objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 7. april 2012 ob 09:00

Tomaž Berločnik, prvi mož Petrola, je favorit za novega šefa Mercatorja
Med neresnimi imeni pa sta Aleksander Svetelšek in Matjaž Kovačič. Ponujata se sama, vabita se na sestanke in telefonirata naokoli
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Nov nadzorni svet Mercatorja se bo prvič sestal prihodnji torek, takoj po velikonočnih praznikih, ko naj bi za prvega nadzornika izvolili nekdanjega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, kar smo poročali že pred nekaj dnevi. Do imenovanja novega predsednika uprave Mercatorja na torkovi seji po naših informacijah zanesljivo še ne bo prišlo, je pa že zaokrožilo nekaj imen, ki se pojavljajo med kandidati.
Trenutno največji favorit za "novega Žigo Debeljaka" velja sedanji predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik. Po navedbah naših virov Berločniku precej koristijo tudi najnovejši podatki o poslovanju Petrola (povečanje dobička za 48 odstotkov!), ki jih je Petrolova uprava predstavila ravno včeraj. Manj pa Berločniku gredo v prid njegove povezave z Borutom Jamnikom, nekdanjim, pod vlado Boruta Pahorja izjemno vplivnim predsednikom uprave kapitalske družbe, zdaj direktorjem Modre zavarovalnice in članom nadzornega sveta Pivovarne Laško, sicer velike lastnice Mercatorja. Nekateri so tudi mnenja, da če se bo Mercator zares prodajal, je Berločnik pravi človek za predsednika uprave. Najnovejših govoric, da naj bi "prevzel" Mercator, Tomaž Berločnik včeraj ni komentiral.
Med resnimi kandidati za novo upravo Mercatorja se pojavljata še Janko Medja, član uprave banke Unicredit (prav tako lastnice Mercatorja) in Robert Ličen, nekdanji kandidat za gospodarskega ministra v Pahorjevi vladi in predsednik nadzornega sveta Peka. Mimogrede, Ličen je po Janševo vlado pred nekaj dnevi postal tudi član nadzornega sveta državne SID banke. Slišati je tudi ime Žige Čebulja, bivšega svetovalca ministra za finance Francija Križaniča, trenutno zaposlenega na agenciji Pristop.
Med "neresnimi" kandidati pa sta najbolj znana bivši predsednik uprave Petrola (še prej pa Engrotuša) Aleksander Svetelšek in nekdanji predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor Matjaž Kovačič. Obema je skupno to, da se ponujata sama (vabita se na sestanke in telefonarita), razlika med njima pa je v tem, da Svetelšek računa na funkcijo šefa uprave, Kovačič pa cilja nekoliko nižje, na stolček člana uprave. Po mnenju poznavalcev nihče od njiju nima prav nobenih možnosti.
Mimogrede, nekateri v Mariboru za bivšega bankirja Matjaža Kovačiča cinično pripovedujejo, da se pravzaprav "skriva".
Predsednik uprave Mercatorja ima po statutu družbe še to prednost, da je "mandatar" uprave, kar pomeni, da si člane uprave lahko izbira sam. Po naših informacijah pa aj bi novi člani nadzornega sveta "zahtevali", da mora bodoči predsednik uprave pred imenovanjem posameznih članov uprave pridobiti predhodno soglasje nadzornikov.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mateja Lahovnika Žigo Debeljaka tomaž berločnik Borutom Jamnikom Boruta Pahorja Janko Medja Robert Ličen Pahorjevi Janševo Žige Čebulja Francija Križaniča Aleksander Svetelšek matjaž kovačič

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tomaž Berločnik, prvi mož Petrola, je favorit za novega šefa Mercatorja