objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 4. marec 2012 ob 07:15

LDS. Kresalova dokončno v klet zgodovine, namesto nje general in vohun!
Porazna bilanca. Milijon evrov finančnega dolga, kranjske klobase namesto dražjega cateringa, novega liderja Iztoka Podbregarja pa čaka kazenski postopek zaradi domnevne zlorabe črnega fonda Sove
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po točno štirih letih in devetih mesecih Katarina Kresal ni več predsednica LDS in dokončno odhaja v kletno ropotarnico slovenske politične zgodovine. Namesto nje je liberalne demokrate na včerajšnjem kongresu v Trbovljah "prevzel" nekdanji načelnik Generalštaba slovenske vojske in bivši direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova Iztok Podbregar.
Politična bilanca Kresalove, ki je na čelo LDS prišla kot "lepa, nedolžna in pametna," je naravnost porazna. Nekoč daleč najmočnejša stranka v državi je v njenem mandatu izpadla celo iz državnega zbora, poleg tega je finančno popolnoma na tleh. Trenutno dolguje okoli milijon evrov in je tako rekoč pred stečajem. Prav enormni finančni dolgovi, ki jih je zapustila Kresalova, so glavni razlog, da vodenja LDS ni hotel prevzeti nihče od starih mačkov liberalne demokracije, denimo predsednik sveta Tone Anderlič, pravijo naši viri. Zdi se, da je želel predsednik stranke še enkrat postati evropski poslanec Jelko Kacin, vsekakor je malce testiral, toda baza ga je gladko zavrnila.
Katarina Kresal se je v kongresni razpravi sicer pohvalila, da je z dvema milijonoma evrov donacij "zaprla vse račune," čeprav je znano, da LDS nekaterim študentov, ki so med zadnjo predvolilno kampanjo delali za stranko preko študentskega servisa, še vedno ni izplačala zasluženega denarja. Predstavniki mladih liberalnih demokratov so zato predlagali notranjo revizijo njenega poslovanja, vendar so bili preglasovani. So pa na kongresu namesto dražjega modnega "cateringa" jedli navadne kranjske klobase.
Na drugi strani si je Iztok Podbregar na vsak način želel v politiko, zato je bil na kongresu tudi videti tako zadovoljen, nasmejan, čeprav je izvolitev za predsednika današnje LDS bolj podobna najetju predsedniškega apartmaja okoli dveh ponoči na potapljajočem se Titaniku. Nesojeni župan Postojne in nesojeni poslanec državnega zbora (bitko za župana je izgubil na lokalnih volitvah leta 2010, bitko za poslanca pa lani decembra na izrednih parlamentarnih volitvah) se je na kongresu pohvalil tudi z "neposrednim" mentorstvom pokojnega Janeza Drnovška, kar je zanj "trajna čast in privilegij (spomnimo, Podbregar se je po odhodu iz Sove zaposlil v kabinetu tedanjega predsednika države Drnovška)," ter "kot izkušen in preizkušen človek, umirjene energije in notranje moči."
Iztok Podbregar v Trbovljah, zibelki liberalne demokracije, volilnega tekmeca za predsedniško mesto ni imel. Javnosti povsem neznani Janko Pirc je od kandidature odstopil, Podbregar pa je na volitvah dobil 149 glasov od 154 prisotnih delegatov kongresa. No, je pa malo manjkalo, da je bil kongres sploh sklepčen. Od vabljenih 325 delegatov jih je prišlo le 165. Če bi jih prišlo še pet manj, bi morali kongres celo ponoviti. Generalni sekretar LDS ostaja Uroš Petohleb, Podbregarjev someščan iz Postojne (čeprav je odstopil skupaj s Kresalovo), zaposlenih na sedežu stranke pa menda ne bo več.
Toda Iztoka Podbregarja predvidoma čaka tudi kazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja, povezanega s črnim fondom Sove in tajnim financiranjem zasebnega podjetja Webs d.o.o., ki ga je vodil nekdanji uslužbenec Sove Bojan Bratuša, za katerega se je pozneje še izkazalo, da ima ponarejeno šolsko spričevalo. Šlo naj bi za odtujitev 45 tisoč evrov. Vodstvo Sove je zadevo že leta 2009 naznanilo državnemu tožilstvu, vendar zaenkrat še ni znano, v kakšni fazi je postopek. Mimogrede, naši viri trdijo, da Podbregar in Bratuša še vedno skupaj poslujeta na Balkanu.
Na kongresu je bilo opaziti tudi predsednika Demokratične stranke dela Franca Žnidaršiča, liberalni demokrati pa so dobili pozdrave z lepimi željami po združevanju od predsednika Trsa Matjaža Hanžka (tudi stranka Trs bo kongres imela še ta mesec) in Zaresa, katerega vodenje je pred nedavnim prevzel Pavel Gantar.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Iztok Podbregar Tone Anderlič Jelko Kacin Janeza Drnovška Janko Pirc Uroš Petohleb Bojan Bratuša Franca Žnidaršiča Matjaža Hanžka pavel gantar

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

LDS. Kresalova dokončno v klet zgodovine, namesto nje general in vohun!