objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 19. avgust 2012 ob 07:03

Nuncij proti Uranu. Iz užaljenosti, in to celo na praznični dan duhovnikov!
Instruzioni. Nova ponižanja za nadškofa Alojza Urana: maševanje brez škofovskih insignij in pisanje prošenj za obisk domovine
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran pri maševanju "ne sme več" uporabljati škofovskih insignij. To dokazujejo navodila (instruzioni), ki smo jih pridobili iz visokih cerkvenih krogov, faksimile pa objavljamo v nadaljevanju.
Pri tem je pomembno vedeti, da navodila niso dekret. V vatikanskem jeziku gre za veliko razliko, toda vsebinsko jih je prav tako treba ubogati.
Ta navodila je podpisal Julius Januzs, apostolski nuncij v Sloveniji, ki jih je Uranu tudi izročil, zgodba pa je - po navedbah naših virov - naslednja. Gre za tretjo od štirih točk v zadnjih navodilih, ki jih je nuncij predal Uranu.
Naši viri pri tem opozarjajo, da je apostolski nuncij omenjena navodila Uranu izročil 29. junija letos, torej točno na praznik apostolov Petra in Pavla, veliki dan, praznik mašniškega posvečenja, ki ga praznujejo vsi duhovniki, zato se "čudijo", kako je mogoče, da nuncij ni mogel najti "nobenega drugega dne za izročitev tako ostrih navodil."
Nadškof Alojz Uran je najprej napisal pismo prefektu kongregacije za škofe in apostolskemu nunciju, pozneje pa še razvpito pismo škofom, kjer citira nuncijeva navodila z dne 10. aprila 2012. Kot užaljen odgovor na prvo pismo, poslano prefektu in nunciju, je Uran torej "fasal" nova navodila, kjer sta dve novi sankciji. Prvič, maševanje brez škofovskih insignij, in to, da mora za vsak obisk Slovenije, potem ko bo v izgnanstvu, dobiti pisno potrditev (dovoljenje) kongregacje za škofe, čeprav bi želel domovino obiskati samo za en dan.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alojz Uran Julius Januzs pismo škofom

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nuncij proti Uranu. Iz užaljenosti, in to celo na praznični dan duhovnikov!