objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 12. januar 2012 ob 08:22

10 razlogov, zakaj je padel Janković. Bo spet nahrulil Janija in Romana?!
Kučanov krog je Zorana Jankovića obul v prevelike škornje, politični marketing na proslavi dražgoške bitke pa je bila kaplja čez rob
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Bivši ljubljanski župan, lider Pozitivne Slovenije in relativni zmagovalec predčasnih parlamentarnih volitev Zoran Janković je že drugič zapored pogrnil na tajnem glasovanju v državnem zboru. Na včerajšnjem tajnem glasovanju za mandatarja, ki je imelo značilnosti pravega holivudskega trilerja, je dobil samo štiri poslanske glasove več kot njegova kandidatka za predsednico parlamenta Maša Kociper, ki jih je pred tremi tedni dobila 38. Oba sta se za funkcijo lahko samo še obrisala pod nosom.
Poglejmo deset razlogov, zakaj je propadel Zoran Janković.

Zoran Janković

Po zmago na volitvah 4. decembra je tragikomično diletantsko ocenil situacijo. Spet se potrjuje moja teza, da je vse zamočil že prihodnji dan, ko je nevljudno vdrl k "ranjenemu" Borutu Pahorju v pisarno na Gregorčičevi ulici in se začel obnašati degutantno. Potem je podobno zamočil še na prvem sestanku z Virantovo delegacijo, kjer je Janezu Šuštaršiču očital njegovo taščo Marinko Kurilič. Čeprav je na glasovanju v državnem zboru gladko pogorel z Mašo Kociper, se iz tiste črne srede enostavno ni naučil ničesar. Ostal je čisto navaden politični diletant, ki zna (politično) mešetariti samo po ljubljanskih kafičih. Parlament, pravila in demokracija so mu neka tuja zgodba. Tega ne zna, tega ne mara, nenazadnje, tega niti ne skriva. Če bi Pahor z glasovi Pozitivne Slovenije postal predsednik državnega zbora, bi Janković včeraj že imel sestavljeno vlado. On pa je edini, ki tega kobajagi ne vidi. Še sinoči na Odmevih (TV Slovenija) je dejal, da on sam (sebi pravi Zoran Janković) ni naredil nobene napake?! Bo zdaj spet nahrulil Janija Moederndorferja in Romana Jakiča ...?!

Kučan, strici in dizajnerji levice
Milan Kučan in njegov krog je Zorana Jankovića očitno obul v prevelike škornje. Zato je Jankovićev parlamentarni fiasko tudi ali predvsem poraz Kučana, Janeza Stanovnika in drugih stricev ali dizajnerjev levice. Alias "Kučanovega klana." Letošnja partizanska proslava v Dražgošah, ki so jo nefer izkoristili za politični marketing Zorana Jankovića (zaradi Zorana, kot bi rekel Stanovnik, so bili Slovenijo pripravljeni spreti celo z Američani), je bila kaplja čez rob.

Pahor in Socialni demokrati

Borut Pahor je očitno že zjutraj vedel, da bo Janković na glasovanju pogorel, in slutil očitke, da je on tisti, ki je glasoval proti. Zato je padel predlog, naj vsak član poslanske skupine SD svoj glasovalni listič pokaže dvema poslanskima kolegoma. Pahor, čeprav naj bi se mu to "gabilo", ga je pokazal Majdi Potrati in Andreji Černak Meglič. Po padcu Jankovića in posledično evidentnemu porazu Kučanovega kroga bo Pahor spet pridobil znotraj politične levice. Menda naj bi jo v bodoče "slabše odnesli" tudi tisti politiki SD, ki so med Pahorjevo hospitalizacijo kar naprej letali k Jankoviću, znotraj stranke pa naj bi prevelik vpliv dokončno izgubila tudi Kučanova frakcija.

Karl Erjavec in DeSUS
Včeraj je bil tudi dan "velike politike" Karla Erjavca. Izvršilnemu odboru stranke, ki mu je eksplicitno naročil koalicijo z Jankovićem, je Erjavec eksplicitno dokazal, da je v tem mandatu in tem parlamentu on car DeSUS-a. Tako je proti Jankoviću glasovalo lepih 30 odstotkov poslanske skupine stranke DeSUS. To je seveda špekulacija, kdo sta tista dva glasova manj, kot bi jih sicer moral dobiti Janković. Toda očitno je veliki režiser teh dveh manjkajočih glasov šel "na ziher" in že vnaprej poskrbel za Jankovićev minus, torej dva "kontra-puckota", če bi Janković slučajno res nekje našel dva "prava puckota" in posledično 46 glasov. Govori se, da naj bi Janez Janša v desnosredinski vladi Karlu Erjavcu ponudil ministrstvo za zunanje zadeve.

Pozitivna Slovenija
Največja stranka v parlamentu postaja nepriljubljena, tudi med novinarji. To se je včeraj začutilo po hodnikih državnega zbora. To je problem te stranke, ni pa največji, in je pravzaprav samo posledice njene strukture. Gre za stranko, kjer so glavne zvezde Andrijane Starine Kosem Socialnih demokratov (Melita Župevc ...), mešetarji a'la Gašpar Gašpar Mišič in tretja liga nekdanjih politikov LDS (Jani Möderndorfer ...). Če bo stranka nazadnje pristala v opoziciji, bo to zelo slaba opozicija, čeprav zdaj Janković razlaga (tako je vsaj dejal na Odmevih), da se bo posvetil predvsem "delanju velike stranke" na terenu. Morda ima prav, sicer se mu ta stranka utegne kmalu sesuti kot LDS in Zares. Na Levstikovi 15, kjer je sedež SD, si menda že manejo roke ...

Gašpar Gašpar Mišič
Famozni piranski podžupan in obalni gradbeni podjetnik je v zadnjih dneh postal glavni Jankovićev parlamentarni operativec. Kdor pozna Mišiča, se lahko temu samo čudi, pa vendar, gliha vkup štriha. Ni naključje, da naj bi Sebastjan Jeretič v torek (menda v ljubljanskem Opera baru) prepričeval poslanca SD Matevža Frangeža, naj glasuje proti Jankoviću, ampak samo zaradi Mišiča. Prav slednji naj bi Jankoviću obljubil glasove Ivana Vogrina (Virantova lista) in poslanca italijanske narodnosti Roberta Battellija. In prav Mišič je bil tisti, ki je novinarjem do zadnjega nakladal, da imajo kar 48 glasov. No, očitno je pri sebi štel 3, po enega za vsako ime, za Gašparja, Gašparja in Mišiča. Ampak bog pomagaj Jankoviću, če naseda Mišiču. Namreč, če je Janković politični diletant, je Mišič politični bedak. Res ubijajoča kombinacija. Sicer pa slišim, da imajo Mišiča tudi nekateri v Pozitivni Sloveniji že poln kufer. Saj, paziti morajo, da ne bo Mišič postal obraz leta ali supermodel Pozitivne Slovenije. Že zdaj kar naprej pozira takoj za Jankovićem, ko se vklopijo televizijske kamere.

Koalicija SDS, DLGV, SLS in NSi
Včeraj niso nič prepustili nakjučju. Z "neprevzemanjem" glasovnic so si resda nakopali očitke o nedemokratičnosti znotraj njihovih poslanskih skupin (zaradi nujno potrebnega glasovalnega kvoruma naj bi glasovnice za vsak slučaj prevzeli le Janez Janša, Gregor Virant in Radovan Žerjav, Virant naj bi tudi glasoval - proti), toda hkrati so se učinkovito znebili potencialnih "puckotov" iz svojih vrst. Lahko se tudi branijo, da so preprečevali korupcijo v parlamentu, pač glede na govorice, da naj bi Jankovićevi ljudje za poslanske glasove ponujali po 100 tisoč evrov. Sicer pa naj bi imeli desnosredinsko koalicijo že narejeno. Mimogrede, Radovan Žerjav naj bi postal minister za gospodarstvo.

Puckoti
Višek "puckomanije" sta povzročila Zoran Janković in Gašpar Gašpar Mišič, ko sta se tik pred torkovo tiskovno konferenco Pozitivne Slovenije v kavarni hotela Slon dobila z Ivanom Vogrinom, ki s(m)o ga mediji in njegovi poslanski kolegi glasno sumili "puckizma". Med novinarji prevladuje ocena, da je Janković s tem sestankom demonstriral, kako je Slovenija res banana republika, hkrati pa je množična objava fotografij sestanka (Janković mu pravi čaj s poslancem Vogrinom) pravzaprav vnaprej onemogočila nadaljni "puckizem". Pri čemer je treba vedeti, da se je Ciril Pucko pred leti, ko je glasoval za LDS in vlado Janeza Drnovška, pred tem javno, korektno in pogumno razkril. Ampak menda ima še zdaj ob sebi varnostnika.

Predsednik republike
Takoj po padcu Jankovića je predsednik republike Danilo Türk (tiskovno konferenco je sklical že med glasovanjem) slovenskemu parlamentu in političnim strankam očital "politični dribling," kar je sicer imanentno političnim strankam. Toda priložnostni politični dribling si je privoščil tudi predsednik Türk, ko je mandatarstvo podelil Jankoviću, čeprav je zelo dobro vedel, da Janković nima koalicije, niti večine v državnem zboru. Medtem ko Danilo Türk spet razmišlja o Jankoviću kot resnem mandatarju, naj bi to po novem preprečil že Karl Erjavec. Ta naj bi Türku predočil, da bo DeSUS podprl Jankovića le v primeru, če bo Janković vnaprej javno povedal, kdo sta njegov 45. in 46. glas.

Mediji
Večina mainstrem časopisov je med potekom koalicijskih pogajanj poročala neverjetno subjektivno, selektivno, navijaško in manipulativno. Samo pomislimo, kako vztrajno so Dnevnik, Večer in Delo "nabijali", da bo SLS šla v Jankovićevo vlado. Dokler ni Radovan Žerjav povsem izgubil živce. Realno stanje pogajanj je bilo zato precej drugačno, kot so ga mediji slikali ljudem. In počasi so medijem začeli verjeti celo politiki, ki so se pogajali. Ne vem, zakaj nihče od novinarjev ne zna ali noče več brati med vrsticami, ki jih pripovedujejo politiki. Kdorkoli je konec prejšnjega tedna poslušal Janeza Šušteršiča, mu je lahko postalo jasno, da Virantova lista ne bo šla v koalicijo.
Naslovnica sredine izdaje mariborskega časnika Večer, ki cenjenim bralkam in bralcem Večera "zagotavlja" večinsko podporo zdaj že propadlemu mandatarju Jankoviću, je tipičen primer takšnega nabijanja in manipulacije. Zato skromno predlagam, naj si uredništvo Večera za omenjeno naslovnico in izjavo podeli znano Večerovo nagrado Bob leta! Je pa ta naslovnica tudi zgodovinski dokaz, kako je Zoran Janković do zadnje minute lagal poslancem in javnosti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Jankovič Maša Kociper
Zoran Janković
Borutu Pahorju Virantovo Janezu Šuštaršiču Marinko Kurilič Janija Moederndorferj Romana Jakiča Kučan, strici in dizajnerji levice Janeza Stanovnika
Pahor in Socialni demokrati
Majdi Potrati Andreji Černak Meglič Karl Erjavec in DeSUS Karla Erjavca Pozitivna Slovenija Andrijane Starine Kosem Melita Župevc Gašpar Gašpar Mišič Gašpar Gašpar Mišič Matevža Frangeža Ivana Vogrina Roberta Battellija Koalicija SDS, DLGV, SLS in NSi Radovan Žerjav Puckoti ciril pucko Janeza Drnovška predsednik republike Danilo Türk mediji

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

10 razlogov, zakaj je padel Janković. Bo spet nahrulil Janija in Romana?!