objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 26. januar 2012 ob 07:28

Omrežja. Takoj po padcu Janija Soršaka je Miro Senica začel groziti s tožbo
Janez Čebulj ne bo pravosodni minister. Če že, bi kandidiral na listi Slovenske ljudske stranke, ne pa pri Gregorju Virantu
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnjem podpisu koalicijske pogodbe in pred sobotnim glasovanjem v državnem zboru o kandidatu za predsednika vlade Janezu Janši (kar naj bi bilo gola formalnost, Janša je namreč že včeraj zvečer dobil čestitke posameznih vidnih politikov iz Evropske unije, med njimi Angele Merkel, Wilfrieda Martensa in Joseja Manuela Barossa), se zgodba o desnosredinski vladi ali "koaliciji za izhod iz krize" seli na vedno spolzka kadrovska vprašanja.
Pa ne samo spolzka, vsi vodilni politiki bodoče vladne koalicije zatrjujejo, da se o kadrovskih vprašanjih sploh še niso resno pogovarjali, da ni še nič usklajeno in da je še vse odprto.
Torkov "nenadni" padec Janija Sorška, dosedanjega nespornega kandidata Državljanske liste Gregorja Viranta za mesto ministra za notranje zadeve ali pravosodje, pa dokazuje, kako napeta kadrovska faza čaka bodočo koalicijo in kam vse seže zakulisje boja za resorje pravne države.
 
Mate, Černač, Gorenak in Matoz
Janševa SDS naj bi dobila ministrstvo za notranje zadeve, ki bo v prihodnje imelo pristojnost tudi za državno tožilstvo. Janez Janša o kandidatih SDS vztrajno molči, mediji ugibajo na podlagi govoric. Najprej je bil kandidat Dragutin Mate, poslanec, ljubljanski mestni svetnik in bivši minister za notranje zadeve, ki ga je konec tedna na kandidatni listi zamenjal podpredsednik SDS, prav tako poslanec Zvonko Černač. Mate je menda odpadel zaradi afere s službenim stanovanjem v lasti ministrstva za obrambo, kjer je bil nekoč zaposlen, stanovanja, ki naj bi ga zdaj uporabljal njegov sin, pa ni vrnil in se raje toži na sodišču. Poleg tega si Mate in Janša zadnje čase nista več tako blizu, pravijo naši viri. Poleg Zvonka Černača se med kandidati za notranjega ministra pojavlja tudi ime poslanca in po novem najbolj znanega blogerja med poslanci Vinka Gorenaka ter koprskega odvetnika Francija Matoza, zagovornika Janeza Janše v zadevi Patria. Oba, Gorenak in Matoz, sta tudi nekdanja kolega iz notranjih zadev. Ko je bil Vinko Gorenak šef kabineta notranjega ministra Igorja Bavčarja, je bil Franci Matoz šef policijske postaje v Kozini.
 
Soršak pade, Senica grozi s tožbo
Resor pravosodja in javne uprave pripada Virantovi listi, kar ni sporno. Se je pa Gregor Virant znašel v resnih težavah, ker je kot kandidat odpadel Jani Soršak, čeprav so se včeraj dopoldne razširile govorice, da je Soršak ponovno v igri. No, naši viri znotraj vrha koalicije to demantirajo, govorice pa pripisujejo lobijem, ki forsirajo Soršaka.
Različnim špekulacijam, da naj bi za Janijem Soršakom stali tudi nekateri krogi okoli odvetnika Mira Senice, vsaj delno pritrjujejo reakcije ob torkovem padcu ministrskega kandidata Soršaka. Poleg Soršaka, ki je med televizijskimi izjavami deloval tako rekoč lunatično, je odvetnik Senica reagiral neverjetno živčno. Avtorju teh vrstic in Slovenskim novicam je nemudoma zagrozil z nesmiselno tožbo zaradi objave anonimke in pisanja o prevzemanju mariborskega časnika Večer, pri čemer nam odvetnik Senica očita stvari, ki jih v inkriminiranih člankih sploh ni bilo. Kar priča o tem, da je Soršakov "ministrski" padec očitno močno presenetil in hkrati pretresel nekatera že znana vplivna omrežja.
Spomnimo. Že pred parlamentarnimi volitvami so se pojavljale govorice, da naj bi Miro Senica "prodiral" v Državljansko listo Gregorja Viranta, tudi skozi financiranje. Kar pa je Gregor Virant že takrat zanikal.
Medklic. Naj ob napovedani tožbi Mira Senice zelo jasno poudarimo, da o razvpitem odvetniku in partnerju političarke Katarine Kresal nikoli nismo "trosili laži." Nasprotno, vse naše dosedanje objave so temeljile na uradnih dokumentih ali pričevanjih dovolj kredibilnih virov, ki so se izkazala za resnična.
In tako bo tudi v prihodnje.
 
Virant kliče Janeza Čebulja
Ko je v torek zjutraj izbruhnila "afera Soršak", je Gregor Virant po telefonu poklical nekdanjega predsednika ustavnega sodišča Janeza Čebulja in ga vprašal, ali je pripravljen kandidirati za ministra za pravosodje in javno upravo znotraj Virantove kvote. Zanimivo, to je Virant storil kljub temu, da je zelo dobro vedel, kako se je Čebulj med predvolilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami 4. decembra angažiral na strani Slovenske ljudske stranke kot avtor programa SLS na področju pravosodja. Zato je bilo nekaj slabe volje tudi znotraj Virantove stranke, češ, saj imamo "svoje kadre". Če so naše informacije točne, mu je Čebulj odgovoril, da ga bo zvečer poklical nazaj, do takrat pa premislil o ponudbi. Toda vmes je Soršak sam izdal medijem, da on ne bo minister, nov kandidat Virantove liste za pravosodnega ministra pa je Janez Čebulj. Bivši ustavni sodnik se je očitno počutil medijsko izigranega in takoj naslednji dan sporočil prvaku Slovenske ljudske stranke Radovanu Žerjavu, da ne bo pravosodni minister, predvsem pa ne na Virantovi listi. Če že, bi (lahko) bil minister na listi SLS. Janez Čebulj se sicer zavzema za ukinitev trajnega sodniškega mandata.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janezu Janši Angele Merkel Wilfrieda Martensa Joseja Manuela Barossa Janija Sorška Mate, Černač, Gorenak in Matoz Dragutin Mate Zvonko Černač Vinka Gorenaka Francija Matoza Igorja Bavčarja Soršak pade, Senica grozi s tožbo Gregor Virant Mira Senice Katarine Kresal Virant kliče Janeza Čebulja Janeza Čebulja Radovanu Žerjavu

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Omrežja. Takoj po padcu Janija Soršaka je Miro Senica začel groziti s tožbo