objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 10. januar 2012 ob 07:12

Če Virant ne bi Jankoviću rekel ne, bi obveljal za Stanovnikovega hlapca
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Sinoči se je (do)končno odločila Državljanska lista Gregorja Viranta in Zoranu Jankoviću dala eno veliko košarico. Gregor Virant in "njegovi" ne gredo v koalicijo s Pozitivno Slovenijo, kar posledično pomeni, da Janković v sredo, na predvidenem glasovanju točno opoldne v državnem zboru, ne bo izvoljen za predsednika vlade in da ne bo mogel sestaviti vlade.
Virantova odločitev ni presenetila, vsaj tistih ne, ki so zadnje dni koalicijskih pogajanj znali brati in poslušati med vrsticami. Takšno odločitev smo predvideli tudi na našem portalu, v članku, ki sem ga objavil minuli petek, in to celo iz Bostona. Po drugi strani se je spet izkazalo, kako so napovedi nekaterih novinarjev v mainstream medijih preveč povezane z njihovimi intimnimi političnimi željami. Bolj je presenetila soglasna odločitev sveta Virantove stranke (od 14 prisotnih članov sveta jih je 13 glasovalo proti Jankoviću, eden, ki pa ni poslanec, pa se je vzdržal). Ko sem v že omenjenem članku napovedal glasovanje proti Jankoviću, sem od enega izmed vodilnih članov Virantove liste dobil SMS sporočilo, da me nekdo želi dezinformirati. No, zdaj se je izkazalo, da je dezinformacija zadevala zgolj tehniko odločitve, ne pa tudi vsebine.
Za odločitev Virantove liste smo nekateri novinarji izvedeli okoli šeste ure, torej slabo uro pred koncem sestanka sveta stranke, dober namig pa je bila odsotnost Marka Pavlihe, ki na sejo sveta stranke ni prišel. Do zadnjega edini pravi zagovornik vstopa Virantove liste v Jankovićevo vlado je očitno že vnaprej vedel, kaj se bo zgodilo.
Je pa toliko bolj šokantno razkrivajoče se najnovejše ozadje sestavljanja Jankovićeve koalicije, ki je Slovenijo pripeljalo celo v diplomatski spor z Združenimi državami Amerike, in je prav tako menda tesno povezano z Virantovo sinočnjo politično odločitvijo.
V petkovem članku smo tudi zapisali, da je ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli ravnal točno tako, kot so mu naročili v State Departmentu in Beli hiši. Tako pač počnejo vsi ameriški veleposlaniki.
Zakaj so se ZDA zarekle proti Zoranu Jankoviću, lahko samo ugibamo. Zanesljivo pa ne gre samo zato, ker je Janković novembra lani skoraj pobalinsko odklonil pogovor z Mussomelijem ali ker nekdanji ljubljanski župan ne zna govoriti angleško. V zadnjih dneh se namreč vztrajno pojavljajo namigi, da ameriške oblasti natančno poznajo, kot pravi eden izmed naših virov, vse ciprske transakcije družine Janković, govori se tudi o povezavah ljudi blizu Jankovića s posli kokainskih mafijskih združb (omenja se zaprtega Dragana Tošiča) in sumljivimi nepremičninskimi operacijami, tudi najnovejšo afero v Avstriji zaprtih zakoncev Karner, ki so jih avstrijske oblasti aretirale na podlagi zahteve ameriške DEA, agencije za boj proti drogam. Enega od Jankovićevih tesnih sodelavcev, ki naj bi se nepremičninsko "dilal" z aretiranima zakoncema Karner, je mandatar Janković predvidel celo za ministra?!
Po naših zanesljivih informacijah iz diplomatskih krogov je bil Gregor Virant v minulih dneh resno opozorjen na vse te stvari, z ameriškim priporočilom, naj ne gre v Jankovićevo vlado. To je očitno vedela tudi "ozka skupina ljudi, ki sicer lahko reče, kar želi, saj je Slovenija svobodna dežela," kot pravi Joseph Mussomeli, zato je sledil famozni verbalni napad Janeza Stanovnika v nedeljo sredi Dražgoš, ob 70. obletnici dražgoške bitke – na Američane. Pri čemer je najbolj bizarno zgodovinsko dejstvo to, da je Stanovnik na partizanski proslavi napadel Američane, ki so bili med drugo svetovno vojno v boju proti Hitlerju in Mussoliniju zavezniki slovenskih partizanov. Kar so na spletnih forumih primerjali celo s Severno Korejo in Afganistanom.
Po navedbah naših virov med diplomatskih zborom v Sloveniji prevladuje tudi prepričanje, da je Stanovnik v Dražgošah govoril to, kar Milan Kučan ne sme povedati na glas. Kučan je doslej za Jankovića naredil vse in še več, šel ga je podpret na Magistrat, zanj je šel celo v televizijsko oddajo Odmevi, edino na Američane se še ni spravil. To slednje je očitno prepustil Janezu Stanovniku, pri čemer nekateri dopuščajo možnost, da je priletni Stanovnik v Dražgošah verbalno vendarle nekoliko ušel iz predvidenega scenarija.
Medtem pa so na levici mnogi prepričani, da je Stanovnikov govor v Dražgošah Gregorju Virantu na koncu le še olajšal odločitev, da Jankoviću reče ne. Sicer bi Virant obveljal za "Stanovnikovega hlapca".

V očeh ameriške diplomacije in State Departmenta pa naj bi v Dražgošah spet močno padle delnice predsednika republike Danila Turka, ki po Stanovnikovem govoru ni znal, zmogel ali hotel pravilno odreagirati, in se je v svojem slavnostnem govoru raje zatekel v prej napisano dolgočasno birokratsko latovščino.
Ostalo je znano. Predsednik vlade v odhajanju Borut Pahor se je včeraj na hitro srečal z veleposlanikom Mussomelijem, da bi reševala odnose med Slovenijo in ZDA, State Department pa je na zagovor poklical slovenskega veleposlanika v Washingtonu Romana Kirna. V Jankovićevi Pozitivni Sloveniji naj bi Jankovićev padec komentirali danes, pri čemer Zoran Janković že pozno sinoči na Facebooku skoraj priznal kapitulacijo.

P.S. Jutri lahko Jankovića med tajnim glasovanjem rešijo le še vsi poslanci stranke DeSUS in minimalno trije "Puckoti" znotraj Virantove liste. Ampak tudi po Virantovih izjavah sodeč je vprašanje desnosredinske koalicije pod vodstvom Janeza Janše le še vprašanje tehnike in časa …
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoranu Jankoviću Gregor Virant Marka Pavlihe Joseph Mussomeli Dragana Tošića Karner Janeza Stanovnika Hitlerju Mussoliniju Milan Kučan Danila Turka Borut Pahor Romana Kirna Janeza Janše

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Če Virant ne bi Jankoviću rekel ne, bi obveljal za Stanovnikovega hlapca