objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 29. junij 2012 ob 07:02

Kako na Večeru plonkajo članke in zakaj so vredni samo še dva milijona?!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Pred leti je na slovenski novinarski sceni krožila šala na račun pisanja Večera in hitrosti (ekskluzivnosti) njihovih novic. Vsi smo jo zelo dobro poznali, šlo je pravzaprav za norčevanje iz fikcijskega tržnega slogana mariborskega časopisa:
"Danes v Delu, jutri že v Večeru!"
NEKAJ LET POzNEJE, v dandanašnji dobi še hitrejših komunikacij, pa bi se Večerov slogan lahko glasil približno takole:
"Danes na Požareportu, čez dvanajst dni že v Večeru!"
DA TO SPLOH NI NOBENA šala, kaj šele norčevanje, dokazuje včerajšnji Večerov članek o mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki je pred dvema tednoma z najetim zasebnim letalom potoval v "pobrateno" ukrajinsko mesto Harkov na prestižno nogometno tekmo aktualnega evropskega prvenstva med Nemčijo in Nizozemsko. Nenazadnje, ta članek je podpisal Aljoša Peršak, eden "ključnih" Večerovih urednikov.
KAKO JE FRANC KANGLER odletel v Harkov, smo namreč prvi ter ekskluzivno objavili na našem portalu, vendar že 16. junija! Takrat res ne bi bilo nič narobe, če bi članek o Kanglerju, najetem letalu in Harkovu na Večeru hitro povzeli, recimo vsaj naslednji dan, in pri tem seveda korektno, kot se spodobi, citirali naš portal.
Še moja mama, zaprisežena Mariborčanka, se je čudila, zakaj Večer o tem ničesar ne piše. "Saj tak vse pišejo proti Kanglerju."
Ampak ne. Peršak in kompanija članek mirno ponatisnejo čez dvanajst dni in ga Večerovim zvestim bralkam ter bralcem poskušajo podtakniti kot avtorsko novinarsko zgodbo.
Kljub temu, da je med obema objavama minilo celih dvanajst dni, Aljoša Peršak v ukradenem članku ni prinesel nobenega novega dejstva, da bi vse skupaj lahko vsaj malo zamaskiral kot svojo "follow up" novinarsko zgodbo. Tudi izjava županovega kabineta, poslana na Večer, je enaka izjavi, ki nam jo je županov kabinet poslal 15. junija, torej dan pred objavo članka na našem portalu.
DA SO PERŠAK IN KOMPANIJA naš članek in zgodbo enostavno ukradli (kar je zrelo tudi za Novinarsko častno razsodišče), nesporno dokazuje še eno dejstvo. Namreč, dan ali dva po objavi našega članka, ki je temeljil na letaliških virih iz Aerodroma Maribor, se je izkazalo, da Sonja Poljanšek-Škrabec, žena poslovneža Janeza Škrabca (Riko), sploh ni potovala v Harkov. Blondinka, ki so jo naši mariborski viri opazili na letališču, ni bila omenjena Škrabčeva žena, ampak prevajalka družbe Riko. Le da mariborski letališki viri tega niso vedeli, ker Sonje Poljanšek-Škrabec pač ne poznanjo ali pa so jo pomotoma zamenjali. Eden od dveh "neznanih moških", ki se je skupaj z županom Kanglerjem, njegovo ženo Tatjano, Janezom Škrabcem, prevajalko in Markom Pogorevcem, nekoč generalnim direktorjem policije, zdaj svetovalcem uprave Telekoma, namestil v letalo beograjske družbe Prince Aviation, pa je bil Roman Rep, nekdanji vodilni uslužbenec propadlega založniškega podjetja Delo Revije, ki je po bankrotu Dela Revij novo službo srečno našel v Mercatorju.
ČE JE TO POZNEJE IZVEDEL podpisani avtor teh vrstic, bi to lahko izvedeli tudi novinarji Večera, če bi seveda malo po svoje raziskovali, ne pa prepisovali stare članke iz Požareporta. Ali pa vsaj vprašali mene. Saj bi jim povedal ...
Mariborski Večer je ta hip najdražji (en izvod Večera stane 1,30 evra, medtem ko en izvod Dela stane 1,25 evra) in poleg Primorskih novic najslabše prodajan slovenski splošni časopis. Prodana naklada mu strmu pada, večinski lastniki Večera (Pivovarna Laško prek časopisne hiše Delo) ga že dlje časa prodajajo, toda pravih kupcev za Večer ni in ni. Zanj bi radi pokasirali vsaj 6 milijonov evrov, avstrijska Styria iz Gradca (Graz), kot "naravni" kupec, pa za Večer, tako je slišati po kuloarijh, menda ponuja samo še dva milijona.
No, prodaji Večera se poleg direktorja Večera Uroša Skuhale najbolj upirajo tudi njihovi samoupravljalci, novinarji-prepisovalci. Se čudite?!
P.S. Večerov članek o mariborskem županu Kanglerju in Harkovu je povzela tudi Slovenska tiskovna agencija. Menda zato, ker po nekem tihem dogovoru fijakarsko povzemajo vse, kar objavi časopis, kjer notranjo politiko ureja predsednik Društva novinarjev Slovenija Matija Stepišnik.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Francu Kanglerju Aljoša Peršak prvi ter ekskluzivno Sonja Poljanšek-Škrabec Janeza Škrabca Tatjano Markom Pogorevcem Roman Rep Uroša Skuhale P

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kako na Večeru plonkajo članke in zakaj so vredni samo še dva milijona?!