objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 30. junij 2012 ob 07:24

Plonkanje članka na Večeru odmeva. Polemika: Peršak, Kangler in Požareport
Mariborski župan Kangler sprašuje urednika Večera Aljošo Peršaka, naj se pozanima v hiši, zakaj ljudje odpovedujejo njegov časopis
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj smo objavili naš komentar Večerove novinarske zgodbe o nedavnem famoznem poletu mariborskega župana Franca Kanglerja v ukrajinsko mesto Harkov na nogometno tekmo aktualnega evropskega prvenstva med Nemčijo in Nizozemsko, ki jo je časopis Večer uspešno ponatisnil točno dvanajst (!) dni po objavi na našem portalu.
Na objavljen komentar se je hitro odzval Aljoša Peršak, avtor članka in eden od urednikov Večera. Odziv je sprva poslal na elektronski naslov avtorja teh vrstic, pozneje pa je svoj odziv na članek iz "neznanih razlogov" objavil tudi na Facebook profilu znanega mariborskega novinarja in fotografa Marka Pigaca. Kot sestavni del njegove (torej Peršakove) polemike z županom Kanglerjem.
Ker je Peršak svoj odziv na naš članek objavil na Facebooku, skratka javno, tudi mi javno objavljamo naš odziv na komentar Aljoše Peršaka.
 
Spoštovani!
Domišljal si bom, da ste le slabo prebrali članek v Večeru Kangler v Harkov z zasebnim letalom. Ker če bi ga natančno, bi opazili, da zgodbe nikakor nismo "prodajali" kot ekskluzivne, ampak sem se v skladu z novinarskim kodeksom v članku sklical na vaš spletni portal.
Sicer žal ravno pri podatkih, ki so, kot danes priznavate, napačni. V njih pa nisem podvomil, ker so mi na mariborski občini potrdili, da je seznam potnikov, ki ste jih vi objavili, točen. Zakaj so to storili, oziroma, zakaj vi niste napake popravili že prej, ko ste zanjo izvedeli, pa si lahko očitno spet samo domišljam.
Lep pozdrav iz Maribora,
Aljoša Peršak, Večer
 
Pozdravljeni.
Iz celotne objave ter dikcije vašega članka o Kanglerju in Harkovu, z naslovom in naslovnico vred, je zelo jasno razvidno, da ste zgodbo poskušali prodati kot svoj novinarski dosežek. Sicer bi vse skupaj lahko objavili že 17. junija, torej dan po objavi na našem portalu. Za sprenevedanje je zdaj res malo prepozno.
Slovenski novinarski kodeks ste kršili zato, ker se pri vaši objavi niste sklicevali na prvi vir (Požareport). Ampak, brez skrbi, ne bom vas prijavil na Novinarsko častno razsodišče, ker omenjenega kodeksa ne jemljem preveč resno. Žal je sestavljen in uveljavljen, da nagrajuje lenobno in povprečno novinarstvo.
Podatki, ki sem jih takrat objavil, niso bili napačni, le nepopolni. Vi takrat niste objavili ničesar, celih dvanajst dni pozneje pa prepisujete moje kobajagi napačne (nepopolne) podatke.
To, da vanje niste podvomili, ker so vam tako povedali na mariborski občini, samo potrjuje nek (vaš) novinarski nivo. Očitno vse, kar vam "na občini" povedo, jemljete za suho zlato. Joj, ste pa res naivni ...
Sprašujete, zakaj napake nismo popravili že prej?! Zato, dragi kolega, ker bi v tistem trenutku, če bi to objavili, lahko izdali svoj vir. Ko pa ste članek objavili vi, je seznam potnikov v Harkov med insajderji (kar bi morali biti tudi novinarji Večera) že krožil kot notorno dejstvo.
Spoštovani Aljoša Peršak, očitno si preveč domišljate in premalo raziskujete.
Lep pozdrav, danes iz Maribora
Bojan Požar, Požareport
 
V nadaljevanju objavljamo že prej omenjeno polemiko med Aljošo Peršakom in županom Kanglerjem na Facebook profilu Marka Pigaca.
Aljoša Peršak:
Župan, ne se razburjat, če menite, da je z mojim delom res kaj tako hudo narobe, lahko sprožite ustrezne postopke, pa naj nekdo presodi, kdo ima prav. Mimogrede, doslej nisem dobil še niti ene ovadbe ali razsodbe novinarskega častnega razsodišča, da bi kršil kodeks. Kar pa zadeva naklad - žal imate prav, a te ne padajo samo Večeru, ampak večini tiskanih medijev na svetu, pa predvidevam, da si najbrž ne domišljate, da zato, ker povsod pišejo o vas. Jaz močno upam, da bo Večer preživel to krizo oziroma da se bo znal ustrezno prilagoditi spremenjenim navadam bralcev... Pa lep pozdrav..
Franc Kangler:
G! Persak! Potem ste slabo informirani znotraj Vecera! Naredite si uslugo in pojdite do vase usluzbenke, ki sprejema odpovedi in jo povprasajte, zakaj ljudje odpovedujejo Vecer? Saj prav ona vsako stranko poklice nazaj in jo vprasa o vzrokih! Sicer pa vas ze dolgo vec ne citam, razen to, kar moram zaradi funkcije!
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Večerove novinarske zgodbe Franca Kanglerja Marka Pigaca Spoštovani! Aljoša Peršak, Večer Pozdravljeni Bojan Požar, Požareport Aljoša Peršak Franc Kangler

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Plonkanje članka na Večeru odmeva. Polemika: Peršak, Kangler in Požareport