objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 28. maj 2012 ob 06:43

Slabo za Jankovića. Milan Kučan molči, namesto njega Spomenka Hribar govori
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po medijskem razkritju dokumentov davčne uprave, ki (pre)močno bremenijo ljubljanskega župana in prvaka Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ter pravnomočnosti kazenske preiskave zoper Jankovića zaradi provizij in srbsko-ciprskih poslov v Mercatorju, sta nenadoma utihnila dva daleč najbolj vplivna "upokojenca" slovenske politike, Milan Kučan in Janez Stanovnik. Molčita kljub temu, da so ju nekateri mediji že večkrat prosili za izjave, ki sta jih sicer (bila) voljna dajati tudi ob bistveno manj pomembnih situacijah.
TODA NJUN MOLK JE zgolj navidezen. Boljšim poznavalcem levice in politike je bolj ali manj jasno, da je tokrat v primeru Janković namesto Kučana spregovorila Spomenka Hribar. Minuli torek, ko je medijem plasirala izjavo o "kriminalnem ovinkarjenju" Zorana Jankovića.
TO SE NI ZGODILO PRVIČ, gre namreč za perfidno Kučanovo igro, ki Spomenko Hribar, moralno avtoriteto levice in nekdanjo "mati Demosa" pošilja v igro takrat, ko je najbolj vroče, ko izid še ni znan, ko se je bolje potuhniti nekoliko v ozadju in ko je oportuno staviti na vse strani. Zato te dni Kučanove skrite misli raznašajo tako Spomenka Hribar kot Jankovićevi radikalni zaveznici Mateja Kožuh Novak in precej mlajša ter seveda lepša Marta Kos Marko.
PRESTRUKTURIRANJE LEVICE je že v nizkem štartu (stretching je že mimo!), kljub temu, da drugo- ali tretjeligaši levice (Jani Möderndorfer, Bogdan Biščak etc.) mlajšim televizijskim novinarkam pripovedujejo zgodbice, kako se kobajagi nič ne dogaja. Zgodovina sporov in razkolov na levici nekaj let nazaj (LDS, Zares) pa nas uči, da so bili točno isti tipi v prvi vrstah rušilnih spopadov znotraj slovenske levice. Po nalogu šefov iz prve lige so pisarili pisma, delali frakcije, širili trače in spletkarili ...
Mimogrede, Tjaša Möderndorfer, hčerka Janija Möderndorferja, je postala podpredsednica pravkar ustanovljenega pomladka Pozitivne Slovenije.
DOGODKOV, KAJ ŠELE RAZPLETA znotraj levice (kar bo zelo pomembno tudi za državo, tukaj se pač močno strinjam z Igorjem Lukšičem) ni mogoče napovedovati. Mogoče so namreč čisto vse opcije. Sta pa dve opciji zelo zelo verjetni, pravzaprav kar stavim, da bo temu tako.
PRVIČ, KOMPROMITIRANI ZORAN Janković na prihodnjih parlamentarnih volitvah ne bo "lider levice", botri so ga tako rekoč odpisali, uradno se je namreč začel boj za truplo Pozitivne Slovenije. Minuli teden se je prvič zgodilo, da sta celo Dnevnik in Delo začela "avtonomno poročati" o Jankovićevih sumljivih finančnih rabotah (samo pomislite: prejšnji ponedeljek so kar trije novinarji Dela v pičlih nekaj urah raziskali sporne nepremičninske nakupe povezanih podjetij Electe in Baze Dante v Tolminu; hja, vse se da, če se le hoče), odgovorni urednik Mladine Grega Repovž pa ga je Jankovića pozval, naj se posveti županovanju in prihajajočim sodnim bitkam, vodenje Pozitivne Slovenije pa prepusti drugim. Ker je Mladina tudi glasilo stricev levice, mora Janković v tem kontekstu pisanje Repovža razumeti skrajno resno.
Pazite: Grega Repovž v svojem uvodniku poslovna ravnanja Zorana Jankovića opisuje celo kot neskrupulozna.
Edina varianta za Jankovića, da ostane na čelu Pozitivne Slovenije (beri: levice), so predčasne volitve, po možnosti čim prej, recimo jeseni, če zaradi referendumov pade vlada Janeza Janše. To bi ga verjetno politično rešilo, saj Kučan & Co. do takrat res ne morejo najti novega šampiona.
DRUGIČ. BORUT PAHOR JESENI zanesljivo odhaja na volitve za predsednika države. Kakršna koli drugačna odločitev bi bila (vsaj zame) veliko presenečenje. Ne samo, da zdaj Pahor to vedno glasneje in pogosteje namiguje tudi sam, elemente predsedniške kandidature izraža tudi njegova aktualna predvolilna kampanja pred sobotnim kongresom Socialnih demokratov v Kočevju, kjer se ponovno poteguje za mesto liderja stranke.
Borut Pahor je očitno politično in psihološko "razčistil", kaj pomenita (prinašata) zmaga ali poraz na kongresu. Zmaga je itak zmaga, poraz pa bi širši slovenski javnosti prenesel jasno sporočilo, da so ga iz stranke nagnali strici iz ozadja, ki včasih delujejo, kot pravi Pahor, na robu legitimnosti.
PRIMERNEJŠEGA kandidata za predsednika republike, ki želi biti bližje sredini, pa sredi politično razcepljene Slovenije, ob levem Danilu Türku in desnem Milanu Zveru, skoraj ni mogoče najti ...
PA ŠE EN PAMETEN RAZLOG naj bi našel Borut Pahor, da gre na predsedniške volitve. Z visoke pozicije predsednika republike bi lahko blažil izvršno oblast "neskrupuloznega" Zorana Jankovića, če bi slednji jeseni zmagal na predčasnih parlamentarnih volitvah. Danilo Türk tega, verjemite, ne bo počel ...
P.S. Konec marca je bila za "boj proti Zoranu Jankoviću" ustanovljena posebna preiskovalna komisija, ki jo vodi ena od tožilk specializiranega tožilstva, skupino pa sestavljajo preiskovalci davčne uprave, Urada za preprečevanje pranja denarja in Nacionalnega preiskovalnega urada. Vse to je uradno potrjeno, skupina pa v medijih počasi že dobiva ime CSI-Electa, po priljubljeni ameriški kriminalistični televizijski seriji CSI.
Vse to pa seveda še zdaleč ne pomeni, da se bo Zoran Janković umaknil brez boja ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Milan Kučan Janez Stanovnik Spomenka Hribar Mateja Kožuh Novak Marta Kos Marko Jani Möderndorfer Bogdan Biščak Tjaša Möderndorfer Igorjem Lukšičem Grega Repovž Janeza Janše Borut Pahor Danilu Türku Milanu Zveru

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slabo za Jankovića. Milan Kučan molči, namesto njega Spomenka Hribar govori