objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 6. april 2012 ob 07:06

Jankovići javno: Mercator naj ostane slovenski. Pod mizo pa bi ga prodali!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se je pred parlamentarnimi volitvami decembra lani "javno opredelil" proti prodaji Mercatorja hrvaškemu tajkunu Ivici Todoriću in njegovemu Agrokorju. Glede na preverjeno dejstvo, da je družinsko premoženje družine Janković strahovito zadolženo, je takšno stališče Zorana Jankovića delovalo skoraj bizarno. Če bi podjetje KLM naložbe, kjer ima Zoran Janković večinski delež (62,6 odstotka), njegov starejši sin Damjan Janković pa je direktor podjetja, prodalo delnice Mercatorja, bi zanje takrat iztržili skoraj sedem mlijonov evrov. Tako bi lahko vsaj delno poplačali bančne kredite (večinski del pri Factor banki), najete prav za nakup omenjenih delnic Mercatorja. Samo Jankovićeva delniška družba KLM, kjer sta lastniško zraven še podžupan Ljubljane Aleš Čerin in nekdanja ljubljanska podžupana Jadranka Dakić (do prejšnjega petka tudi "Jankovićeva" članica nadzornega sveta Mercatorja), menda bankam dolguje že več kot 11 milijonov evrov, družina Janković pa družbo KLM, kot razkrivajo dokumenti davčne preiskave, brutalno uporablja za obvodne družinske posle.
Naivneži so Jankovićevo izjavo razumeli kot pozicijo za slovenske nacionalne interese, ostalim pa je bilo jasno, da lahko Mercator, če Zoran Janković zasede funkcijo predsednika vlade, postane njegov "namakalni sistem". Spomnimo, v času vladavine Zorana Jankovića na Mercatorju se je prvič sanirala Electa, krovno podjetje družine Janković, takrat še domala najstniški Jure Janković pa je z Mercatorjem super služil prek svojega podjetja Volos d.o.o.. Kakor veliki dobavitelj iz Srbije!
Toda razmere se spreminjajo, Zoran Janković ni (uspel postati) premier, in spreminja se tudi (poslovna) politika družine Janković. No, najverjetneje pa že ves čas igrajo umazano dvojno igro. Eno so namreč predstave za naivno javnost, drugo pa resnični interesi družine Janković.
Po naših zanesljivih insajderskih informacijah je Damjan Janković še donedavnega obletaval posamezne večje lastnike Mercatorja, in jih prepričeval, celo silil, včasih tudi precej grobo, naj "stisnejo" predsednika uprave Žigo Debeljaka za višino dividend, predvsem pa okoli prodaje Mercatorja. Naj Žigo Debeljaka stisnejo tako, da bo postal bolj kooperativen, ker bodo potem Mercator lažje in hitreje prodali.
Dvojna igra (Departed) Zorana Jankovića sicer ni nič novega.
Njegova Electa je veljala za grobarja malih gradbenih firm, obrtnikov in neplačanih podizvajalcev. Kakšna ljubljanska sodnica vam sredi prijetnega razpoloženja lahko izpove, da je Electa slovenski rekorder po tožbah in ovadbah, na projektu Stožic pa je Zoran Janković - pač v imenu svoje politične kariere - med bankrotirance poslal tudi svojega prijatelja Zlatka Srako (Energoplan), čeprav se poznata že trideset let ...
Spomnimo. Ko je Zoran Janković 25. marca vnovič postajal župan Ljubljane, je nonšalantno dejal, da je v Stožicah "mesto dobilo svoje, vse ostalo pa so težave zasebnega partnerja," torej družbe Grep. Ko pa je Zoran Janković z mestnim proračunom in bančnimi krediti gradil Stožice, ta "spomenik teptanja temeljnih delavskih pravic," se je skupaj z Grepom (Zlatkom Srako in Urošem Ogrinom) postavljal, hvali in smejal na svojih tiskovnih konferencah.
 
P.S. Minuli petek zgodaj popoldne, točno takrat, ko je v Ljubljani zasedala skupščina Mercatorja, se je Zoran Janković v družbi ljubljanske podžupanje Tjaše Ficko (in šoferja njegovega audija) brezskrbno "basal" s pohanim piščancem v znani mariborski gostilni Pri Lipi.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Ivici Todoriću Damjan Janković aleš čerin Jadranka Dakič Jure Janković Žigo Debeljaka Zlatka Srako Urošem Ogrinom Tjaše Ficko

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovići javno: Mercator naj ostane slovenski. Pod mizo pa bi ga prodali!