objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 8. marec 2012 ob 06:42

Virantova lista proti SDS. To je ultimat, bo Pličanič že zdaj odstopil?!
Vojna za državno tožilstvo, očitki ministru Senku Pličaniču se kar vrstijo. Menda je najšibkejši člen Janševe vlade, še vedno nima svojih kadrov, za nameček pa naj bi vzel bivšo tajnico Katarine Kresal
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Torkovo stališče izvršilnega odbora SDS, da bo moral minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič čez leto dni odstopiti, če tožilstvo ne bo doseglo "nujnih opaznih premikov pri pregonu gospodarskega kriminala," je med vodstvom Državljanske liste Gregorja Viranta že izzvalo hude reakcije.
Spomnimo. Izvršilni odbor SDS je v torek zvečer razpravljal o pobudi Virantove liste za prenos državnega tožilstva z ministrstva za notranje zadeve "nazaj" na ministrstvo za pravosodje in posledično spremembo koalicijske pogodbe. Člani vodstva Janševe stranke predlagajo, da se izvajanje koalicijske pogodbe, ki se nanaša na pristojnost ministrstva za notranje zadeve do državnega tožilstva, začasno odloži do 1. marca prihodnje leto, do takrat pa naj bi tožilstvo ostalo pod pristojnostjo ministrstva za pravosodje. Toda če v tem času ne bo vidnih sprememb v delovanju tožilstva, koalicija zakona o vladi ne bo spreminjala, tožilstvo pa bodo trajno prenesli na ministrstvo za notranje zadeve.
In še, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič bi v tem primeru moral prevzeti odgovornost za "enoletno zamudo" ter 1. marca prihodnje leto tudi nepreklicno odstopiti.
Najnovejše stališče vodstva SDS so posredno že podprle tri druge koalicijske partnerice, Slovenska ljudska stranka, DeSUS in Nova Slovenija.
Znotraj Virantove liste pa je završalo, eni so ogorčeni. Minister za pravosodje in javno upravo Pličanič stališča SDS še noče komentirati, ker naj bi se s predsednikom stranke Gregorjem Virantom dogovorila, da se bodo do stališč SDS najprej opredelili znotraj stranke, svet Virantove liste pa naj bi se predvidoma sestal že danes. Je pa slišati, da naj bi šlo za nesprejemljiv ultimat SDS, češ, med koalicijskimi strankami se tako ne komunicira in ne dela. Senko Pličanič naj bi celo že zdaj razmišljal o odstopu, pravijo naši viri, sicer pa menda računa, da ga bo svet stranke v celoti podprl. No, slišati je tudi, da naj bi bila za celotno zadevo najbolj kriva Gregor Virant, zaradi svoje "nestanovitnosti", ter nesojeni minister za notranje zadeve Jani Soršak, ki si je prenos državnega tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve tudi prvi zamislil. Ker je pač računal, da bo minister za notranje zadeve postal on sam, "nesrečni" Senko Pličanič pa je potem samo padel v to godljo.
Po drugi strani se na račun Virantovega ministra Pličaniča znotraj koalicije vrstijo očitki, da je "najšibkejši člen" vlade Janeza Janše, da je tik pred zaslišanjem v državnem zboru tri ure sam sedel z bivšim ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem, da še vedno ni kadrovsko sestavil svojega ministrstva (Pličanič, denimo, še nima državnih sekretarjev, niti šefa kabineta; menda zato, ker je dobre ljudi za delo v upravi težko dobiti, tistih, ki se sami ponujajo, pa noče vzeti), ima samo tajnico Majo Lučič, sicer nekdanjo tajnico Katarine Kresal, ki je po odstopu Kresalove z mesta ministrice za notranje zadeve prebegnila na ministrstvo za pravosodje in postala tajnica ministra Zalarja. Pa še ta odhaja, ker naj bi dobila boljšo ponudbo v zasebnem sektorju ...
Zgodaj dopoldne, kmalu po objavi članka, je Virantova lista že izdala posebno sporočilo za javnost. Po njihovi oceni je torkov predlog izvršilnega odbora SDS "polovičarski, nesistemski, vsebinsko nekonsistenten in podcenjujoč do Državljanske liste kot koalicijskega partnerja."
Po današnjih navedbah Virantove liste podpirajo rešitev, da pristojnost za državno tožilstvo ostane na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pod vodstvom njihovega ministra Senka Pličaniča, tako pa so tudi "pripravljeni prevzeti polno odgovornost" za to področje.
"Želeli smo zapreti nepotrebno fronto koalicije z opozicijo, s pretežnim delom strokovne javnosti in pravosodnimi institucijami, da bi se lažje posvečali prioritetnim vprašanjem reševanja gospodarske krize, finančne konsolidacije in vzpostavljanja pravne države," pravijo v Virantovi isti, "modrost pri upravljanju države pa se ne pokaže s trmastim vztrajanjem pri svojem prav, ampak je treba včasih za splošno korist stopiti tudi korak nazaj. Pristojnost za državno tožilstvo torej ostaja na ministrstvu za notranje zadeve, ampak naj bo jasno, da je to izključno po volji SDS. Naš predlog ostaja v veljavi in ga lahko SDS kadarkoli sprejme. S tem je za nas zadeva z državnim tožilstvom zaključena in se z njo ne bomo več ukvarjali. SDS in ministru Vinku Gorenaku pa iskreno želimo veliko uspehov na področju državnega tožilstva."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Senko Pličanič Gregorjem Virantom Jani Soršak Janeza Janše Alešem Zalarjem Majo Lučič Katarine Kresal Vinku Gorenaku

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Virantova lista proti SDS. To je ultimat, bo Pličanič že zdaj odstopil?!