objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 6. februar 2012 ob 07:20

Očitki, da je vlada Janeza Janše preveč politična, žalijo novinarsko pamet!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Vsaki vladi morajo mediji neprizanesljivo gledati pod prste, brez najmanjšega dvoma. Toda očitki, da je prihajajoča vlada Janeza Janše "preveč politična", skoraj žalijo slovensko kolektivno novinarsko pamet. Pa tudi če pri tem upoštevamo bizarno dejstvo, da večina notranjepolitičnih poročevalcev, znanih analitikov in komentatorjev, ki vedrijo v slovenskih mainstream medijih, Janeza Janše - iz različnih razlogov - enostavno ne prenesejo.
Očitki, da je vlada Janeza Janše preveč politična (in zato posledično avtomatično nestrokovna), so predvsem nesmiselni in krivični. Nesmiselni zato, ker so vlade v parlamentarnih demokracijah po definiciji izrazito politični organi, ministri pa izrazito politične funkcije. Razen takrat, ko gre za tako imenovane tehnične vlade, ki jih na podlagi političnih konsenzov sestavljajo izbrani neodvisni strokovnjaki. Krivični pa zato, ker so tudi v Pahorjevi vladi sedeli vsi predsedniki političnih strank (Gregor Golobič, Katarina Kresal in Karl Erjavec, zraven pa še kopica podpredsednikov strank (Patrick Vlačič, Igor Lukšič, Darja Radić, Aleš Zalar pa je predsednik ljubljanskega odbora LDS), ki so tvorili Pahorjevo vladno koalicijo, vendar takrat tovrstnih očitkov o političnosti Pahorjeve vlade nisem zasledil. Nasprotno, še za Gregorja Golobiča, ki je takrat malo prej diplomiral, so komentatorji nonšalantno pisali, kako je strokovno kompetenenten za visokošolskega ministra?!
Zdaj pa se "celo" dogaja, da enega predsednika koalicijske stranke vendarle ni najti med ministri, to je Gregorja Viranta, ki ostaja predsednik državnega zbora. Kar spominja na nekdanjo kohabitacijo predsednika vlade Janeza Drnovška in predsednika državnega zbora Boruta Pahorja. S kančkom cinizma bi zatorej lahko ugotovili, da je Janševa vlada za "Virantovo malenkost" celo manj politična od Pahorjeve vlade.
Me pa zelo veseli, kako je Delo v osrednjem petkovem komentarju posvojilo (pravzaprav kar prepisalo) mojo tezo, da je ključno za Janševo vlado razmerje med Janezom Janšo in ministrom za finance Janezom Šušteršičem
Namesto nebuloz o pretirani političnosti vlade bi novinarji lahko nekoliko lucidneje analizirali, kako bo vlada funkcionirala. Spet nekje je padla teza, da je bil Janša zelo "radodaren" z ministrskimi resorji, saj je zadržal "samo štiri". Če pa stvar pogledamo nekoliko globlje (spet ob spoštovanju predpostavke, ki ji pravimo koalicijska realnost), lahko ugotovimo, da si je Janša s štirimi ministri zadržal več kot polovico državnega proračuna, skupaj z najtesnejšo koalicijsko zaveznico, stranko Nova Slovenija, pa tudi glasovalno večino znotraj številčno najmanjše vlade v zgodovini samostojne Slovenije.
Matematika je preprosta:
SDS ima 4 ministre + predsednika vlade, Nova Slovenija 2 ministra (pardon, eno ministrico), torej skupaj 7 glasov. Preostale tri koalicijske stranke pa skupaj premorejo 6 ministrov alias glasov. Kar pomeni, da Janez Janša svojo vlado obvladuje tudi z morebitnim preglasovanjem.
Ne glede na prognozirano superpozicijo Janeza Šušteršiča, pa ostaja uganka, kako bosta "funkcionirala" Janez Janša in Gregor Virant, ki ga znotraj vlade fizično ne bo. Z Gregorjem Virantom, ki je znan tudi po tem, da se sugestibilno naleze mnenja zadnjega sogovornika, je "treba delati", tako vsaj pravijo naši viri. Virant bo zanesljivo hodil na tedenske koordinacije liderjev strank (spomnimo, Borut Pahor jih je prakticiral imel ob torkih, točno ob enih popoldne), Janša pa se bo moral z Virantom tudi sicer veliko pogovarjati …
 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Pahorjevi Gregor Golobič Katarina Kresal karl erjavec patrick vlačič Igor Lukšič Darja Radič Aleš Zalar Gregorja Viranta Janeza Drnovška Janezom Šušteršičem

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Očitki, da je vlada Janeza Janše preveč politična, žalijo novinarsko pamet!