objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 9. januar 2012 ob 07:27

Dražgoše. Stanovnik grmel čez Hitlerja, Mussolinija, Mussomelija in Viranta
Živahna debata po proslavi. Kaj bo danes storil Gregor Virant, za katerega je vrh politične levice skoraj enotno prepričan, da bo največji politični luzer tega mandata
2012 Pozareport

Odpri galerijo

V nedeljo, točno opoldne. Dražgože so se med proslavo ob 70. obletnici znamenite dražgoške bitke kopale v čudovitem zimskem soncu, predsednik Zveze društev za vrednote narodnoosvobodilne borbe Janez Stanovnik pa je pred več kot deset tisoč obiskovalci donel ob spomeniku. V govoru "na pamet," kjer je pogosto citiral Ivana Cankarja, se je najbolj lotil Hitlerja, Mussolinija, ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija in predsednika državnega zbora Gregorja Viranta. No, slednjih dveh Stanovnik po imenu ni imenoval, smo pa vsi prisotni vedeli, za koga gre …
"Pa saj govori kot Tito v Ljubljani leta 1945," je smeje in duhovito pripomnil kolega, ki je stal zraven mene.
"Hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje …" je Stanovnik grmel na tiste politike, ki so šli na sestanek k ameriškemu diplomatu Mussomeliju, le-ta pa si je po besedah Janeza Stanovnika "vzel hegemonsko pravico za sestavo fantomske vlade. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan."
Pa spet o Gregorju Virantu. "In ni mu bilo tega dovolj in si je privoščil novo manipulacijo, da bi zgradil nekakšno vlado narodne enotnosti brez naroda. In spet smo rekli ne. Ne koalicije voljnih, ampak koalicijo narodu zvestih."
Na koncu je Stanovnik naročil medijem, elektronskim in tiskanim, kaj naj sporočijo svetu. "Nista nas zlomila Hitler ne Mussolini … ni nas zlomil Stalin, rekli smo ne Kadijeviću, Adžiću, tankom in letalom … na svoji zemlji smo svoj gospodar. Iz te zemlje ne bodo nikoli naredili banana republiko." Ter končal z besedami: "Smrt fašizmu, svoboda narodu!"
Janez Stanovnik je med govorom mandatarju Zoranu Jankoviću zaželel "vse najboljše, da bo s tistimi, ki v srcu dobro mislijo, sestavil vlado." Za Viranta pa je pozneje novinarjem dejal, da bo "šel na pravo stran. Saj je rekel, da je za Slovenijo. Če je res za Slovenijo, se bo združil z Zoranom."
Partizanski govor Janeza Stanovnika so obiskovalci tudi vmes večkrat nagradili s ploskanjem, ki pa ni bilo tako doneče kot prejšnja leta, pravijo lucidnejši poznavalci dražgoških proslav. "Očitno so ljudje zaskrbljeni in se zavedajo resnosti situacije," je prepričana predsednica ljubljanskega odbora Socialnih demokratov Metka Tekavčič.
Je pa zbrana elita države in politične levice na stopnicah pred spomenikom govor Janeza Stanovnika sprejela z nekaj kislimi nasmeški in vidno "rahlo" zaskrbljenostjo. Še posebej Stanovnikove verbalne napade na Združene države Amerike in Gregorja Viranta, kar lahko menda še dodatno oteži sestavljanje Jankovićeve koalicije. Včeraj se je sicer dobro videlo, kako se vsi zavedajo, da ima "njihov" mandatar Janković doslej garantiranih samo 38 glasov (Pozitivna Slovenija in SD), pravzaprav še enega manj, če Borut Pahor do srede ne pride iz bolnišnice in posledično ne bi mogel glasovati v državnem zboru.

Predsednik republike brez političnega filinga
Menda so vsi prisotni politiki potihoma pričakovali, da bo osrednji slavnostni govornik letošnje proslave, predsednik republike Danilo Türk, vsaj s kakšnim dovtipom ali "gagom" popravil Stanovnikove protiameriške besede, pa nič. Predsednik Türk je prebral enega od svojih najslabših govorov doslej in menda se je tudi prvič zgodilo, da obiskovalci govornika med govorom niso niti enkrat prekinili s ploskanjem. Celo priletni Franc ČopiBorutin, eden od dveh še živečih borcev dražgoške bitke, je govoril slikovitejše od predsednika Türka.
Res nima nobenega političnega filinga, so po koncu Türkovega govora razočarano ocenjevali nekateri prisotni politiki.


No, ko so politiki prihajali pred spomenik, je največji aplavz dobil nekdanji predsednik države Milan Kučan. Priromal je v pohodniški opremi, skupaj s prijateljem Gezo Vogrinčičem. Zoran Janković je spet pod roko v že videni režirani ikonografiji pripeljal Janeza Stanovnika, zbrani novinarji pa smo hitro ocenili, da mandatar ni bil ravno najboljše volje. Od ministrov smo opazili Ivana Svetlika, Francija Križaniča, Patricka Vlačiča, Ljubico Jelušič in Aleša Zalarja, od poslancev pa Romana Jakiča, Alenko Bratušek in Renato Brunskole, pri čemer je slednja stala deset metrov stran, ne med politično elito, ampak med "navadnimi" ljudmi. Prišla sta tudi evropski poslanec LDS Jelko Kacin in odstopljena predsednica liberalnih demokratov ter bivša ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Na naše vprašanje, v kakšni vlogi je danes tukaj Kresalova, nam je njena dosedanja tiskovna predstavnica Petra Škofic pojasnila, da v vlogi nekdanje govornice na proslavi. Spomnimo, Kresalova je v Dražgošah govorila pred dvema letoma, ko je nastopila kot nov up levice. Prihod in samoumestitev Kresalove znotraj državnega in političnega vrha dokazuje, kako si obupno prizadeva nadaljevati politično kariero.
Mimogrede, na stopnicah tik za Kresalovo je stal nekdanji poslanec SD Anton Colarič, ki je pohvalil njen parfum. Za razliko od Colariča pa večine bivših poslank in poslancev Socialnih demokratov na letošnjo proslavo ni bilo, menda zato, ker so zamerili borcem, ki so na volitvah 4. decembra volili Jankovića in njegovo listo, ne pa njih.

Ali Viranta in njegovo stranko sploh potrebujemo?!
Sicer pa so včeraj zbrani ključni politiki levice debatirali v glavnem samo o koaliciji in napovedani današnji odločitvi Gregorja Viranta ter sveta Virantove liste. Skupni imenovalec mnenj in ocen je približno takšen: Virant še sam ne ve, kaj bi storil, pred seboj ima dve slabi možnosti. Če se pridruži Jankoviću ali Janezu Janši, v nobenem primeru njegova stranka politično ne more preživeti, on bo dejansko največji luzer tega mandata. Sicer pa, se sprašujejo, ali Viranta in njegovo stranko sploh potrebujemo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
janez stanovnik Ivana Cankarja Hitlerja Mussolinija Josepha Mussomelija Gregorja Viranta Tito stalin Kadijeviću Adžiću Zoranu Jankoviću metka tekavčič Borut Pahor Predsednik republike brez političnega filinga Danilo Türk Franc Čopi Borutin Milan Kučan Gezo Vogrinčičem Ivana Svetlika Francija Križaniča Patricka Vlačiča Ljubico Jelušič Aleša Zalarja Romana Jakiča Alenko Bratušek Renato Brunskole Jelko Kacin Katarina Kresal Petra Škofic Anton Colarič

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dražgoše. Stanovnik grmel čez Hitlerja, Mussolinija, Mussomelija in Viranta