objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sobota, 18. februar 2012 ob 07:52

Parketa ni vajen. Zoran Janković na Dunaju ali Ich bin ein Berliner!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Če sem pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami zapisal, da si Zorana Jankovića ne znam predstavljati na političnem parketu z evropskimi voditelji v Bruslju, si ga še toliko manj predstavljam na plesnem parketu sredi Dunaja. Da bi Janković, ki praviloma ne gre nikamor (se spomnim, kako so mi viri iz ljubljanske občine pripovedovali, da so ga enkrat, kot župana, komaj spravili na Kitajsko), šel na znameniti Opernball, ne, tega si pa res nisem mislil ...
Čeprav imam kar solidno domišljijo in že petnajst let živim z Barbaro Drnač, nesporno največjo poznavalko plesa v državi.
Tudi sicer so nepričakovani odhod zakoncev Janković na četrtkov dunajski ples spremljale svojevrstne bizarnosti. Nenavadno je namreč, da je dunajski župan Michael Häupl aktualnega poslanca Jankovića na ples povabil šele (ravno) zdaj, ko ta ni več njegov slovenski kolega, torej zdaj, ko ni več ljubljanski župan. Če pa je dunajski župan Häupl na Magistrat poslal protokolarno "bianko" vabilo, bi bilo fer, da bi na letošnji dunajski ples odrinil poslovodeči ljubljanski župan Aleš Čerin. Tudi njegova nova spremljevalka Špela Draksler si zanesljivo želi plesati na Opernballu. Pleše namreč zelo rada, še bolj pa se sprosti, ko Čerina ni zraven, cinično pripovedujejo moji viri.
Poleg tega je bil Janković verjetno edini povabljenec sredi dunajske državne opere (Wiener Staatsoper), ki ima na svojem bančnem računu velik - minus. In to za 300 tisoč evrov.
No, Zoran Janković tokrat ni razočaral (keine Überraschung), iz Dunaja namreč prihajajo dokaj pričakovane vesti. Denimo ta, da zakonca Janković (menda) nista niti enkrat zaplesala, ampak sta ves čas ždela v loži in samo opazovala plesno dogajanje. Kar je po drugi strani spet čudno, pač glede na dejstvo (če je seveda resnično, ker ga je medijem zaupal Janković), da sta se Zoran in Mija Janković spoznala na - maturantskem plesu.
Med glavne in objektivne razloge, zakaj nista šla plesat, je nek moj prijatelj, sicer prvovrsten politični analitik, uvrstil Jankovićevo slabo znanje tujih jezikov.
Češ, to je lahko ful nerodno. Gre na primer Zoki proti plesišču pa ga nekdo ustavi in vpraša: Entschuldigen Sie bitte, wo ist das WC? In Zoki v jezikovni paniki odgovori: Ja, ja, Ich bin ein Berliner.
Že v četrtek zjutraj, ko smo napovedali prihod zakoncev Janković na dunajski ples in našteli nekaj drugih znanih povabljencev, je nekdo pod člankom duhovito komentiral: Pa saj bo Janković na Dunaju rabil osem prevajalk.
Prvaka Pozitivne Slovenije so - podobno kot Katarino Kresal pred tremi leti - tudi povsem spregledali tuji mediji in tiskovne agencije, ki sicer na veliko poročajo o dunajskem plesu, kot enemu od največjih in najbolj tradicionalnih družabnih dogodkov evropske elite. S kolegico Melito sva skrbno pregledala domala vse glavne avstrijske medijske portale, pa nič o našem Jankoviću, medtem ko je bil novopečeni hrvaški premier Zoran Milanović eden od bolj fotografiranih in družabno opisanih povabljencev. Okej, Milanović je res premier, Janković pa samo poslanec in bivši župan.
Edino fotografijo Zorana in Mije Janković smo tako odkrili na spletni strani poklicnega fotografa Andreasa Tischlerja, ki jo je včeraj objavil tednik Reporter.
Res pa je, da moramo počakati vsaj na prihodnji teden, ko izidejo Lady, Obrazi in druga podobna "uradna glasila" slovenskih vipovcev, kjer bo verjetno pisalo kaj več o tem, kako super ter oh in sploh sta na plesu in morda pozneje na obveznih hrenovkah briljirala zakonca Janković.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Barbaro Drnač Michael Häupl aleš čerin Špela Draksler Mija Katarino Kresal Melito zoran milanović Andreasa Tischlerja

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Parketa ni vajen. Zoran Janković na Dunaju ali Ich bin ein Berliner!