objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 12. januar 2012 ob 06:08

Deset razlogov, zakaj je padel Janković
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Lider Pozitivne Slovenije in relativni zmagovalec predčasnih parlamentarnih volitev Zoran Janković je že drugič zapored pogrnil na tajnem glasovanju v državnem zboru. Na včerajšnjem glasovanju za mandatarja za dobil samo 4 poslanske glasove več kot njegova kandidatka za predsednico parlamenta Maša Kociper, ki jih je pred tremi tedni dobila 38. Oba sta se za funkcijo lahko samo še obrisala pod nosom.
Poglejmo zakaj?!
Zoran Janković.
Po zmago na volitvah 4. decembra je diletantsko ocenil situacijo. Spet se potrjuje moja teza, da je vse zamočil že prihodnji dan, ko je nevljudno vdrl k "ranjenemu" Borutu Pahorju v pisarno na Gregorčičevi ulici in se začel obnašati degutantno. Potem je podobno zamočil še na prvem sestanku z Virantovo delegacijo, kjer je Janezu Šuštaršiču očitla njegovo taščo Marinko Kurilič. Čeprav je na glasovanju v državnem zboru gladko pogorel z Mašo Kociper, se iz tiste črne srede ni naučil ničesar. Ostal je čisto navaden politični diletant, ki zna politično mešetariti samo po ljubljanskih kafičih. Parlament, pravila in demokracija so mu neka tuja zgodba. Tega ne zna, tega ne mara, nenazadnje, tega niti ne skriva. Če bi Pahor z njegovimi glasovi postal predsednik državnega zbora, bi Janković včeraj že imel sestavljeno vlado. On pa je edini, ki tega kobajagi ne vidi. Še sinoči na Odmevih je dejal, da on sam ni naredil nobene napake?!
Kučan, strici in dizajnerji levice
Milan Kučan in njegov krog je Zorana Jankovića očitno obul v prevelike škornje. Zato je Jankovićev parlamentarni fiasko tudi ali predvsem poraz Kučana, Janeza Stanovnika in drugih stricev ali dizajnerjev levice. Letošnja partizanska proslava v Dražgošah, ki so jo nefer izkoristili za politični marketing Zorana Jankovića (zaradi Zorana, kot bi rekel Stanovnik, so bili Slovenijo pripravljeni spreti celo z Američani), je bila kaplja čez rob.
Pahor in Socialni demokrati
Borut Pahor je že zjutraj vedel, da bo Janković padel, in slutil očitke, da je on glasoval proti. Zato je padel predlog, naj vsak član poslanske skupine SD svoj glasovalni listič pokaže dvema poslanskima kolegoma. Pahor, čeprav naj bi se mu to gabilo, ga je pokazal Majdi Potrata in Andreji Černak Meglič. Po padcu Jankovića in posledično evidentnemu porazu Kučanovega kroga bo Pahor spet pridobil znotraj politične levice. Menda naj bi jo v bodoče slabše odnesli tudi tisti politiki SD, ki so med Pahorjevo hospitalizacijo kar naprej letali k Jankoviću.
Karl Erjavec in DeSUS
Včeraj je bil tudi dan velike politike Karla Erjavca. Izvršilnemu odboru stranke, ki mu je naročil koalicijo z Jankovićem, je Erjavec dokazal, da je v parlamentu on car Desusa. Tako je proti Jankoviću glasovalo 30 odstotkov poslanske skupine stranke DeSUS. To je seveda špekulacija, kdo sta tista dva glasova manj, kot bi jih sicer moral dobiti Janković. Toda očitno je veliki režiser teh dveh manjkajočih glasov šel na ziher in že vnaprej poskrbel za Jankovićev minus, če bi Janković slučajno nekje našel dva Pucka in poskušal dobiti 46 glasov. Govori se, da naj bi Janez Janša v desnosredinski vladi Karlu Erjavcu ponudil ministrstvo za zunanje zadeve.
Pozitivna Slovenija
Največja stranka v parlamentu postaja nepriljubljena, tudi med novinarji. To se je včeraj čutilo po hodnikih državnega zbora. To je problem te stranke, ni pa največji, in je pravzaprav samo posledice njene strukture. Gre za stranko, kjer so glavne Andrijane Starine Kosem Socialnih demokratov (Melita Župevc ...), mešetarji a'la Gašpar Gašpar Mišič in tretja liga nekdanjih politikov LDS (Jani Moederndorfer ...). Če bo stranka nazadnje pristal v opozicijo, bo to zelo slaba opozicija, čeprav zdaj Janković razlaga, da se bo posvetil predvsem delanju stranke na terenu. Morda ima prav, sicer se mu ta stranka utegne kmalu razbiti kot LDS in Zares.
Gašpar Gašpar Mišič
Piranski podžupan in obalni gradbeni podjentik je v zadnjih dneh postal glavni Jankovićev parlamentarni operativec. Kdo pozna Mišiča, se lahko temu samo čudi. Ni naključje, da naj bi Sebastjan Jeretič v torek prepričeval poslanca SD Matevža Frangeža, naj glasuje proti Jankoviću, ampak samo zaradi Mišiča. Prav slednji naj bi Jankoviću obljubil glasove Ivana Vogrina (Virantova lista) in poslanca italijanske narodnosti Roberta Battelllija. In Mišič je bil tisti, ki je novinarjem do zadnjega nakladal, da imajo kar 48 glasov. No, očitno je pri sebi štel 3, za vsako ime posebej, Gašparja, Gašparja in Mišiča. Ampak bog pomagaj Jankoviću, če naseda Mišiču. Namreč, če je Janković politični diletant, je Mišič politični bedak. Res ubijajoča kombinacija. Sicer pa slišim, da imajo Mišiča tudi nekateri v Pozitivno Sloveniji že poln kufer.
Koalicija SDS, DLGV, SLS in NSi
Včeraj niso nič prepustili nakjučju. Z nedvigovanjem glasovnic so si nakopali očitke o nedemokratičnosti znotraj njihovih poslanskih skupin (zaradi kvoruma so glasovnice za vsak slučaj prevzeli Janša, Gregor Virant in Radovan Žerjav), toda hkrati so se učinkovito znebili potencialnih Puckotov iz njihovih vrst. Sicer pa naj bi imeli koalicijo že narejeno.
Puckoti
Višek Puckomanije sta povzročila Zoran Janković in Gašpar Gašpar Mišič, ko sta se tik pred torkovo tiskovno konferenco Pozitivne Slovenije v kavarni hotela Slon dobila z Ivanom Vogrinom, ki s(m)o ga mediji in njegovi poslanski kolegi glasno sumili puckizma. Med novinarji prevladuje ocena, da je Janković s tem sestankom demonstrirala, kako je Slovenija res banana republika, hkrati pa je množična objava fotografij tega sestanka (Janković mu pravi čaj s poslancem Vogrinom) pravzaprav onemogočila nadaljni puckizem. Pri čemer je treba vedeti, da se je Ciril Pucko pred leti, ko je glasoval za LDS in vlado Janeza Drnovška, pred tem javno razkril. Toda menda ima še zdaj ob sebi varnostnika.
Predsednik republike
Danilo Turk slovenskemu parlamentu in političnim stranka očita politični dribling, kar je sicer imanentno političnim strankam. Ampak največji dribling si je privoščil ravno predsednik Turk, ko je mandatarstvo podelil Jankoviću, čeprav je zelo dobro vedel, da Janković nima koalicije, niti večine v državnem zboru. Ker Danilo Turk spet razmišlja o Jankoviću kot mandatarju, naj bi to zdaj preprečil Karl Erjavec, ki bo Turku dejal, da bo DeSUS podprl Jankovića samo v primeru, če bo Janković vnaprej javno povedal, kdo sta njegov 45. in 46. glas.
Mediji
Večina mainstrem časopisov je med potekom koalicijskih pogajanj poročala neverjetno subjektivno, selektivno, navijaško in manipulativno. Samo pomislimo, kako vztrajno so Dnevnik, Večer in Delo nabijali, da bo SLS šla v Jankovićevo vlado. Dokler ni Žerjav povsem izgubil živce. Realno stanje pogajanj je bilo zato precej drugačno, kot so ga mediji slikali ljudem. In počasi so medijem začeli verjeti celo politiki, ki so se pogajali. Ne vem, zakaj nihče od novinarjev ne zna ali noče več brati med vrsticami, ki jih pripovedujejo politiki. Kdorkoli je konec prejšnjega tedna poslušal Janeza Šušteršiča, mu je lahko postalo jasno, da Virantova lista ne bo šla v koalicijo. Sredina naslovnica mariborskega časnika Večer, ki zagotavlja večinsko podporo zdaj že propadlemu mandatarju Jankoviću, je tipičen primer takšnega nabijana in manipulacije ... Skromno predlagam, nbaj si uredništvo Večera za to naslovnico in izjavo podeli Bob leta! Je pa ta naslovnica tudi zgodovinski dokument, kako je Zoran Janković do zadnje lagal poslancem in javnosti.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Jankovič Maša Kociper Borutu Pahorju Virantovo Janezu Šuštaršiču Marinko Kurilič Janeza Stanovnika Majdi Potrata Andreji Černak Meglič Karla Erjavca Andrijane Starine Kosem Melita Župevc Gašpar Gašpar Mišič Jani Moederndorfer Matevža Frangeža Radovan Žerjav ciril pucko

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Deset razlogov, zakaj je padel Janković