objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 28. november 2012 ob 07:23

Kdaj bo to pisalo? Senica in Kresalova, vrnita 7 milijonov evrov v Mercator
Demonstracije. Danilo Türk zahteva odstop Franca Kanglerja, stranka Desus v Ljubljani podpira Türka, v Mariboru pa Kanglerja
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Ponedeljkove demonstracije v Mariboru proti županu Francu Kanglerju pod sloganom "Gotof si", imenovane tudi 2. Mariborska vstaja, so se izrodile v spopade s policijo. Za demonstracije nič nenavadnega, slovenski javnosti in politični eliti, doslej navajeni mirnih folklornih protestov v slogu sindikatov Dušana Semoliča ali Branimirja Štruklja, katerih "demonstracije" so bolj podobne zborovanjem malčkov v otroškem vrtcu Jelka kot pa pravim demonstracijam, ki jih videvamo v Atenah, Parizu, Berlinu in drugih evropskih mestih, pa je mariborsko dogajanje povzročilo "zvonjenje v glavi".
Vprašanje, kdo je kriv za konkretno nasilje, demonstranti (huligani) ali policija, je pravzaprav drugotnega pomena. Po vseh (demokratičnih) evropskih državah je zbiranje in demonstriranje dovoljeno v zakonih in ustavah, toda na koncu policija povsod bolj ali manj brutalno obračunava z demonstranti.
To je notranja "logika demonstracij", kjer je pač vedno, kot pravi Bojan Dobovšek, strokovnjak za kriminal in varnostna vprašanja, nekaj ranjenih. Zato so pomembnejša nekatera druga vprašanja.
Na primer. Kdo stoji za demonstracijami? Kdo z demonstracijami žanje (politični) kapital ter profit? In kam (nas) bodo demonstracije pripeljale?
Mariborčanom se gre res čuditi, da župana Franca Kanglerja rušijo šele zdaj, ob postavitvi razvpitih radarjev, čeprav se za njegov primitivni ter koruptivni način vladanja štajerski prestolnici prekleto dobro in natančno ve že nekaj let, pa so ga kljub temu dvakrat večinsko izvolili za župana. Celo za občinsko stanovanje, ki ga je nezakonito podaril svoji vedeževalki Karin Ježovita, se je razvedelo tik pred lokalnimi volitvami leta 2010. To smo objavili na našem portalu, mariborski časnik Večer pa je o tem poročal šele leto dni pozneje. Medtem je bil Kangler spet gladko izvoljen za župana - v prvem krogu!
Ta "banalni" primer pravočasno razkrite županove korupcije, neprimerljiv z velikimi bedarijami za ekonomsko obubožani Maribor, kot so Univerzijada in podobni mega projekti, ki jih bodo - danes tako besni - Mariborčani plačevali še dolgo za Kanglerjem, črno na belem dokazuje, kako je Mariborčane po eni strani zapustil zgodovinski spomin (podobno kot Nemce, ki so leta daljnega leta 1932 na volitvah v Reichstag izvolili Hitlerja), po drugi strani pa Kanglerja še nekaj mesecev nazaj niso samo tolerirali, ampak ga celo spodbujali. Če si pred nedavnim "govoril ali pisal" proti Kanglerju, si bil "Ljubljančan" ali pa Mariborčan, celo mariborski kvizling, ki nisi s srcem za Maribor.
Pri čemer mi kot Mariborčanu (meščanu iz centra Maribora) nikoli ni bilo jasno, kako so lahko moji prijatelji Mariborčani za župana izvolili tipa, ki je doma iz Dupleka, stalno bivališče v Mariboru pa je imel prijavljeno v neki garsonjeri na Lentu (za potrebe volitev), kjer nikoli ni stanoval?! To, da taisti Mariborčani danes vihtijo transparente z napisom "Kangler, lopov dupleški", na žalost še največ pove o - njih samih. Toliko o tako imenovanih "orgazmih zgodovine" iz Maribora, ki zdaj fascinirajo novinarja Večera in predsednika Društva novinarjev Slovenije Matijo Stepišnika.
Za Franca Kanglerja me "ne skrbi". V dveh, treh tednih, ko se vrne z dopusta, bo zelo verjetno, ne pa čisto sigurno, prisiljen odstopiti, in Mariborčani bodo šli na predčasne lokalne volitve. Močno pa dvomim, da bo odstopil celoten mestni svet, ki Kanglerja še zdaj večinsko in dokaj trdno podpira.
Kako patološka je politična situacija okoli Franca Kanglerja, nam pove še en banalni primer. Župana Kanglerja v mariborskem mestnem svetu podpira tudi stranka Desus, po številu mestnih svetnikov tretja največja politična stranka v Mariboru. Ampak Desus podpira tudi predsedniškega kandidata Danila Türka. Toda Danilo Turk zahteva odstop Kanglerja, ki ga podpira ista stranka kot podpira Danila Türka. Kaj naj rečem - saj so res čisto nori!
No, in ko bo "Franca" Kangler dokončno padel (politično truplo je namreč že zdaj), kaj ponuja mariborska politika namesto župana Kanglerja? Stranka SDS bi za župana morda kandidirala sedanjega podžupana Tomaža Kanclerja. Gre za medlega, povprečnega in poslovno ne preveč uspešnega lokalnega arhitekta, ki tudi za politiko ne kaže pretiranega talenta. Socialni demokrati bi kandidirali poslanca Matevža Frangeža, baby-face politika, ki poka od ambicij in misli, da je kakor štajerski Borut Pahor, je pa nekaj svetlobnih let daleč od želene (ter potrebne) pojave mariborskega župana.
Toda zdaj je že bolj zanimivo vprašanje, kaj se bo dogajalo v Ljubljani, kjer so demonstracije napovedane za petek ob 16. uri na Kongresnem trgu. Pripravlja jih skupina, ki se je na facebooku organizirala pod imenom "Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije."
Za pokušino so se demonstranti zbrali že včeraj pozno popoldne. Najprej na Kongresnem trgu, potem so šli pred parlament, medtem ko je dostope do vladne četrti pravočasno blokirala policija. Predsednik vlade Janez Janša pa je po sestanku vladne koalicije sestankoval z "malim" svetom za nacionalno varnost, varnostna situacija v državi naj bi bila precej nevarna. Na omenjeni sestanek so prihiteli tudi generalni direktor policije, načelnik generalštaba slovenske vojske in predstojnik Sove. Zato del levice že širi, da se Janezu Janši izpolnjuje njegova velika želja: vladal bo državi, kjer vladajo izredne razmere.
Toda nekatere dosedanje poteze in okoliščine nesporno dajejo slutiti, da se bo v "ljubljanske" demonstracije aktivno, morda celo usodno vmešala politika. Prvim demonstrantom se je, denimo, pridružil ljubljanski župan ter prvak opozicijske Pozitivne Slovenije Zoran Janković, zraven pa še nekaj njegovih poslancev, Jani Moederndorfer, Roman Jakič, Gašpar Gašpar Mišič in Peter Vilfan. Med demonstranti je bilo opaziti tudi Nikolo Damjanića, lastnika agencije Ninamedia, ki je prvi krog predsedniških volitev dočakal v volilnem štabu Danila Türka, "darkerja" Igorja Vidmarja, ki sodi v staro levico, in Darka Štrajna, predsednika Liberalne akademije ter člana vodstva LDS.
Res je, da so demonstranti Jankoviću žvižgali in vpili "Lopov si", toda pomenljiv je njegov hitri prihod med demonstrante. Analitiki bi rekli, da je šlo za poskus "političnega prevzetja" demonstracij. Spomnimo, Zoran Janković je pred približno šestimi tedni na svoji tiskovni konferenci napovedal, da bo "prišel čas, ko se bo narod dvignil."
Kljub temu je včeraj popoldne že nastal tudi facebook profil z imenom "Zoran Janković, ti si naslednji - Gotof si," kjer je med drugim zapisano, "dovolj nam je, da je zapufal Ljubljano. Dovolj imamo, da se posmehuje pravni državi, Slovenija zbudi se! Janković mora odstopiti iz vseh položajev."
Verjetno tudi preplašeni Zoran Janković je zato že potegnil nekaj preventivnih potez. Novinarjem je včeraj razlagal, da bi on, če bi bil na mestu Kanglerja, odstopil in šel na predčasne volitve, mestna občina pa naj bi tudi kmalu ukinila lisičenje avtomobilov. Vsaka podobnost z mariborskimi radarji je "zgolj slučajna".
Po drugi strani je Zoran Janković itak imel "veliko srečo", da so nesrečni mariborski dogodki minuli ponedeljek medijsko zasenčili rubež njegovega sina Jureta Jankovića v Grosupljem.
Mediji so včeraj popoldne in zvečer na njihovih spletnih straneh iz ljubljanskih demonstracij poročali izjemno selektivno. Tisti mediji, ki so blizu Janezu Janši, so poročali predvsem o žvižganju in vpitju Zoranu Jankoviću, tisti mediji, ki so naklonjeni Zoranu Jankoviću, po so poročali predvsem o vzklikih premierju Janezu Janši ("Janez Janša nam denarnico tanjša") ter ministru za notranje zadeve Vinku Gorenaku, ki mu demonstranti grozijo "Fertik si"!
No, morda pa bomo v petek popoldne na Kongresnem trgu končno dočakali tudi kakšen transparent za napisom "Miro Senica in Katarina Kresal, vrnita 7 milijonov evrov v Mercator." Da se malo javno obsodi povampirjeni kapital, ki se v tej državi razglaša za levico!
Po nekaterih informacijah naj bi se petkove demonstracije v Ljubljani "izrodile" tudi proti predsedniški kandidaturi Boruta Pahorja, predsednik republike Danilo Türk pa naj bi v petek zvečer, tik pred sobotnim volilnim molkom, te demonstracije spet pohvalil kot upravičene, pričakovane in državotvorne ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Francu Kanglerju Dušana Semoliča Branimirja Štruklja bojan dobovšek Karin Ježovita Hitlerja Matijo Stepišnika Danila Türka Tomaža Kanclerja Matevža Frangeža Borut Pahor Janez Janša zoran janković Jani Moederndorfer roman jakič Gašpar Gašpar Mišič Peter Vilfan Nikolo Damjanića Igorja Vidmarja Darka Štrajna Jureta Jankovića Vinku Gorenaku miro senica Katarina Kresal povampirjeni kapital Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdaj bo to pisalo? Senica in Kresalova, vrnita 7 milijonov evrov v Mercator