objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 11. januar 2012 ob 07:25

Lov na puckote še traja. Jankovićevi ljudje menda ponujajo 100 tisoč evrov!
Ivan Vogrin in drugi potencialni Puckoti lahko vse dvome v njihovo poslansko integriteto rešijo tako, da glasovalnih lističev sploh ne dvignejo. Če Jankovića ne podpirajo, ni nujno, da sploh glasujejo
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Dobrih dvajset ur pred današnjimi volitvami predsednika vlade je ključno geslo slovenske politike postala besedica "pucko", kandidat za mandatarja Zoran Janković, nekdanji prvi človek Mercatorja in bivši ljubljanski župan, pa se je iz simbola super učinkovitega in samozavestnega menedžerja prelevil v skoraj tragikomično politično figuro, ki po državnem zboru in sosednjih lokalih obupno lovi, moleduje in kupuje vsaj dva poslanska glasova.
Najprej se je ožje vodstvo stranke DeSUS (izvršilni odbor) odločilo, da na glasovanju podpre Jankovića, ki tako lahko računa na obljubljenih 44 glasov. Manjšinska poslanca Roberto Battelli in László Göncz sta javno povedala, da onadva pač ne bosta jeziček na tehtnici, zato Janković na njuna glasova vsaj uradno ne more več računati. Torej nujno potrebuje vsaj dva "puckota", ob pogoju, da se bodo vsi poslanci Socialnih demokratov in DeSUS-a držali predkoalicijskega dogovora. DeSUS se namreč o vstopu v morebitno Jankovićevo vlado še ni dokončno odločil. Toda pozor, tako imenovani "kontra-puckoti" so namreč možni tudi na Jankovićevi strani.
Najprej DeSUS, kjer je predsednik stranke Karl Erjavec novinarjev presenetil z nenavadno izpovedjo. Zjutraj, še pred sejo izvršilnega odbora, naj bi mu Janković namignil, da ima 46 glasov. Če te Erjavčeve navedbe držijo, potem mu je pravzaprav Janković dal vedeti, da ima tudi njegove, torej Erjavčeve glasove, in to še preden je o teh glasovih sploh odločalo vodstvo DeSUS-a?! Po naših informacijah je levji del posla za Jankovića znotraj izvršilnega odbora DeSUS-a opravil generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič, toda menda ostaja uganka, kaj bosta na tajnem glasovanju spočela Karl Erjavec in bolj "desni" poslanec DeSUS-a Franc Jurša. Zvečer so se tudi razširile govorice, da naj bi znotraj DeSUS-a vendarle "počilo" glede podpore Jankoviću ...
Ko je Zoran Janković na popoldanski tiskovni konferenci napovedal, resda s precej zaskrbljenim in prepotenim obrazom, da ima 46 glasov, kar je utemeljil z elektronskimi sporočili podpore iz različnih strank, imen pa ni hotel izdati, je lov na "puckote" prišel v naslednjo fazo. Povedano drugače, če Janković ne blefira, pomeni, da mu je dejansko uspelo pridobiti najmanj dva puckota.
Začela so se raznorazna ugibanja, s tempom formule ena se širile tudi najbolj neverjetne govorice. Denimo takšna, da naj bi se predstavniki Jankovićeve stranke tajno sestali z ruskim veleposlanikom v Sloveniji Dokujem Zavgajevom, karkoli bi že ta sestanek sploh lahko prinesel. Toda Rusi so pogovore z Jankovićem za nekatere medije tudi uradno zanikali.
"kontra-pucko" med Socialnimi demokrati bi lahko bil Borut Pahor, kar pa je, vsaj po naših informacijah, malo verjetno. Se pa tiskovni predstavnik Socialnih demokratov Denis Sarkič na Facebooku in twitterju sprašuje, kdo se bo poleg Cirila Pucka, Polonce Dobrajc in Ede Okretič Salmič danes vpisal na "sramotno listo prodanih poslanskih duš?"
Med tiste "puckote", ki naj bi danes v državnem zboru na skrivaj podprli Zorana Jankovića, govorice omenjajo poslanca Slovenske ljudske stranke Franca Bogoviča, ki naj bi mu Zoran Janković ponujal ministrstvo za kmetijstvo, hkrati pa Bogovič ne bi hotel pristati v vladi Janeza Janše. Tudi Franc Bogovič je to ostro zanikal.
Končno sta se sestala tudi Janković in Janša, pogovarjala pa naj bi se o morebitnem večinskem volilnem sistemu. Mimogrede, Janša in Urška Bačovnik sta se sinoči pojavila na Hrestaču, prvi baletni predstavi ljubljanskega baleta v prenovljeni stavbi ljubljanske opere.
Lov na "puckote" je višek dosegel okoli pol petih popoldne, ko so fotografi Financ in Reporterja v kavarni hotela Slon med sestankovanjem ujeli poslanca Virantove liste Ivana Vogrina, Zorana Jankovića in poslanca Pozitivne Slovenje, piranskega podžupana ter obalnega gradbenega podjetnika Gašparja Gašparja Mišiča. Za Vogrina se namreč govori, da bo prestopil k Jankoviću, ki naj bi mu za današnji glas podpore in prestop v njegovo stranko ponujal sanacijo dolgov Vogrinovega podjetja Interles. Toda Ivan Vogrin je kljub sestanku z Jankovićem in Mišičem novinarjem zagotovil, da bo glasoval proti Jankoviću, tako kot je v ponedeljek zvečer soglasno odločil svet Državljanske liste Gregorja Viranta. Mišič in Vogrin sta se včeraj sicer sestala celo dvakrat, Mišič pa trdi, da bo Janković danes dobil celo 48 glasov!
Bizarne izjave Gašparja Gašparja Mišiča, ki jih je po sestanku v Slonu dal novinarjem Financ, sicer lepo pričajo o stanju duha v Pozitivni Sloveniji in slovenski politiki nasploh. Preberite, objavljamo faksimile članka v Financah.


Med poslankami in poslanci Virantove liste za potencialne "puckote" veljajo tudi Kristina Valenčič, Rihard Braniselj in Bojan Starman, kar pa spet vsi zanikajo. Češ ni govora, da bi glasovali za Jankovića.
Mimogrede, živci pokajo tudi znotraj Pozitivne Slovenije. Po tisti črni sredi, ko je Zoran Janković doživel najverjetneje usodni politični poraz v državnem zboru, ko je ad-hoc "Koalicija 52" za predsednika državnega zbora izvolila Gregorja Viranta, namesto Jankovićeve poslanke Maše Kociper, naj bi Janković močno nahrulil svoja poslanca Janija Möderndorferja in Romana Jakiča, češ vidva velika politika, zakaj mi nista povedala, kako to gre v parlamentu. Onadva pa mu nista povedala, ker si Jankoviću pač nihče ničesar ne upa reči ...
Po naših informacijah naj bi Jankovićevi ljudje sinoči angažirali vse možne lobiste, da bi dobili tista potrebna dva poslanska glasova, pri tem pa naj bi poslanski glas za Jankovića dosegel ceno celo do 100 tisoč evrov. Torej zavidljivih 50 tisoč evrov več, kot naj bi doslej, vsaj po strokovnem mnenju bivšega poslanca in liderja Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega, praviloma stal en poslanski glas.
Ostaja pa skrivnost, kako naj bi nek Pucko sploh dokazal Jankoviću, da je ravno on tisti, ki je glasoval zanj. Menda še najlažje tako, da prinese fotografijo obkroženega glasovalnega lističa, ki jo mora seveda sam posneti z mobilnim telefonom med glasovanjem v kabini. Pri čemer se zunaj glasovalne kabine "ne sme" slišati, kako je med fotografiranjem odjeknil mobilni telefon.
No, vsi potencialni "puckoti" pa se lahko že vnaprej odrečejo vsakršnih sumov, da so glasovali proti volji svojih strank in oddali glas za Jankovića. To lahko še najlažje storijo tako, da glasovalnega lističa enostavno ne prevzamejo in se glasovanja posledično ne udeležijo. Če Jankovića ne podpiraš in ne prideš na volitve, je to povsem enako, kot če bi glasoval proti. Kar je za poslansko ter moralno integriteto Ivana Vogrina in podobnih potencialnih "puckotov" verjetno daleč najboljša rešitev. Druga možnost pa je, da vseh tistih 44 poslank in poslancev, ki javno ne podpirajo mandatarstvo Zorana Jankovića, ne gredo iz dvorane na glasovanje in tako učinkovito razkrijejo pucka.
Spomnimo, za Jankovića usodna seja parlamenta se začne točno opoldne.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Roberto Battelli László Göncz karl erjavec Ljubo Jasnič Franc Jurša Dokujem Zavgajevom Borut Pahor Denis Sarkič Cirila Pucka Polonce Dobrajc Ede Okretič Salmič Franca Bogoviča Janeza Janše Urška Bačovnik Ivana Vogrina Gašparja Gašparja Mišiča Kristina Valenčič Rihard Braniselj bojan starman Gregorja Viranta Maše Kociper Janija Möderndorferja Romana Jakiča Zmaga Jelinčiča Plemenitega

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lov na puckote še traja. Jankovićevi ljudje menda ponujajo 100 tisoč evrov!