objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 10. februar 2012 ob 15:09

Odprto pismo Dragice Potočnjak. Trdi, da ni žugala in kričala na Žigo Turka
Objavljamo pisno izpoved znane dramske igralke, pisateljice in dobitnice Boštnikovega prstana, ki je minuli torek v pasaži Maximarketa protestirala zoper ukinitev ministrstva za kulturo
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Objavljamo odprto pismo dramske igralke, pisateljice in dobitnice Borštnikovega prstana Dragice Potočnjak, ki naj bi po mnenju avtorice "pomagalo k umiritvi duhov, ki so se zgrnili nad protestnike proti ukinitvi ministrstva za kulturo."
Videoposnetek prihoda bodočega ministra Žige Turka in reakcije protestnikov v pasaži ljubljanskega Maximarketa si lahko ogledate tukaj.
 
ODPRTO PISMO
Nememu delu posnetka, na katerem se pred vhodom v Cankarjev dom, dne 7. februarja 2011 pojavljava dr. Žiga Turk, bodoči “superminister”za kulturo, šolstvo znanost in šport, ter spodaj podpisana, je treba dodati besedilo najinega dialoga. Brez besed, ki sva jih drug drugemu v resnici izrekla - na posnetku se žal ne slišijo - postaja dogodek po nepotrebnem tarča tendencioznih ugibanj in zlonamernih obtožb, ki se s pridom širijo in izkoriščajo po medijih in socialnih omrežjih. Najin dialog pa je bil dosti manj usoden, kot se zdi. Navajam ga v celoti.
Gospodu Turku sem zavpila, kar tudi mislim, da je prav in smo zbrani skandirali že prej: "Patrijo damo, kulture ne damo!" In to dvakrat ponovila. Sporočilo je vzel na znanje in se mi prijazno nasmehnil. Zato sem mu ponudila priponko organizatorja protestnega shoda proti ukinitvi Ministrstva za kulturo KOKS-a, z besedami, da mu jo dam, če je proti ukinitvi ministrstva. Odvrnil je, da to pa ne! "Potem pa niste za kulturo," sem rekla. On je seveda trdil, da je. Jaz spet, da ne in tako sva se šla, kdo bo koga prepričal oziroma prevpil, dokler ni stopil v predverje Cankarjevega doma. To je celotna zgodba najinega srečanja! Precej banalna in vsakdanja pravzaprav in daleč od natolcevanj, kako sem mu žugala, kričala nanj itd. Kar se glasnosti tiče - vpila sva oba, saj se drugače ne bi slišala. Hrup naokrog je bil precejšen, kar se na posnetku sliši. Zanimivo je morda, da se moje vpitje na posnetku vidi, gospod Turk pa je (previdno?) slikan s hrbta. Če bi snemalec hotel, bi seveda pristopil, saj naju je moral slišati, pa najin dialog očitno ni bil tako zanimiv, kot tisto, kar mu je sledilo in kar je posnel.  
Posnetki zborovanja, ki ga je organiziral Koordinacijski odbor kulture Slovenije – KOKS, so profesionalno posneti in zmontirani. Poleg televizijskih hiš je protestni shod snemalo precejšnje število mladeničev. Odgovor na vprašanje - le kdo jih je naročil in plačal, je kajpak retoričen.

Dragica Potočnjak, dramska igralka in pisateljica

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dragice Potočnjak Žige Turka tukaj ODPRTO PISMO

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Odprto pismo Dragice Potočnjak. Trdi, da ni žugala in kričala na Žigo Turka