa v tem primeru ne bo obračun Lukšiča in Vlačiča proti Pahorju, ampak dejansko prvi veliki spopad med Lukšičem in Vlačičem na odprti sceni za Pahorjevo nasledstvo v stranki, ki se bi v primeru morebitne Pahorjeve jesenske izvolitve za predsednika države končal šele na prihodnjem kongresu stranke, predvidoma januarja prihodnje 2013.
(Ne)pričakovano hud volilni spopad pa se na junijskem kongresu obeta tudi za mesto generalnega tajnika SD. Čeprav je Uroš Jauševec doslej že večkrat namigoval, da ga stolček generalnega tajnika kobajagi ne zanima več, zdaj pravi obratno. Prejšnji teden je za naš portal dejal, da gre na kongresu po tretji mandat. Po naših informacijah Jauševec pričakuje tudi podporo Boruta Pahorja. Toda mesto glavnega tajnika po novem spet mika bivšega vodjo poslanske skupine SD Dušana Kumra, ki je funkcijo glavnega tajnika opravljal pred Jauševcem. Po nekaterih informacijah naj bi bil Kumer tako imenovani dogovorjeni kandidat, sam pa naj bi bil pripravljen kandidirati le v primeru, če bi zmago imel zagotovljeno. In če je še pred nekaj tedni morda kazalo, da je Kumer res favorit, temu zdaj menda ni več tako, Jauševec naj bi imel spet nekaj več možnosti. Mnogi so celo prepričani, da bo Kumer na koncu, tik pred kongresom ali celo na samem kongresu, odstopil od kandidature, če bo zaslutil, da Jauševca ne more premagati. Volilnega poraza na strankarskem kongresu Dušan Kumer skoraj zanesljivo ne bo tvegal, pravijo naši viri. Soglasje za evidentiranje za mesto generalnega tajnika je v prvem krogu dala tudi nekdanja državna sekretarka v bivšem Pahorjevem vladnem kabinetu Nataša Kovač, ki pa se včeraj popoldne še ni hotela izjasniti, ali bo do večera dala tudi soglasje h kandidaturi. Toda njene možnosti za morebitno izvolitev naj bi bile razmeroma pičle.
V prvi fazi postopka se je okoli funkcije generalnega tajnika omenjalo tudi Aljušo Pertinača, najožjega sodelavca Igorja Lukšiča. Pertinač je kandidaturo zanikal, je pa menda predlagal Lukšiču, naj se zavzame za spremembo statuta stranke, ki bi imenovanje generalnega tajnika preneslo na predsednika in predsedstvo stranke. Toda Jauševec pravi, da takšne statutarne spremembe na junijskem kongresu niso predvidene. Verjetno pa ni nobenega dvoma, da bi Igor Lukšič, če slučajno postane predsednik SD, za svojega generalnega tajnika postavil Aljušo Pertinača ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Igor Lukšič patrick vlačič

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kandidati