objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 20. januar 2012 ob 07:12

Erjavec skoraj mandatar. In Janša mu bo moral dati, kar si pač zaželi
Dilem ni več, scenarij je znan, DeSUS gre v desnosredinsko vlado. Ljubo Jasnič je bil pod velikim pritiskom, toda izrednega kongresa in zamenjave Karla Erjavca ne bo
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnji seji izvršilnega odbora stranke DeSUS dilem praktično ni več, scenarij je znan. Slovenija dobiva desnosredinsko vlado, mandatar nove vlade pa bo prihodnjo soboto postal lider SDS Janez Janša, ki bo na tajnem glasovanju dobil najmanj 50 ali največ 52 poslanskih glasov. Če Janše za mandatarja ne bo predlagal predsednik republike Danilo Türk (rok za vložitev kandidatur se izteče prihodnjo sredo), bo to storila skupina poslancev, najverjetneje kar vse poslanke in poslanci bodoče desnosredinske koalicije.
Seja izvršilnega odbora DeSUS-a, kjer so formalno sprejeli odločitev za začetek pogajanj o vstopu v Janševo koalicijo, pa ni šla tako zlahka skozi. Debata med "upokojenci" je trajala tri ure, tisti za Janšo in oni drugi proti Janši so vztrajali na svojih bregovih. Četudi preglasovanja ni bilo (štirinajst članov izvršilnega odbora se je izreklo za pogajanja, eden pa se je vzdržal; menda Ljubo Jasnič, čeprav on to zanika), naj bi šlo celo tako daleč, da je Karl Erjavec v nekem trenutku zagrozil, češ, vi sklenite kar hočete, poslanska skupina bo glasovala za Janševo vlado, pravijo naši viri. Kar je samo nov dokaz, kako "močan" je trenutno Karl Erjavec, brez katerega Janša niti slučajno ne bi mogel sestaviti vlade.
Tako je Erjavec pravzaprav postal "rezervni mandatar" desnosredinske koalicije, in Janez Janša mu bo zdaj moral dati vse, kar si pač zaželi. Karl Erjavec naj bi sicer postal minister za zunanje zadeve, Tomaž Gantar, nekdanji župan Pirana, pa minister za zdravje.
 
Jasniča ni več med pogajalci
Zmaga Karla Erjavca je tudi zmanjšanje števila pogajalcev za sestavo koalicije. Skupino pogajalcev stranke DeSUS po novem sestavljajo Erjavec, njegova desna roka Nikolaj Abrahamsberg (znan kot nekdanji vodja zakonodajne službe državnega zbora, ki ga je leta 2005 odnesla afera flirtanja s študentkami na koprski fakulteti za management), predsednik sveta DeSUS-a Peter Habjan in član izvršilnega odbora Jani Kavtičnik, med pogajalci pa ni več generalnega sekretarja stranke Ljuba Jasniča in nekdanjega poslovneža Saše Geržine.
Nekateri naši viri iz DeSUS-a, ki so zanesljivo bližje levici kot desnici, so prepričani, da kljub "razkolu" znotraj stranke in včerajšnjim grožnjam z izrednim kongresom, kjer naj bi pod nujno zamenjali predsednika stranke Erjavca, iz tega ne bo nič. "Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, zdaj bodo vsi malo prespali, pa bo. Tudi prizadete veličine, kot so Valter Drozg in Vasja Klavora, se bodo počasi pomirili. Prišli bodo domov in lokalnim odborom pojasnjevali, saj mi smo naredili vse, da stranka ne bi šla v desno koalicijo z Janšo." Podobno velja za Ljuba Jasniča, pravijo isti viri. "Morate vedeti, da je bil Jasnič pod velikim pritiskom." Ti pritiski so prihajali od zunaj, predvsem iz krogov Milana Kučana, vendar se bo "tudi Jasnič moral sprijazniti."
Ljubo Jasnič je po koncu tiskovne konference nekaterim novinarjem pošiljal SMS-sporočila, napovedoval izredni kongres in zamenjavo Erjavca, nato pa izklopil mobilni telefon. Je pa danes zjutraj že zavrnil govorice, da naj bi odstopil z mesta generalnega sekretarja stranke.
No, Karlu Erjavcu je šla na roko tudi včerajšnja anketa agencije Valicon, ki je pokazala, da 35 odstotkov volivcev stranke DeSUS podpira vstop stranke v desnosredinsko koalicijo Janeza Janše, medtem ko levosredinsko koalicijo Zorana Jankovića podpira samo 16 odstotkov volivcev DeSUS-a.
Sicer pa je Karl Erjavec včeraj povedal tudi to, kar že nekaj časa vedo treznejše glave na politični levici. "Povsem jasno je," pravi Erjavec, "da levica, kljub pomoči DeSUS-a, v tem trenutku ne more sestaviti vlade." Ker v državnem zboru enostavno nima poslanskih dovolj glasov.
 
Zaradi Voljča ogorčen tudi Pahor
Če je tisti famozni govor Janeza Stanovnika v Dražgošah prvaka Virantove liste Gregorja Viranta objektivno še bolj porinil v objem Janeza Janše, potem je famozni predlog predsednika republike Danila Türka, ki je v sredo popoldne za mandatarja nenadoma "pogojno" predlagal bankirja Marka Voljča, stranko DeSUS še bolj porinil v desnosredinsko koalicijo. Kar je včeraj posredno priznal tudi Erjavec, ko je odločitev Danila Türka označil za "dodatno težavo." Zato Erjavec predsedniku republike predlaga, naj ne glede na osebne zamere sledi demokratičnim načelom in da priložnost za sestavo vlade drugouvrščenemu na volitvah, to je Janezu Janši.
Kar pa zadeva mandatarsko nominacijo Marka Voljča, šlo je za "solo akcijo" Milana Kučana, Danila Türka in Zorana Jankovića, končni cilj tega medijsko-političnega spina pa so (bile) nove predčasne volitve. To se je, denimo med Socialnimi demokrati razširilo takoj potem, ko se je izvedelo, da bo Türk za mandatarja predlagal Voljča. Kar je lucidno spregledal tudi lobist Miloš Čirič (glej rubriko Zvezde & izjave). Borut Pahor, denimo o projektu Voljč ni vedel čisto ničesar, zato je bil po Türkovi tiskovni konferenci (lahko) upravičeno ogorčen. Spomnimo, Marko Voljč je namreč izrazito Kučanova linija. Toda če bi bil Voljč vsaj minimalno resen kandidat, bi se skupaj s predsednikom Türkom fizično pojavil na sredini tiskovni konferenci, ne pa da se lepo sonči v Mehiki in preko predsednika republike bizarno sporoča Slovencem, kako je on pripravljen postati predsednik slovenske vlade, če mu bodo politične stranke prej sestavile dovolj veliko koalicijo. To je nekaj podobnega, kot če bi nekdo izjavil, da je voljan sprejeti milijone evrov, če bo zadel na loteriji ...
 
 
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Danilo Türk Ljubo Jasnič karl erjavec Tomaž Gantar Jasniča ni več med pogajalci Nikolaj Abrahamsberg Peter Habjan Jani Kavtičnik Ljuba Jasniča Saše Geržine Valter Drozg Vasja Klavora Milana Kučana Zorana Jankovića Zaradi Voljča ogorčen tudi Pahor Janeza Stanovnika Gregorja Viranta Marka Voljča  Miloš Čirič Zvezde & izjave Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Erjavec skoraj mandatar. In Janša mu bo moral dati, kar si pač zaželi