objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 20. marec 2012 ob 07:02

Tajni Pahorjev načrt. Najprej (p)ostati šef stranke, nato predsednik države
Borut Pahor se lahko upravičeno boji, da bi mu Milan Kučan in stara levica utegnila po junijskem kongresu prevzeti stranko
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Vsi trije glavni pretendenti za stolček predsednika Socialnih demokratov, Borut Pahor, Igor Lukšič in Patrick Vlačič, so do nedelje, 18. marca, ko je potekel rok za evidentiranje kandidatov za vse strankarske funkcije pred junijskim kongresom SD, dali soglasje svojim kandidaturam za predsednika stranke. Soglasja za "predsedniško kandidaturo" po naših informacijah nista dala poslanec in bivši minister za kmetijsko Dejan Židan, niti evropska poslanka Tanja Fajon, ki pa nam potrdila, da se je strinjala s kandidaturo za podpredsednico stranke. Metka Tekavčič, predsednica ljubljanskega odbora SD, je zaenkrat dala soglasje za "trojno" kandidaturo (za predsednico in podpredsednico ter predsednico konference stranke), pri čemer naj bi jo zanimalo predvsem to zadnje, vodenje konference, najvišjega organa Socialnih demokratov med dvema kongresoma.
V prihodnjih dneh bo posebna komisija na sedežu stranke pregledala vse prispele kandidature, toda potem, šele aprila, nastopi druga faza volilnega postopka. Takrat se morajo evidentirani kandidati tudi dokončno odločiti za uradne kandidature na kongresu.
Borut Pahor, ki se jeseni predvidoma podaja na volitve za predsednika države, naj bi imel pripravljen naslednji "tajni" scenarij. Na junijskem kongresu bo skoraj zanesljivo ponovno kandidiral za predsednika stranke. Če bo kandidiral, bo seveda tudi zmagal, ne glede na to, kdo bo njegov protikandidat, Igor Lukšič, Patrick Vlačič ali oba skupaj.
To še ne pomeni, da se Pahor odreka jesenskim volitvam za predsednika države, saj se, kot pravijo naši viri blizu Pahorja, mesto predsednika stranke in kasneje kandidatura za predsednika republike ne izključujeta. Prav nasprotno. Borut Pahor naj bi lider Socialnih demokratov do jesenskih predsedniških volitev ostal predvsem iz dveh razlogov.
Prvič, boji se, da bi mu v nasprotnem primeru (če bi se odrekel vodenju stranke) Milan Kučan in "stara levica" enostavno prevzeli stranko, kar bi mu na koncu blazno otežilo kandidaturo za predsednika republike. Scenarij Kučanovega prevzetja Socialnih demokratov je možen tako v primeru, če bi predsednik stranke postal Igor Lukšič, kot tudi v primeru, če bi predsednik stranke postal Patrick Vlačič, so prepričani viri blizu Pahorja. Tisti, ki bo obvladoval Socialne demokrate, bo obvladoval večinski del slovenske levice, morebitni volilni spopad za funkcijo predsednika republike med Danilom Türkom in Borutom Pahorjem pa bo na levici očitno sprožil pravo mesarsko klanje. Spopad med Türkom in Pahorjem bo zato tudi zadnji veliki politični obračun med Kučanom in Pahorjem (zdaj ni več nobenega dvoma, da stara levica stavi na Danila Türka, Kučanova predvolilna strategija bo dovolj jasna: vsak glas za predsednika Türka je glas proti Janezu Janši), za mlajše Socialne demokrate pa logična priložnost, da se znebijo okov stare levice. In zanimivo, poslanca Srečko Meh ter Mirko Brulc, ki sta blizu Milanu Kučanu, Boruta Pahorja že nagovarjata, naj se odreče jesenski kandidaturi za predsednika republike, Brulc pa menda po Novi Gorici celo razlaga, da bi v primeru volilnega obračuna med Pahorjem in Türkom podprl slednjega.
Borut Pahor za predsedniške volitve potrebuje tudi strankarsko infrastrukturo. Zdaj jo (še) ima in to je njegova velika prednost pred Danilom Türkom. Prav zaradi Türka in predsedniških volitev Pozitivna Slovenija pod vodstvom Zorana Jankovića tako hiti z ustanavljanjem lokalnih odborov stranke, ki naj bi postali kadrovska baza Türkove predvolilne kampanje. Türkov volilni štab na lokalne odbore stranke Zares pač ne more računati, ker jih menda skoraj ni več.
In drugič. Pahor naj bi z vodenjem Socialnih demokratov utišal očitke, da gre na predsedniške volitve kot skriti kandidat desnice. Kar mu že zdaj mečejo naprej posamezni mnenjski voditelji in kolumnisti stare levice, denimo Vlado Miheljak (Dnevnik) in Janko Lorenci (Mladina).
V senci prihajočih velikih odločitev Boruta Pahorja se na kongresu Socialnih demokratov očitno obeta tudi volilni spopad med Urošem Jauševcem in Dušanom Kumrom za mesto generalnega tajnika. Oba sta soglasje za kandidaturo dala. Po nekaterih informacijah naj bi bil bivši poslanec Kumer "dogovorjen" kandidat (Kumra nedvomno podpira stara levica), po drugi strani eni zatrjujejo, da naj bi bila Pahor in sedanji generalni sekretar Jauševec "neločljivo povezana". Zanimiv je tudi scenarij, katerega avtor naj bi bil znan svetovalec za politični marketing Sebastjan Jeretič. Po tem scenariju naj bi stara levica za predsednika stranke podprla Patricka Vlačiča, Jeretič pa naj bi v zameno kandidatu za tajnika stranke Dušanu Kumru zagotovil podporo mlade garde Socialnih demokratov. Jeretič sicer pravi, da to ne drži, da ga dogajanja v stranki Socianih demokratov ne zanimajo, kar pa zadeva staro levico, Sebastjan Jeretič trdi, da je prav ta stara levice največji problem slovenskega političnega prostora.
Od kandidature za generalnega tajnika pa je odstopil Anton Colarič. Nekdanji poslanec naj bi za ta položaj precej lobiral v zakulisju, njegov odstop pa naj bi bil še en dokaz, da je Kumer dogovorjen kandidat, zatrjujejo naši viri. Po drugi strani Colarič spet razmišlja, da si se še enkrat potegoval za predsednika ljubljanskega odbora SD, če se bo Metka Tekavčič odločila za odhod.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Igor Lukšič patrick vlačič Dejan Židan Tanja Fajon metka tekavčič Milan Kučan Danilom Türkom Janezu Janši Srečko Meh Mirko Brulc Zorana Jankovića Vlado Mihelja Janko Lorenci Urošem Jauševcem Dušanom Kumrom Sebastjan Jeretič Anton Colarič

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tajni Pahorjev načrt. Najprej (p)ostati šef stranke, nato predsednik države