objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 28. februar 2012 ob 07:27

Vitoslav, brat Danila Türka in nesojeni poslanec SDS, že kadrovski mrlič?!
Razkrivamo. Še vedno zaupno poročilo računskega sodišča bremeni nekdanjega generalnega direktorja Elesa, da je samo za avtomobile nepotrebno zapravil skoraj pol milijona evrov
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko je vlada Janeza Janše prejšnji teden pogojno odobrila državno poroštvo za razvpiti milijardni projekt Teš6, se v politično-poslovnem zakulisju že bije huda bitka za nove kadrovske pozicije v slovenski energetiki. Ena izmed najbolj zaželenih funkcij je mesto predsednika uprave Holdinga slovenskih elektrarn, ki ga trenutno še drži Matjaž Janežič, izbranec nekdanje ministrice za gospodarstvo Darje Radić, čeprav se je Janežič po odhodu stranke Zares iz Pahorjeve vlade začel vidno "premikati" proti Socialnim demokratom.
Spomnimo, Matjaž Janežič je novembra 2010 po nalogu ministrice Radićeve in zdaj že nekdanjega predsednika Zaresa Gregorja Golobiča takoj razrešil Uroša Rotnika z mesta direktorja Termoelektrarne Šoštanj.
Na čelu HSE so nekaterih "že videli" Uroša Rotnika, ki še vedno uživa del podpore famoznega šaleškega energetskega lobija, rahlo naklonjen naj bi mu bil tudi sedanji minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, kadrovski comeback pa je poskušal z naslonitvijo na Slovensko ljudsko stranko ter poslansko kandidaturo na listi SLS. Iz kadrovskih kombinacij, povezanih s prevzemom HSE, pa je Rotnika dokončno izključila aktualna kriminalistična preiskava, povezana z (njegovim) vodenjem projekta Teš6.
Za prvega favorita za novega predsednika uprave HSE pa velja Vitoslav Türk, nekdanji generalni direktor Elesa (Elektro Slovenije), nesojeni poslanec SDS in brat predsednika države Danila Türka. Kako zelo resno Vitoslav Türk računa na to, da se bo zavihtel na čelo HSE, dokazuje njegova nedavna zavrnitev nadomestnega poslanskega mandata, saj bi po odhodu Zvonka Černača na mesto ministra za infrastrukturo in prostor moral postati poslanec. Ko je Vitoslav Türk odklonil mandat nadomestnega poslanca, so vsi vedeli, zakaj je to storil, vendar tudi znotraj njegove stranke SDS ni manjkalo pripomb, češ, gre za Türkovo "solo akcijo".
Toda favorizirani naskok Vitoslava Türka na stolček predsednika uprave HSE (ali kam drugam, denimo njegovo morebitno vrnitev za generalnega direktorja Elesa, kar naj bi bila Türkova "varianta B", pripovedujejo naši viri) bo po vsem sodeč dokončno ustavilo računsko sodišče z najnovejšo revizijo, imenovano "Izvajanja gospodarske javne službe sistemskega operaterja prenosnega omrežja v letih 2004 do 2008." Revizija je v fazi predloga, vodi jo vrhovni državni revizor Samo Jereb, končno poročilo pa bo navedbah Nine Furman, vodje kabineta predsednika računskega sodišča, izdano predvidoma maja.
Predlog poročila, ki je "zaupne narave", smo kljub temu uspeli pridobiti. Po ugotovitvah računskega sodišča nekdanjega generalnega direktorja Elesa Vitoslava Türka zlasti bremeni sporni najem številnih osebnih vozil za službene in zasebne namene vodilnih delavcev Elesa in njihovih družinskih članov. Tako je samo v dveh letih (od 2006 do 2008) Eles pod Türkovim vodstvom za najem avtomobilov "nenamensko" porabil več kot 463 tisoč evrov (glej faksimile dela poročila). Med sporno najetimi avtomobili se je znašel tudi rabljen mini cooper, ki ga je Eles najel od podjetja Beja d.o.o. iz Zavrha nad Šmarno goro, ob kršitvi zakona o javnih naročilih, pri čemer naj bi šlo celo za avto v zasebni lasti Vitoslava Türka, ki naj bi ga slednji prej prodal podjetju Beja.
Nesojeni poslanec Vitoslav Türk, ki včeraj za nas ni bil dosegljiv, je še vedno zaposlen v Elesu kot pomočnik direktorja. Ugovor zoper predlog poročila računskega sodišča pa sta ravno te dni podala Javna agencija RS za energijo in tudi vodstvo Elesa. Mimogrede, uprava Elesa je še vedno trdno v rokah stranke Zares (Eles vodita generalni direktor Milan Jevšenak in njegov namestnik Alekdander Mervar), predsednik nadzornega sveta pa je Jaroslav Berce, prestopnik iz tabora SD v Jankovićevo Pozitivno Slovenijo.
Kadrovski vrtiljak znotraj energetike naj bi se sicer "odvrtel" med Janezom Janšo, ministroma Zvonkom Černačem in Andrejem Vizjakom ter Igorjem Šalamonom, novim direktorjem direktorata za energetiko, pravijo naš viri.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Matjaž Janežič Darje Radič Pahorjeve Gregorja Golobiča Uroša Rotnika Andrej Vizjak Vitoslav Türk Danila Türka Zvonka Černača Samo Jereb Nine Furman Milan Jevšenak Alekdander Mervar Jaroslav Berce Jankovićevo Igorjem Šalamonom

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vitoslav, brat Danila Türka in nesojeni poslanec SDS, že kadrovski mrlič?!