objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 23. januar 2012 ob 06:57

Što je više kleveta i laži, Zoki (Zoran Janković) nam je miliji i draži!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Sobotni kongres Pozitivne Slovenije na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču bi morda še najboljše lahko označili s parafrizirano definicijo politične stranke stranke Enotna Rusija, ki jo je zapisala pozneje umorjena novinarka Ana Politkovska (Zadnji zapisi ali Ruski dnevnik). Pozitivna Slovenija se "ne zavzema za nič," razen za Zorana Jankovića, tako kot se Enotna Rusija zavzema samo za Vladimirja Putina. Zato je na kongresu tako dominirala že skoraj pozabljena arhaična govorica z neverjetnim poveličevanjem lika in dela vodje, nekdanjega ljubljanskega župana. Sodne odločbe, ki dokumentirano pričajo o dolgovih Jankovićeve Electe in tožbah opeharjenih upnikov, so "delegati" glasno zmerjali z rumenim tiskom, o Zoranu Jankoviću pa v izvirnem Titovem slogu: "Što je više kleveta i laži, (Tito) Zoki nam je miliji i draži!"
Po drugi strani je zanosni nastop plavolase poslanke in zdaj že podpredsednice Pozitivne Slovenije Melite Župevc spominjal na sceno iz slovitega filma Cabaret, kjer postavni blondinci in blondinke zanosno (za)pojejo strašljivo pesem "Tomorrov belongs to me."
Nič čudnega torej, da mi je eden izmed prisotnih novinarjev dejal, kako ga je zaradi vsega tega kar malce strah …
Praktično nihče, ki je to soboto razpravljal na odru kongresa Pozitivne Slovenije, ni govoril o programskih zadevah. Se je pa na veliko debatiralo o strašnih izdajah Gregorja Viranta in Karla Erjavca, kar državljani, po mnenju Zorana Jankovića, menda bodo pozabili.
No, najbolj skrivnosten je ostal Zoran Janković. Po treh črnih sredah očitno ne ve (več), kaj bi storil v prihodnjih dneh, tednih ali mesecih. Skoraj bizarno, ampak pri njemu je v igri vse. Morda bo še enkrat poskusil kot mandatar, morda bo marca spet kandidiral za ljubljanskega župana, morda bo samo poslanec, morda bo šel celo v gospodarstvo, vsekakor pa naj bi gradil svojo politično stranko.
Malo za človeštvo, ampak verjetno ogromno za človeka, ki je še pred meseci govoril, da ostaja župan, da ne bo šel na parlamentarne volitve, da ga mesto predsednika vlade ne zanima, da ni politik, da ne gre v nobeno politično stranko, da ga funkcija poslanca ne zanima niti slučajno …
Kaj bo torej v prihodnje (s)počel Zoran Janković, lahko samo ugibamo, saj izjave in napovedi spreminja vsakih pet minut. On je dejansko tisti, ki eno govori, drugo pa dela.
Zaradi takšnega surovega političnega diletantstva naj bi pokalo tudi med Jankovićem in Milanom Kučanom, trdijo naši viri. Že med tisto prvo črno sredo, ko je Zoran Janković za predsednico državnega zbora forsiral Mašo Kociper, naj bi Kučan po prvem glasovanju po telefonu poklical Jankovića in mu dejal, naj umakne Kociprovo in podpre Boruta Pahorja. Toda Janković je zatrmaril in Kučanov predlog zavrnil. Rezultat je znan. Če bi Janković takrat podprl Pahorja za predsednika državnega zbora, bi leva sredina zdaj že imela svojo vlado, predsednik vlade pa bi bil Janković
 
Janković nazaj na Magistrat, se vrača Gregor Golobič?
Znano je tudi, da je Milan Kučan po Dražgošah in padcu mandatarja Jankovića v državnem zboru enostavno utihnil. Na sobotnem kongresu ga ni bilo, pozdravne brzojavke ni poslal, tudi v televizijske Odmeve ne hodi več.
Po naših informacijah naj bi strici iz ozadja razmišljali, da Jankovića kot šahovsko figuro premaknejo nazaj na ljubljanski Magistrat, ker na državnem nivoju ni več sposoben biti "player". V zakulisju Pozitivne Slovenije je menda vedno bolj čutiti Gregorja Golobiča, ki naj bi od zadaj, počasi in strateško prevzemal to politično skupino (Pozitivni Sloveniji nekateri politiki in analitiki pravijo tudi tranzicijski spaček), če bo pristala, kot vse kaže zdaj, v opoziciji, kot pravijo naši viri. Kar je po svoje tudi logično. Kdo pa bo to delal, če ne Gregor Golobič?! Gašpar Gašpar Mišič?! Sicer pa je Zoran Janković že prej moral sprejeti zavezo, da bo poskrbel za Golobičevo eksistenco, če postane premier.
 
Vse poti vodijo na Ciper
Slovenska politika pa ni edina arena, kjer se je Zoran Janković evidentno precenil. Maja leta 2004 je v dvorani hotela Hilton Park v Nikoziji na Cipru hotel postati predsednik Evropske rokometne zveze (EFH), čeprav so mu mnogi to prijazno odsvetovali. Tudi zato, ker ne zna dovolj angleško. In zanimivo, tudi takrat so ga nekateri slovenski mediji povsem nekritično razglašali za favorita. Toda izpadel je že v prvem krogu, ko je na tajnem glasovanju dobil samo šest glasov, najmanj od treh kandidatov. Zmagal je Norvežan Tor Lian.
 
P.S. Po mnenju številnih pravnikov bo imel Zoran Janković zelo resne težave s postopki, ki se obetajo na podlagi nekajmesečnih preiskav davčne uprave in drugih pristojnih organov. Mediji doslej namreč samo ugibajo, za kaj gre, po naših informacijah pa so očitki Jankoviću dejansko precej hujši, brutalnejši. Del denarja iz kreditov Nove ljubljanske banke, ki jih je prejel Grep, naj bi po celi verigi transakcij končal v firmah, ki so denar posojale družini Janković. Za oškodovanje upnikov je predvidena zaporna kazen do pet let, za pranje denarja (vse to med drugim Durs očita Jankoviću) pa do deset let zapora …
 

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ana Politkovska Zorana Jankovića Vladimirja Putina Titovem Melite Župevc Gregorja Viranta Karla Erjavca Milanom Kučanom Mašo Kociper Boruta Pahorja Gregorja Golobiča Gašpar Gašpar Mišič Vse poti vodijo na Ciper Tor Lian

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Što je više kleveta i laži, Zoki (Zoran Janković) nam je miliji i draži!