objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 26. november 2012 ob 07:04

Tajna ponudba SDS županu Kanglerju. Potuhni se in vse prepusti Kanclerju
Franc Kangler med politike vladne koalicije širi strah in paniko, da se ulica ne bo zgodila samo njemu, ampak tudi vladi v Ljubljani
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Danes popoldne se na Trgu svobode obetajo doslej najbolj množične demonstracije proti mariborskemu županu Francu Kanglerju. Pričakuje se tri do pet tisoč ljudi, in zdaj naj bi se res začela "dogajati ulica". Zaradi napovedanih demonstracij, ki jim nekateri pravijo tudi "druga mariborska vstaja", je Franc Kangler že preklical današnjo sejo mestnega sveta, ker svetnikom menda ni mogoče zagotoviti varnosti.
Se bo pa dopoldne na posebni seji sestala mestna koalicija. Pri tem pa je seveda najbolj pomembno, pravzaprav ključno, kako se bo "do Kanglerja" opredelila Janševa SDS pod vodstvom Gregorja Pivca, sicer direktorja Kliničnega centra Maribor. Brez SDS namreč Kangler nima (več) koalicije in posledično ne more (več) vladati.
Franc Kangler tukaj računa zlasti na dvoje. Prvič, direktno "kupljenih" naj bi imel večino mestnih svetnikov iz koalicijskih strank, ki jih nagrajuje z denarjem (posli) ter funkcijami v upravah in nadzornih svetih podjetij, ki so tako ali drugače v občinski lasti. Če obstoječa zakonodaja prepoveduje ministrom in poslancem, da so člani uprav ali nadzornih organov v podjetjih v državni lasti, pa za mestne in občinske svetnike tukaj ni nobenih omejitev. In drugič, Kangler med politike vladne koalicije bolj ali manj uspešno "širi" strah in paniko, da se ulica ne bo zgodila samo njemu, ampak - po enakem vzorcu - tudi vladi sredi Ljubljane, zato (se) ne sme popuščati demonstracijam.
No, zaradi takšnih stališč za župana Franca Kanglerja nekateri pravijo, da je "tip že čisto nor."
Po naših informacijah naj bi mariborska SDS županu Kanglerju "tajno" ponudila kompromisni predlog. Župan naj se začasno umakne, nekako ponikne, in vsa županska pooblastila prenese na podžupana iz vrst SDS Tomaža Kanclerja. Tako bi brez Kanglerjevega odstopa "pomirili" ljudi, SDS bi ostala v mestni koaliciji, Kangler pa naj bi dokončno in formalno odstopil kdaj pozneje.
Je pa Franc Kangler očitno močno proti temu, da bi Tomaž Kancler "na tak način" postal župan. Menda v ožjih prijateljskih krogih razlaga, da bo Kancler župan samo "prek njegovega trupla".
Mimogrede, Tomaž Kancler, ki je član SDS postal šele pred nekaj tedni, je evidentiran tudi za novega predsednika mariborske SDS, ki ga bodo volili decembra. Poleg Kanclerja med kandidati za novega lokalnega šefa Janševe stranke najdemo tudi (spet) Gregorja Pivca, bivšega policijskega atašeja v Črni gori Zvoneta Zinrajha, manj znanega Borisa Dobaja ter Ivana Celcerja, lastnika turistične kmetije (ta dva naj bi se evidentirala kar sama), nekdanjega rektorja mariborske univerze Ivana Rozmana ter edino kandidatko Andrejo Špernjak, biologinjo in asistentko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.
Je pa zanimiv, in zelo pomenljivo za stanje v Mariboru še nekaj. Zgodovinarka Mateja Ratej je desetim direktorjem ter vodjem "osrednjih" kulturnih in znanstvenih institucij v Mariboru poslala v podpis peticijo, ki Franca Kanglerja poziva k odstopu. Toda podpisal jo je samo rektor Univerze Maribor Danijel Rebolj, sicer nekdanji predsednik mariborskega odbora stranke Zares.
Vsi ostali naslovniki peticije, Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, Aleksandra Berberih Slana, direktorica muzeja narodne osvoboditve, Mirjana Koren, direktorica pokrajinskega muzeja, Mojca Redjko, direktorica lutkovnega gledališča, Breda Kolar Sluga, direktorica umetnostne galerije, Ivan Fras, direktor pokrajinskega arhiva, in Marko Jesenšek, dekan mariborske filozofske fakultete, so enostavno obmolknili.
Ratejevi je odpisala edino ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor Zdenka Petermanec, ki pravi, da peticije ne namerava podpisati, ker noče ogroziti dela knjižnice, ki jo financira tudi mestna občina ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Francu Kanglerju Janševa Gregorja Pivca Tomaža Kanclerja Zvoneta Zinrajha Borisa Dobaja Ivana Celcerja Ivana Rozmana Andrejo Špernjak Mateja Ratej Danijel Rebolj Danilo Rošker Aleksandra Berberih Slana Mirjana Koren Mojca Redjko Breda Kolar Sluga Ivan Fras Marko Jesenšek Zdenka Petermanec

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tajna ponudba SDS županu Kanglerju. Potuhni se in vse prepusti Kanclerju