objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 20. februar 2012 ob 06:44

Ubožica Katarina Kresal. Ne odhaja dostojanstveno, ampak z bizarnimi lažmi
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po pogovorno prijetnem in kulinarično odličnem kosilu v restavraciji na Ljubljanskem gradu z mojim ameriškim znancem, demokratskim senatorjem iz Massachusettsa Marcom Pachecom, ki je te dni v Sloveniji, sem začel gledati nedeljsko oddajo Ugani, kdo pride na večerjo?, na prvem programu TV Slovenija. Ne čisto od začetka, so pa že prihajali SMS-i, češ, glej Katarino Kresal, nacionalka se gre rehabilitacijo "Slovenske leta". Eden izmed znanih glasbenih menedžerjev mi je napisal takole: "Upam, da gledaš Anjino oddajo. Pa kaj je to za eno stanje? Totalna politizacija zabavne oddaje!"
In sem gledal.
Potem pa Kresalova nenadoma zgrmi po moji malenkosti.
Izhodišče: afera bulmastifi.
Katarina Kresal je mirno naložila, da sem nekaj dni po tragediji "prišel" do njenega Mira (Senice) in mu povedal: "Veš, Miro tole pa je konec tvoje Katarine. To bo njena politična smrt." Senici naj bi tudi dejal, da imam naročilo, ki ga ne more nihče preseči, naročilo pa naj bi prišlo iz "domačega hleva," torej iz krogov politične levice. Kdo naj bi mi naročil ta tako imenovani medijski umor (Borut Pahor?, Gregor Golobič?), Kresalova ni izustila, čeprav se ji to sanja. Vse ostalo, kar je o avtorju teh vrstic in drugih (denimo Goranu Klemenčiču, predsedniku komisije za preprečevanje korupcije, ki naj bi jo najbolj razočaral) v tej televizijski oddaji govorila Katarina Kresal, si lahko preberete tukaj.
Toda vse, kar je zgoraj navedeno, se je Katarine Kresal podlo zlagala.
Prvič, nekaj dni po tragediji (tragični smrti zdravnika Saše Baričeviča) Mira Senice in Katarine Kresal sploh ni bilo v Sloveniji. Kot je znano, sta "zviznila" v Švico, na smučanje v St. Moritz. Ergo, četudi bi še tako hotel priti k Senici, tega ni mogel, ker sta bila s Kresalovo v tujini. Še več, po aferi Baričevič ali aferi bulmastifi se z Mirom Senico nikoli (več) nisva pogovarjala v živo, kaj šele, da bi jaz prišel k njemu. Vsa najina komunikacija, z moje strani strogo novinarska, je potekala preko SMS-sporočil in elektronske pošte.
Je pa res nekaj drugega. Odvetnik Miro Senica je "nekaj dni" po tragediji nekako nafehtal Simono Dimic, tedanjo šefinjo kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, naj me pokliče in prenese njegovo prošnjo, da bi jaz nehal pisati o tej aferi, on pa naj bi se kakor "umaknil" iz javnosti. To je bila ponudba odvetnika Mira Senice in partnerja Katarine Kresal, ki pa ima danes čisto drugačne težave (preberite članek Začeli so na Delu).
Katarina Kresal je danes ena izmed najbolj kompromitiranih političnih osebnosti v državi, njena vrnitev v politiko, ki jo, kot pravi dopušča, ni več mogoča. Stranko LDS ni spravila samo iz parlamenta, ampak tudi na kant. Predsednik politično in finančno obubožane LDS naj bi postal general in bivši obveščevalec Iztok Podbregar. Človek, ki je doslej izgubil še vsake volitve, na katerih je sodeloval. Kljub temu pa kar rine v politiko.
Če so nekateri (še) naivno mislili in upali, da bo Kresalova iz politike odšla (vsaj malo) dostojanstveno, so se ušteli. Kresalova odhaja z bizarnim laganjem do zadnjega, na robu politične psihopatologije.
Ima pa Katarina Kresal v nečem prav, ko pravi, kako se stvari na koncu vedno postavijo na pravo mesto. Saj to dokazuje tudi njen primer. Pravo mesto čisto povprečne pravnice Katarine Kresal namreč ni znotraj nacionalne politike, ampak v eni od "neštetih" slovenskih odvetniških pisarn.
Sori, ubožica KK, tako pač je, to je tvoj nivo.
Stvari na svoje mesto pa naj se postavijo tudi "okoli" voditeljice Anje Tomažin Križnik in TV Slovenija. Pa ne mislim zgolj to, naj Tomažinova malce shujša in se končno nauči sedeti za mizo v studiu, ne, gre za še eno večjo blamažo javne televizije. Pod krinko lahkotne nedeljske razvedrilne oddaje so Vanja Vardjan, Bojan Krajnc, Tomažinova & Co. propadli političarki Katarini Kresal nonšalantno omogočili nemoteno daljšo televizijsko minutažo za prvovrstno politično obračunavanje. In to ob vsestransko obilni podpori Tomažinove, ki odhajajoči predsednici LDS in bivši ministrici za notranje zadeve spodobnih nepolitičnih vprašanj v eksplicitno nepolitični oddaji praktično sploh ni postavljala. Vse to sta blondinki zlizano ter vnaprej pripravljeno počeli na račun davkoplačevalcev, plačnikov RTV Slovenija prek števcev električne energije, ki so na zadnjih volitvah Kresalovo, imenovano tudi afero na dveh nogah, dobesedno izgnali iz politike. Kako je bil njun pogovor sestavljen in napisan že pred oddajo, nesporno dokazuje naštudirana scena medsebojne izmenjave latinskih izrekov. Najprej enega pove Kresalova, potem Tomažinova, ki pa ga, očitno ne preveč brihtna, za vsak slučaj kar prebere iz svojega iPada.
Nimam prav nobenih težav s tem, da Kresalova kot političarka neskončno veliko nastopa v Odmevih, Pogledih Slovenije ali kje drugje, toda pritlehno politiziranje v nedeljski kuharski oddaji pa je šlo daleč čez rob dobrega okusa in profesionalnosti javne televizije. Gre za načelno vprašanje.
Si predstavljate, kako bi danes protestiralo Društvo novinarjev Slovenije, če bi včeraj v studiu namesto Kresalove sedela Ljudmila Novak, in takšne klatila. Toda tokrat se je malo kolcnilo celo predsedniku novinarskega društva Matiji Stepišniku, ki je na Twitterju tudi zapisal, da "takšnega pogovora, kot sta ga uprizorili Anja T in KK, ne bi pričakovali niti v najslabših tabloidnih-piar revijah."
 
P.S. Tukaj pa je zanimiva še ena signifikantna podrobnost. Eskapade Anje Tomažin Križnik in Katarine Kresal so se v etru nedeljske oddaje Ugani, kdo pride na večerjo? pojavile le "nekaj dni" potem, ko sem vodstvu RTV pisno zastavil vprašanja, povezana s honorarji avtorjev omenjene oddaje.
Mimogrede, Tomažinova za vsako oddajo pokasira 1000 evrov. Gre za uraden podatek vodstva RTV.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marcom Pachecom Katarino Kresa Mira Senice Borut Pahor Gregor Golobič Goranu Klemenčiču tukaj Saše Baričeviča s imono Dimic Boruta Pahorja Začeli so na Delu Iztok Podbregar Anje Tomažin Križnik Vanja Vardjan Bojan Krajnc Ljudmila Novak Matiji Stepišniku

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ubožica Katarina Kresal. Ne odhaja dostojanstveno, ampak z bizarnimi lažmi