objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 15. maj 2012 ob 07:00

Kadri za Mercator. Balažič siguren, spopad za Medjo, Kavška in Štularjevo
Dve banki, največji lastnici Mercatorja, proti posameznim članom uprave, Nova ljubljanska banka menda celo grozi z izredno skupščino
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Ta petek, 18. maja, bo nadzorni svet Mercatorja "oznanil" novega predsednika uprave. Dilem praktično ni več, to postaja Toni Balažič, sedanji predsednik uprave Žita. Skoraj zanesljivo bo še nekaj časa, predvidoma vsaj do septembra, znotraj uprave ostala Stanka Čurović, pristojna za jugovzhodne trge, ki jo je v upravo "najboljšega soseda" potegnil odhajajoči prvi človek Mercatorja Žiga Debeljak. Do septembra ali oktobra v Mercatorju ostaja tudi Debeljak, kot svetovalec, kar smo že poročali.
Se pa še vedno odvija zakulisni spopad za člana uprave, pristojnega za finance. Dve banki, Nova ljubljanska banka ter Unicredit, hkrati največji lastnici Mercatorja, si za finančnika največjega slovenskega podjetja bolj želita Janka Medjo, donedavnega člana uprave Unicredita. "Nasprotniki" Janku Medji sicer ne oporekajo, da je dober finančnik, menda jih "skrbi" dejstvo, da doslej še nikoli ni delal v podobnem podjetju, ampak samo v finančnih institucijah.
Drugi pretendent za člana uprave, pristojnega za finance, je Drago Kavšek, predsednik uprave Fructala, ki si ga v Mercatorju želi tudi Balažič (spomnimo, Balažič in Kavšek sta skupaj že delala v Fructalu, kjer je bil Balažič pred odhodom v Žito šef uprave, Kavšek pa njegov finančnik), poleg tega naj bi Kavšek vsaj nekatere člane nadzornega sveta prepričal s svojo predstavitvijo.
Tudi predvideni četrti članici nove uprave Mercatorja Mileni Štular "se upira" Nova ljubljanska banka. Naši viri sicer trdijo, da gre bolj za "osebni obračun" člana uprave NLB Marka Jazbeca in Štularjeve, ki naj bi izviral še iz Droge Kolinske, kjer je bila Milena Štular izvršna direktorica, Jazbec pa član uprave ter glavni finančnik. Štularjeva naj bi v Mercatorju sicer prevzela trženje.
Iz krogov NLB in nadzornega sveta Mercatorja je tudi slišati, da naj bi banka, ki v Mercatorju nima svojega člana nadzornega sveta, kmalu zahtevala sklic izredne skupščine Mercatorja, kjer bi naj bi zamenjali vsaj enega nadzornika, na njegovo mesto pa postavili predstavnika Nove ljubljanske banke.
Toni Balažič naj bi kot mandatar svojo novo upravo Mercatorja članom nadzornega sveta predstavil do konca tega meseca.
Mimogrede, "mandatarstvo" si je Mercatorju prvi omislil in spravil v statut družbe nekdanji veliki šef Mercatorja Zoran Janković.
Hkrati na Mercator ponovno pikira najbogatejši Hrvat in lastnik Agrokorja Ivica Todorić, ki pa se je znašel tudi v primežu hrvaške davkarije. Todorić mora namreč dacarjem pojasniti izvor svojega premoženja. V Agrokorju naj bi že začeli priprave na novo javno ponudbo delnic Mercatorja, ki bo, tako poročajo Finance, nared do septembra letos. Za delnico Mercatorja naj bi tokrat ponudili okoli 170 evrov. Za osvežitev spomina: praktično še nekaj mesecev nazaj je hrvaški Agrokor za delnico Mercatorja ponujal bistveno več - 221 evrov ...
 
ODMEV
Izbor posameznih članov prihodnje uprave Mercatorja je stvar novega predsednika uprave in ne NLB
V zvezi z današnjim prispevkom (15. maj) na straneh Pozareporta.si na temo izbora novega predsednika in članov uprave Mercatorja, želimo v izogib oblikovanju napačnih zaključkov in zaradi korektne obveščenosti javnosti  podati naslednji odziv:
Uprava NLB ali posamezni člani le-te nimajo nobenih preferenc oz. »želja« kar zadeva izbor posameznih članov prihodnje uprave Mercatorja. Zato so navedbe v prispevku izmišljene in ne držijo. Pravica in odgovornost novega predsednika uprave Mercatorja je, da si kot mandatar izbere ekipo, ki ji bo zaupal in s katero bo lahko uresničeval zastavljene cilje.
Uprava NLB 

 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Toni Balažic Stanka Čurović Žiga Debeljak smo že poročali Janka Medjo Drago Kavšek Mileni Štular Marka Jazbeca zoran janković Ivica Todorić Uprava NLB 

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kadri za Mercator. Balažič siguren, spopad za Medjo, Kavška in Štularjevo