objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 15. januar 2012 ob 08:05

Dobrodošli na Epeka! Eni Mariborčani žvižgali Türku in vpili Janša, Janša!
Sinoči na Trgu Leona Štuklja sredi štajerske prestolnice pompozno odprli Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Projekt Maribor, Evropska prestolnica kulture 2012, je sinoči precej spektakularno štartal na Trgu Leona Štuklja sredi štajerske prestolnice. Mariborski župan Franc Kangler si je končno lahko oddahnil, med govorom ga je pohvalil celo predsednik republike Danilo Türk. Ki pa so mu nekateri iz množice med njegovim govorom glasno žvižgali, ga dvakrat celo prekinili in vpili "Janša, Janša." Predsednik in Mariborčan Danilo Türk se je nanje obregnil že med samim govorom ter žvižgajoče in vpijoče izpade označil za nekulturne.
Na priložnostem VIP odru se je trlo znanih obrazov, tudi iz ljubljanske politike. V prvi vrsti sta sedela evropski komisar Janez Potočnik in evropska komisarka za kulturo Andrula Vasiliu, medtem ko je nesojeni mandatar Zoran Janković edini stal, na robu druge in tretje vrste. Na protokolu smo neuradno izvedeli, da je Janković prosil, naj mu dajo prostor na zunanji strani, da bi lažje zapusti prizorišče (in res, Janković je kmalu po govoru predsednika Türka odšel, menda v Postojno), čeprav je slišati, da naj bi se na rob VIP odra postavil predvsem zato, da bi se lažje rokoval z ljudmi, ki so prihajal na oder. Očitno se že pripravlja na nove predčasne volitve.


Prireditev je vodil najbolj priljubljeni štajerski igralec Tadej Toš, na odru pa so nastopili Polona Juh, Milan Mandič, Maja Keuc, Tomi Meglič in drugi. Žal je morala nastop tik pred zdajci odpovedati operna pevka Sabina Cvilak, ker je, šokirana zaradi nenadne smrti svojega konja, izgubila glas. EPK se danes zvečer nadaljuje s premiero opere Marija Kogoja Črne maske, ki jo režira filmski režiser Janez Burger. Kogoj je opero napisal po drami Črne maske Leonida Andrejeva, dirigiral bo Uroš Lajovic, toda pozor, Burger opero režira prvič v življenju! Črne maske naj bi bile eden od vrhuncev Evropske prestolnice kulture, katere program je vreden 16,5 milijona evrov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Kangler Danilo Türk Janez Potočnik Andrula Vasiliu zoran janković Tadej Toš Polona Juh Milan Mandič Maja Keuc Tomi Meglič Sabina Cvilak Marija Kogoja Janez Burger Leonida Andrejeva Uroš Lajovic

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dobrodošli na Epeka! Eni Mariborčani žvižgali Türku in vpili Janša, Janša!