objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 11. februar 2012 ob 07:28

Janša hitro kadruje. Zamenjal šefa Sove, pri sebi pa zaposlil Ljuba Jasniča
Na prvi seji vlade odletela direktor Sove Sebastjan Selan in direktor Ukoma Darijan Košir, prihajata Damir Črnec in Anže Logar. Aleksander Zorna prevzema kulturo, Igor Šalamun pa bo fural energetiko
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Nova vlada je na sinočnji prvi seji, kakšni dve uri po glasovanju v državnem zboru in kmalu potem, ko je Borut Pahor posle predsednika vlade predal Janezu Janši, opravila nekaj hitrih in tudi pričakovanih kadrovskih zamenjav.
Nemudoma sta se morala posloviti direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova Sebastjan Selan in direktor vladnega urada za komuniciranje Darijan Košir. Na čelo Sove je prišel Damir Črnčec, dosedanji generalni direktor obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, namesto Koširja pa je direktor Ukoma ponovno postal Anže Logar, ki je bil direktor urada za komuniciranje že v času prejšnje Janševe vlade.

Spomnimo, tudi Damirja Črnčeca je za šefa vojaških obveščevalcev leta 2005 postavila tedanja vlada Janeza Janše. Zdaj že bivši šef Sove Sebastjan Selan pa naj bi se po naših informacijah v preteklih tednih vsaj enkrat sestal z nesojenim mandatarjem Zoranom Jankovićem.
Mimogrede, Darijan Košir, ki je svojo razrešitev ocenil "kot nenavadno, saj se je zgodila sredi prve tretjine njegovega mandata," se menda ponuja za odgovornega urednika časnika Dnevnik ali predsednika uprave časopisne hiše Dnevnik, kjer Bojan Petan, prvi človek DZS, ki lastniško obvladuje Dnevnik, že nekaj časa neuspešno išče urednika in direktorja.
Janševa vlada je včeraj zamenjala tudi direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča, za vršilca dolžnosti direktorja pa imenovala Staneta Baluha, sedanjega direktorja urada za narodnosti.
Generalni sekretar vlade je postal Božo Predalič, kar smo točno napovedali že pred dnevi, Nika Dolinar, dolgoletna zvesta sodelavka prvaka SDS, pa šefinja Janševega kabineta. Kulturo pod ministrom Žigo Turkom kot državni sekretar prevzema nekdanji poslanec SDS Aleksander Zorn, znan tudi kot dolgoletni urednik Mladinske knjige. Na pogovor k novopečenemu ministru Turka je že konec prejšnjega tedna, menda v petek, na hitro prišel "večni" direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, ki si ob imenu Aleksandra Zorna lahko kar precej oddahne. Zorn in Rotovnik (slednji velja za človeka zelo blizu Milana Kučana), se namreč dobro razumeta. No, vsaj "včasih" sta se.
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je za državna sekretarja v ministrstvu za zunanje zadeve postavil dva dokaj izkušena poklicna diplomata, Boža Cerarja in Igorja Senčarja. Prvi je bil slovenski predstavnik na sedežu pakta Nato, drugi pa veleposlanik pri Evropski uniji v Bruslju.
Toda Karl Erjavec je svojo politično inteligenco in (trenutni) vpliv demonstriral predvsem pri kadrovanju v kabinet predsednika vlade. Pri Janši sta državna sekretarja postala nihče drug kot, zares presenetljivo, Ljubo Jasnič, generalni sekretar stranke DeSUS, ki ga posamezni mediji ves čas omenjajo kot enega od liderjev "leve" frakcije znotraj DeSUS-a (Erjavec bo tako stabiliziral razmere znotraj stranke ter zanesljivo še utrdil svoj položaj), in mariborski podžupan Janez Ujčič, ki je bil v igri tudi za državnega sekretarja za kulturo. Tretji državni sekretar kabinetu predsednika vlade je postal Lovro Lončar, nekdanji generalni sekretar državnega zbora, ko je parlament vodil France Cukjati.
Vlada je včeraj imenovala še nekaj drugih državnih sekretarjev. Igor Šalamun, nekdanji direktor direktorata za energijo, zdaj zaposlen na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb, je postal državni sekretar pri Zvonku Černaču na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, Monika Kirbiš, vodja projektne pisarne občine Maribor, je postala državna sekretarka pri Radovanu Žerjavu na ministrstvu za gospodarstvo in tehnologijo, podžupanja občine Brežic Patricia Čular državna sekretarja pri Andreju Vizjaku na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, Matjaž Longar, slovenski generalni konzul v Celovcu, pa državni sekretar pri Ljudmili Novak, ministrici za Slovence po svetu. Longar naj bi sicer že pred nekaj dnevi na primopredajnem sestanku z dosedanjim državnim sekretarjem za Slovence po svetu Borisom Jesihom resignirano ugotovil, da je skoraj ves denar ministrstva, namenjen slovenskim organizacijam v tujini za letošnje leto, praktično že razdeljen. Odločbe so podpisane, pa čeprav smo šele v prvi polovici februarja.
In kadruje tudi nov minister za obrambo Aleš Hojs. Za šefa svojega kabineta je že postavil Valentina Hajdinjaka, nekdanjega tiskovnega predstavnika prve Janševe vlade.
Večina novih ministrov bo posle prevzemala tekom današnjega dne, vlada pa naj bi danes nadaljevala s kadrovanjem.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Janezu Janši Sebastjan Selan Darijan Košir damir crnčec anže logar Zoranom Jankovićem Bojan Petan Aleša Guliča Staneta Baluha Božo Predalič Nika Dolinar Žigo Turkom Aleksander Zorn mitja rotovnik Milana Kučana karl erjavec Boža Cerarja Igorja Senčarja Ljubo Jasnič Janez Ujčič Lovro Lončar france cukjati Igor Šalamun Zvonku Černaču Monika Kirbiš Radovanu Žerjavu Patricia Čular Andreju Vizjaku Matjaž Longar Ljudmili Novak Borisom Jesihom aleš hojs Valentina Hajdinjaka

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša hitro kadruje. Zamenjal šefa Sove, pri sebi pa zaposlil Ljuba Jasniča