objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 24. september 2012 ob 06:45

Kolaps slabega novinarstva. Kako se hitro odvaditi Pop TV-ja in Kanala A?!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

V zadnjem času mi je več prijateljev in znancev zaupalo posebno terapijo, kako se na hitro "odvaditi" gledanja poročil (24ur) na Pop TV, ker naj bi jih imeli že poln kufer. Takšen je njihov recept!
Dva tedna zapored se prisiliš, da gledaš izključno totalno dolgočasno-počasen osrednji TV Dnevnik na prvem programu TV Slovenija. Potem spet enkrat preklopiš na 24ur, in menda doživiš pravi šok. Poptevejvci se ti zdijo ogabno senzacionalistični.
No, jaz še ne vem, ali bom to zares storil, ker sem na srečo ali na žalost, kaj "čmo" poklicna deformacija pač, malo daleč od povprečnega gledalca. Gledam namreč vse. Tako kot berem vse, od Mladine do Demokracije.
Toda vse absorbiram z veliko dozo rezerve in cinične distance.
Mene na Popu sploh ne moti senzacionalizem (le-ta je imanenten medijem), niti strukturiranost novic in otročje predvidljiva shema njihovih "poročil", kjer enkrat proti koncu oddaje obvezno in melodramatično zavrtijo eno tako dobro novico.
Kot poklicnega potrošnika oddaje 24ur me že dlje časa motijo predvsem slabi, nekakovostni, nekakšni instant reporterski prispevki, ki jih pripravlja kopica podpovprečnih novinark in novinarjev. V njihovih prispevkih praviloma ni (več) nobene dodane vrednosti, samo televizijsko ustrojeno ponavljanje že videnega, prebranega (predvsem na spletu) ali slišanega.
Redakcija 24ur funkcionira tudi kot daleč največji tat novinarskih tem in zgodb iz drugih slovenskih medijev.
Tisto, kar danes tako prekleto muči informativni program Pop TV (še bolj pa njihovo sestrsko oddajo Svet na Kanalu A), ni samo potreba po novi vsebinski dinamiki oddaje, ki jo hočeš-nočeš diktira doba 24-urne produkcije novic na svetovnem spletu, ampak predvsem kopica slabih novinarjev. Tega zdaj ne uspevajo več skriti, niti z najbolj cenenim in prirejenim senzacionalizmom ne.
Razen novinarske prve lige (Katja Šeruga, Jure Bračko, Polona Križnar) in druge lige (Jure Brankovič, Vera Ladžić) imajo novinarke in novinarji Popa blazne težave pri svojem televizijskem poklicu.
Nekaj primerov:
Prva blondinka Suzana Perman (notranja politika) je še najboljša takrat, ko bere cele (od)stavke iz člankov avtorja teh vrstic, druga blondinka Katarina Matejčič (gospodarstvo) pa enostavno ni nadarjena za televizijo. To bo moral slej ko prej priznati tudi direktor informativnega programa Tomaž Perovič, ki jo je menda, zdaj se že vidi, absolutno predrago plačal, da jo je kobajagi dobil iz časnika Finance. O kalibricah a'la Erika Pečnik in Vanda Levstik pa sploh ne kaže izgubljati besed.
Še dosti huje kadrovsko podhranjen je Svet na Kanalu A, samooklicana "prva poročila slovenskih televizij." Če je Studio City na TVS nekakšna televizijska Mladina, je Svet na Kanalu televizijska inačica Slovenskih novic.
Razen Mirka Majerja, absolutnega novinarskega zvezdnika te oddaje (skavti Planeta TV so mu menda ponujali tisoč evrov mesečno več kot drugim novačenim novinarjem, vendar ni podpisal), pa mogoče tudi Marka Milenkovića, novinarski potencial Sveta na Kanalu A res ni veliko vreden. To se vidi potem, če gledalci odmislimo (njihove) prozorne televizijske finte. Snemanje samih sebe (ko, denimo, novinarji ali novinarke "pogumno" zvonijo na vrtna vrata vil domačih tajkunov) ali "javljanje" v živo, kjer je običajno najbolj oddaljeni teren ploščad pred Cankarjevim domom, največkrat pa parkirišče blizu stavbe Pro plusa za Bežigradom.
Aktualna voditelja Sveta na Kanalu A sta vsak po svoje najstniški voditeljski karikaturi. Gregor Trebušak, hkrati tudi šef-urednik oddaje, se vedno bolj nekontrolirano redi in postaja akanalovska Tamara Vonta (da ne bo pomote, zunanji videz je na televiziji kar pomemben), Nuša Lesar pa zase verjetno misli, tako se vsaj zdi, da je kombinacija Christiane Amanpour in Heidi Klum. Posledice so vidne.
Na televizijsko razvitejšem zahodu, kjer teve mreže furajo legendarne tipe televizijskih voditeljev, eks manekenka Lesarjeva ter novinarsko neizobraženi, menda pa blazno ambiciozni Trebušak, na voditeljske stolčke informativnih oddaj ne bi mogla niti pomisliti. Kaj šele, da bi ju resno vzeli producenti. Bi gledalci CNN (ali BBC) verjeli novicam ali poslušali na hitro spisana ter predolga moraliziranja, ki jih bereta Nuša Lesar in Gregor Trebušak?! Niti slučajno.
Medklic. Zato spet ugotavljam, kako je Rajko Gerič, ki pripravlja informativni program nove komercialne televizije Planet TV, storil prvovrstno kadrovsko napako, ko je za enega od voditeljev osrednje informativne oddaje angažiral bivšega radijca Marka Potrča. Ne glede na to ali prav zato, ker je Potrč nekaj časa vodil Svet na Kanalu A - Marko Potrč je tipičen medijski estradnik, ki je (še) najmanj primeren za informativni program.
Poleg tega bi Rajko Gerič menda rad ustvaril informativni prvenec, ki bo programsko "nekje" med TV Dnevnikom in 24ur, ne pa skuštrano magazinsko oddajo tipa Svet na Kanalu A.
"Potrčevstvo", tukaj mišljeno kot povsem nerealno prestopanje meja med tako različnimi novinarskimi zvrstmi (estradništvo pa itak ni novinarstvo in Marko Potrč še nikoli ni bil novinar), je tudi nesrečni fenomen bivšega športnega novinarja Igorja Berganta. Čeprav Bergant že lep čas vodi Odmeve, mu, kot lahko spremljamo, ne gre in ne gre. 
Ko smo že pri voditeljih. Razen Petre Kerčmar še vedno nihče od preostalih voditeljev oddaje 24ur ne zna pretirano zanimivo speljati njihove sobotne pododdaje TV Klub (dobro, Matjaž Tanko je dovolj pameten in TV Kluba raje ne vodi), zato res ne vem, zakaj jih silijo. Po vsej verjetnosti finančno šparajo. Darja Zgonc, še bolj pa Edi Pucer, kljub izkušnjam in trenigom preprosto nista za to. Nista lucidna, nista polemična, nista zvedava in sta brez tistega novinarskega žara. Nekarizmatični Edi Pucer deluje, pa nočem biti niti slučajno žaljiv, tudi "ne preveč" inteligentno. Se prav vidi, kako se je vprašanj za sodelujoče v TV Klubu naučil na pamet.
P.S. Pred kratkim sem v reviji Stop prebral intervju s Tomažem Perovičem in urednico oddaje 24ur Špelo Šipek.
Jemljem v zakup, da je najverjetneje šlo za promocijski (torej plačan) intervju, toda vidi se, da "ta dva" o televiziji nimata dejansko kaj več povedati ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katja Šeruga Jure Bračko Polona Križnar Jure Brankovič Vera Ladžič Suzana Perman Katarina Matejčič Tomaž Perovič Erika Pečnik Vanda Levstik Mirka Majerja Marka Milenkovića gregor trebušak Tamara Vonta Nuša Lesar Christiane Amanpour Heidi Klum Rajko Gerič Marka Potrča Igorja Berganta Petre Kerčmar Matjaž Tanko Darja Zgonc Edi Pucer

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kolaps slabega novinarstva. Kako se hitro odvaditi Pop TV-ja in Kanala A?!