objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 18. avgust 2012 ob 08:35

Manipulacija brez primere. Mladina fingirala intervju na temo škofa Urana!
Nov prispevk k slovenski novinarski blaznosti. Medijski ideolog Boris Vezjak si je za tednik Mladina dobesedno izmislil vsa vprašanja in vse odgovore intervjuvanca, ki ga sploh ni bilo
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Slovensko novinarstvo je doživelo in preživelo "že marsikaj." Tudi najbolj bizarne reči. Čisto nov prispevek k slovenski novinarski blaznosti pa je včeraj prispevalo uredništvo Mladine, ki je v najnovejši številki objavilo nič več in nič manj kot izmišljen intervju z anonimnim virom, ki naj bi pred nekaj dnevi spletnemu portalu Požareport posredoval resnično pismo upokojenega nadškofa Alojza Urana drugim slovenskim škofom.
Intervju, natančneje vprašanja in odgovore, je spisal Boris Vezjak, filozof in publicist, eden od medijskih ideologov inmnenjskih voditeljev politične opcije Zares-LDS, znan tudi kot nekdanji član sveta RTV, avtor bloga Sproščena Slovenija ter menda "žrtev" ljubezenskega nadlegovanja iste ženske, ki je, kot je bralkam tabloidnih revij dobro znano, nadlegovala televizijskega zvezdnika Maria Galuniča. Ja, kako "simptomalno."
Prav teksti na njegovem blogu Sproščena Slovenija hitro izdajajo avtorstvo izmišljenega intervjuja, saj se odgovori "anonimnega vira" neverjetno in presenetljivo ujemajo s posameznimi tezami ter stavki (dikcijami) Borisa Vezjaka, ki jih je pisal o Alojzu Uranu, nadškofu Antonu Stresu, kardinalu Francu Rodetu in najnovejših dogajanjih znotraj slovenske rimskokatoliške cerkve, pa tudi o njegovih ocenah spletnega portala, ki ga pravkar berete. Podobnosti, dejansko gre skoraj za identičnost, med Vezjakovimi komentarji ter intervjujem, enostavno ni mogoče prikriti.
Povedano drugače, Boris Vezjak si je izmislil in napisal tako vsa svoja vprašanja kot vse odgovore izmišljenega intervjuvanca Mladine, pri čemer je nekaj stavkov Vezjak "pobral" tudi iz nekega anonimnega pisma, ki je zaokrožilo po določenih medijih. Sicer pa, kje in kako pa naj bi nek Boris Vezjak sploh izvedel, kdo je naš vir, ki nam je posredoval Uranovo pismo?! Saj to se Vezjaku in Mladini niti ne sanja.
Izmišljen (fingirani) intervju sam po sebi ne bil tako napačna poteza (lahko bi izpadel celo duhovito in hudomušno), če bi uredništvo Mladine svojim bralkam in bralcem hkrati tudi korektno pojasnilo, zakaj so ga - kot takšnega - objavili. Ampak ne, Mladina gre v manipulaciji še dlje, do konca. Zraven Vezjakovega izmišljenega intervjuja namreč novinar Mladine Jure Trampuž celo na dolgo in široko, resda vsebinsko brezvezno, razlaga, zakaj so se odločili objaviti intervju z anonimno osebo, kar sicer, kot sami priznavajo, ni novinarska praksa. Menda zato, ker ima intervjuvanec za anonimnost dobre razloge.
No, če bi hotelo uredništvo Mladine resnično zagotoviti anonimnost vira, bi moral intervju opraviti nekdo drug, ne pa Boris Vezjak, ki poleg vsega sploh ni novinar. Na medijski sceni Boris Vezjak namreč "slovi" kot velik opravljivec, ki "ne zmore" biti diskreten ...
Da je tragikomedija okoli izmišljenega intervjuja skoraj popolna, so poskrbeli tudi nekateri drugi mediji, denimo Slovenske novice, ki so manipulaciji Mladine slepo verjeli in Vezjakov intervju celo nič hudega sluteče povzemali ...
Toda edina resnica v domišljijskem tekstu, ki sta ga skupaj priobčila Boris Vezjak in Jure Trampuž, je pravzaprav ta, kako uredništvo Mladine "pozna ime" intervjuvanca. To je namreč - doktor Boris Vezjak.
Kakorkoli, večjega razburjenja Mladinin izmišljeni intervju po naših informacijah znotraj cerkve ni povzročil, vsekakor bistveno manj kot članek novinarja Gašperja Blažiča v tedniku Demokracija, kjer je komentiral obisk predsednika republike in predsedniškega kandidata Danila Türka na nedavnem srečanju Zveze slovenskih katoliških skavtov v Šmihelu pod Nanosom.
Nekateri cerkveni dostojanstveniki so Blažičevo pisanje ocenili kot hud spodrsljaj in škandal, Blažič in njegov urednik Metod Berlec pa naj bi dobila kar nekaj ogorčenih odzivov. O članku Gašperja Blažiča pa naj bi razpravljalo celo ljubljansko cerkveno sodišče.
 
ODMEV
Spoštovani,
Intervju, ki ga je opravil dr. Boris Vezjak z mano in je bil objavljen v Mladini, je pristen. Vsi odgovori so moji in si jih ni nihče izmislil. Moja identiteta in kredibilnost sta bili preverjeni tudi s strani novinarja Mladine. Lahko tudi potrdim, da sem jaz tista oseba, ki je medijem posredovala Uranovo pismo škofom. Osnovna ideja za vsem skupaj je, tako kot sem povedal tudi v intervjuju, moja želja, da bi krivica, ki se dogaja nadškofu Uranu prišla v javnost. Predvsem zaradi zaščite škofa, ki je pomagal, svoje identitete za sedaj ne morem javno razkriti.
NN

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
resnično pismo Alojza Urana Boris Vezjak Maria Galuniča Sproščena Slovenija Antonu Stresu Francu Rodetu Jure Trampuž manj kot članek Gašperja Blažiča Danila Türka Metod Berlec Spoštovani, NN

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Manipulacija brez primere. Mladina fingirala intervju na temo škofa Urana!