objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 3. oktober 2012 ob 07:05

Rodeta za papeža, Karba je out, urednica Dela pa naj odstopi! To se govori
Za rezultate nemških testov DNK sta kardinal Franc Rode in nesojeni sin Peter Stelcer uradno izvedela včeraj ob dveh popoldne, dve uri pred posebno tiskovno konferenco
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Kardinal Franc Rode ni biološki oče Petra Stelzerja, to je pokazala analiza DNK, ki jo je na željo Petra Stelzerja minule dni opravil pristojni medicinski inštitut iz Münchna. Rezultate testov DNK je na včerajšnji posebni tiskovni konferenci predstavila izbrana ekipa kardinala Rodeta (teolog Ivan Štuhec, odvetnica Nina Zidar Klemenčič in Rodetov tajnik Matej Pavlič, slovenski metropolit in ljubljanski nadškof Anton Stres pa se je zbranim na tiskovni konferenci oglasil z SMS-sporočilom), čeprav so bili neuradno znani že nekaj dni. Realno pa je bilo pravzaprav jasno, da Rode ni oče gospoda Stelzerja, že takrat, ko se je Rode odločil za analizo DNK kjerkoli in kadarkoli. Če bi v preteklosti kjerkoli in kadarkoli "seksal" s Stelzerjevo mamo Tanjo Bredo, bi se kardinal zanesljivim testom DNK najverjetneje tako ali drugače - izogibal.
Kardinal Rode je na tiskovno konferenco prišel s herpesom na ustnicah, prebral je svoje čustveno pismo prijateljem (češ, kar je doživljal zadnja dva meseca, je bila najbolj boleča izkušnja v njegovem življenju),"na vprašanja novinarjev pa ni odgovarjal. Namesto kardinala je bodoče kazenske ter odškodninske postopke zoper novinarja Dejana Karbo, avtorja "zlonamenih" člankov, in časopisno hišo Delo napovedala odvetnica Nina Zidar Klemenčič.
Kardinal Rode naj bi vložil kazensko tožbo zoper Karbo zaradi kaznivega dejanja opravljanja, odškodninske tožbe zoper Dejana Karbo in Delo pa naj bi "segle" tja do 200 tisoč evrov.
Če samo pomislim, za kakšne bizarnosti zoper avtorja teh vrstic vlagajo kazenske in odškodninske tožbe nekateri "prizadeti" znani Slovenci (bivša televizijska voditeljica Ivana Šundov, denimo, kazensko toži zaradi mojega resničnega zapisa, da se jo je v medijih prijel vzdevek "mafijska nevesta", ljubljansko sodišče na prvi stopnji pa ji je, ne boste verjeli, zaenkrat celo dalo prav in me obsodilo na neko pogojno denarno kazen), bi moralo sodišče po enakih vatlih in kriterijih Dejanu Karbi za pisanje o Rodetu in njegovemu otroku, bognedaj, prisoditi najmanj "dosmrtno" ječo.
Res je, poročanje Dela je bilo v tej zadevi na nitki. Karba je pisal s prevelikimi očmi in ihto, model pisanja pa je bil, kot kaže, približno enak njegovem novinarskem poročanju v aferi Patria. Takrat je Karba odpotoval na Finsko, finskemu kriminalistu Kaju Eriku Björkqvistu sam natrosil nekaj informacij, potem pa v članku zapisal, da gre za navedbe finskega kriminalista. Björkqvist je Karbo potem na sodišču demantiral. Zdi se, da je Karba ta model pisanja uporabil s Petrom Stelzerjem.
Odvetnik Dela Stojan Zdolšek lahko ima prav, ko trdi, da se "ima slovenska javnost pravico seznaniti z dejstvi in okoliščinami, ki zadevajo moralna vprašanja cerkvenih dostojanstvenikov rimskokatoliške cerkve." Toda še bistveno večjo pravico ima slovenska javnost do "seznanitve" z dejstvi in okoliščinami, ki se nanašajo na moralna vprašanja visokih slovenskih politikov. Toda tukaj se časnik Delo ne loteva novinarskih zgodb v tabloidnem slogu Dejana Karbe, še več, največkrat Delo ob tem sprenevedavo molči. Dvojni standardi, torej, in upravičeni sumi, da uredniška izbira novinarski glavnih tem poteka na liniji političnega navijaštva
Novinarji Dela so avtorja teh vrstic leta 2005 celo ovadili na novinarsko častno razsodišče, ko sva z novinarskim kolegom Mitjo Lomovškom v Slovenskih novicah dokumentirano in dokazano obelodanila "svingerstvo" poročenega poslanca Aurelia Jurija. Delo je prav tako čudno molčalo junija 2010, ko s(m)o nekateri mediji razkrili zgodbo Vasilke Sancin, mlade plavolase asistentke na ljubljanski pravni fakulteti in "domnevno" intimne prijateljice predsednika republike Danila Türka. Novinarsko razkrije je bilo še toliko pomembnejše, ker je predsednik Türk poskušal Vasilko Sancin spraviti na določene "ad hoc" diplomatske funkcije, dobro plačane in pomembne za slovensko državo.
Nenazadnje, Delo je sprenevedavo gledalo stran tudi ob nedavni, spet dokumentirani aferi erotičnih masaž in Antona Ropa, poročenega bivšega predsednika vlade in aktualnega podpredsednika Evropske investicijske banke.
Se je pa Delo, zanimivo, z blazno (in za Delo komajda verjetno) novinarsko ter uredniško energijo, lotilo iskanja očeta nekega v Nemčji živečega podjetnika Petra Stelzerja.
Po včerajšnjem razkritju analize testov DNK se govori, da je Dejan Karba kot novinar zdaj mrtev, da je out, odgovorno urednico Dela Romano Dobnikar Šeruga, ki sama, kot pravi, sicer ne bo odstopila, pa naj bi uprava in nadzorniki Dela razrešili. Njena predčasna razrešitev je po nedavni zamenjavi predsednika uprave Jurija Giacomellija menda itak samo še vprašanje časa. Sicer ne toliko zaradi afere Rode, ampak zaradi izrazitega padanja prodane naklade časopisa Delo. Pametni lastniki (Pivovarna Laško) bi že ravnali tako.
Mimogrede, Dejana Karbe na včerajšnji Rodetovi novinarski konferenci ni bilo. Bo pa (ne)sporni fiasko verodostojnosti časopisa Delo v zadevi Rode (kolumnist Financ Dejan Steinbuch govori celo o "črnem torku slovenskega žurnalizma") imel veliko večje in globlje posledice za sam časnik, kot si danes na Delu upajo ali zmorejo priznati.
Kardinal Franc Rode pa medtem že (lahko) slavi svojo veliko osebno zmago, ki je tudi - približno tako je včeraj novinarjem dejal sam Rode - zmaga slovenske cerkve in vernikov. Kar je spet, nedvomno, fantastičen obliž na najnovejše rane slovenske cerkve, od razvpitega bankrota mariborske nadškofije naprej. Zato jih ni malo tistih, ki so včeraj menili, da se je kardinal Rode po tej moralni zmagi vzpostavil celo kot kandidat za papeža. Rode je namreč dokazal, da v tem primeru pač ni "storil greha" ter prekršil famoznega celibata (kar je, mimogrede, med duhovniki menda pravzaprav redkost), in sveti sedež, ki se je znašel pod točo raznoraznih škandalov, takšnega kardinala (Rodeta), ki je "kot Jezus vstal iz groba," tako rekoč nujno potrebuje.
Kardinal Rode, ki je pred časom, pravijo, zabredel v spor z vatikanskim tajnikom in kardinalom Tarcisijem Bertonejem (Rode se je s kolegom Bertonejem naprej "skregal", potem se je šel pritožit k papežu Bendiktu XVI, papež pa je to povedal Bertoniju - klasika), si bo po tej siloviti medijski aferi, tako vsaj ocenjujejo nekateri poznavalci cerkve, močno okrepil svoj položaj znotraj Vatikana. Bertone je menda "v nemilosti" pri papežu, poleg tega zna samo italijanski jezik, kardinala Rodeta pa bi za papeža lahko podprli kardinali iz Latinske Amerike, kjer je Rode živel, iz frankofonskih držav, ker je Rode študiral v Parizu, pa še nemščino obvlada ... "Afera Rode" sicer odmeva tudi v tujih medijih.
Ciniki tudi ugotavljajo, da je moralna zmaga kardinala Franca Rodeta skoraj tako velika kot poraz slovenske cerkve med drugo svetovno vojno proti - partiji ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
franc rode Petra Stelzerja Ivan Štuhec Nina Zidar Klemenčič Matej Pavlič Anton Stres Tanjo Bredo Dejana Karbo Ivana Šundov stojan zdolšek Mitjo Lomovškom Aurelia Jurija Vasilke Sancin Danila Türka Antona Ropa Romano Dobnikar Šeruga Jurija Giacomellija Dejan Steinbuc h Tarcisijem Bertonejem Bendiktu XVI

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rodeta za papeža, Karba je out, urednica Dela pa naj odstopi! To se govori