objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 14. januar 2012 ob 07:46

Žerjav prevzema gospodarstvo, Tonin obrambo, Janša svoje ministre še skriva
Najnovejša ponudba Karlu Erjavcu, brez katerega definitivno ni vlade Janeza Janše, se glasi: Mladika, ministrstvo za zunanje zadeve!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj smo ekskluzivno objavili parafirano prilogo Pogodbe za Slovenijo, ki so jo podpisali Janez Janša, Gregor Virant, Radovan Žerjav in Ljudmila Novak, predvideva pa kandidaturo liderja SDS Janše za mandatarja ter natančno razdelitev ministrskih resorjev in vodilnih mest v državnem zboru. Spomnimo, priloga je bila parafirana že 8. januarja.
Glavne kadrovske rešitve pa naj bi bile znotraj desnosredinske koalicije dogovorjene v gostilni Pri Bevcu, prav tako minuli konec tedna.

Državljanska lista Gregorja Viranta
Lider liste Gregor Virant predvidoma ostaja predsednik državnega zbora, podpredsednik DLGV Janez Šušteršič pa prevzema ministrstvo za finance. Mimogrede, Šušteršiča so novinarji tednika Mladina razglasili za ključnega ideologa Virantove liste. Stranki Gregorja Viranta, ki bo druga največja stranka v Janševi koaliciji, pripada tudi ministrstvo za pravosodje in javno upravo, le-tega pa naj bi predvidoma zasedel Jani Soršak. Toda Soršak močno "visi", trdijo naši viri, saj naj bi se bodoči minister za notranje zadeve v obeh vladah, Jankovićevi ali Janševi, najprej blamiral z nepričakovanim prihodom na novoletno zabavo Electe v ljubljansko restavracijo Stara mačka, krovnega podjetja družine Janković, po sredinem padcu Jankovićeve koalicije pa naj bi začel "od znotraj" rušiti Virantovo stranko, potem ko mu je začelo svitati, da ni več v resni igri za ministra. Med novinarsko in politično srenjo se tudi govori, da naj bi Soršak, prek svojih medijskih zvez, v zadnjih dneh pospešeno lansiral govorice o tako imenovanem tretjem mandatarju, čeprav je Virant že parafiral svoje soglasje k mandatarstvu Janeza Janše. Govorice o famoznem tretjem mandatarju sicer razširjajo tudi spin doktorji politične levice. No, Soršak je včeraj zvečer za oddajo Svet na Kanalu A demantiral informacije, da ruši Virantovo listo, že drugič zapored pa je dejal, da ne kandidira za notranjega ministra. Kar je prvič, spomnimo, pred nekaj tedni zagotovil naš portal.

Slovenska ljudska stranka
Minister za gospodarstvo in tehnologijo naj bi postal predsednik SLS Radovan Žerjav, podpredsednik SLS Franc Bogovič pa naj bi prevzel ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Jakob Presečnik je že podpredsednik državnega zbora.

Nova Slovenija
Najnovejši kadrovski up NSi, podpredsednik stranke in trenutno vodja poslanske skupine Matej Tonin, naj bi postal minister za obrambo. Tudi predsednica stranke Ljudmila Novak, ki je 21. decembra lani nenadoma postala podpredsednica državnega zbora, utegne vstopiti v vlado. V tem primeru bi Novakova prevzela ministrstvo brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenska demokratska stranka
Janez Janša svoje ministrske adute še skriva. Je pa zdaj že bolj ali manj jasno, da se bo kandidat SDS za finančnega ministra Andrej Šircelj prisiljen umakniti Janezu Šušteršiču, edini pomembnejši gospodarski resor, ki ga bo dobila SDS, tako ostaja ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Vendar pozor, v ta resor po novem sodi tudi energetika. Ministrstvo za notranje zadeve naj bi spet zasedel Dragutin Mate, zelo verjetno utegne ministrski stolček ponovno prevzeti tudi sedanji evropski poslanec Milan Zver, ki naj bi postal minister za izobraževanje, kulturo in znanost.

Ponudba za Karla Erjavca
Če bo stranka DeSUS vstopila v desnosredinsko koalicijo, se najnovejša atraktivna ponudba predsedniku DeSUS-a Karlu Erjavcu, brez katerega definitivno ni nobene koalicije, menda glasi takole: Mladika, to je ministrstvo za zunanje zadeve. Kar bo sicer povzročilo precej medijskega pompa, zanesljivo bo negodoval tudi Dimitrij Rupel. Čeprav naj bi slednjega pozneje verjetno potolažili z veleposlaniškim stolčkom, kjerkoli si ga bo pač zaželel in izbral. Stranka DeSUS naj bi se zanimala, kot pravi Erjavec, tudi za "celo vrsto" položajev državnih sekretarjev in direktorjev direktoratov.

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Gregor Virant Radovan Žerjav ljudmila novak Državljanska lista Gregorja Viranta janez šušteršič Jani Soršak Jankovićevi slovenska ljudska stranka franc bogovič Jakob Presečnik nova slovenija matej tonin slovenska demokratska stranka andrej šircelj Dragutin Mate milan zver Ponudba za Karla Erjavca Karlu Erjavcu dimitrij rupel

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Žerjav prevzema gospodarstvo, Tonin obrambo, Janša svoje ministre še skriva