objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 4. april 2012 ob 07:07

Pahor potrdil. Ja, kandidiram za predsednika stranke. Lukšič in Vlačič tudi
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav se je zadnji rok za oddajo kandidatur za funkcije na junijskem kongresu Socialnih demokratov iztekel (šele) včeraj opolnoči, so nam Borut Pahor, Igor Lukšič in Patrick Vlačič že popoldne potrdili, da so dali soglasje h kandidaturi za predsednika stranke. Bivši minister za visoko šolstvo Lukšič je to storil celo prejšnjo sredo, češ, "nisem jaz neki cincar ..."
Če bo bivši premier in dolgoletni prvak Socialnih demokratov Borut Pahor "vztrajal do konca" in tako ponovno kandidiral za šefa SD, bo na kongresu skoraj zanesljivo tudi zmagal. Kar pomeni, da se uresničuje tisti scenarij ali tajni Pahorjev načrt, ki smo ga na našem portalu napovedali že pred dvema tednoma. Skratka, če se bo Pahor jeseni podal tudi na volitve za predsednika države (ko bo videl in ocenil nastalo situacijo ter svoje volilne možnosti v primerjavi s predsedniškim kandidatom "stare levice" Danilom Türkom), bo to storil s pozicije predsednika Socialnih demokratov.
"Volilni spopad" med Borutom Pahorjem, Igorjem Lukšičem in Patrickom Vlačičem, ki se po vsem sodeč obeta na junijskem kongresu, pa v tem primeru ne bo obračun Lukšiča in Vlačiča proti Pahorju, ampak prvi veliki spopad med Lukšičem in Vlačičem na odprti sceni za Pahorjevo nasledstvo, ki se bi v primeru Pahorjeve jesenske izvolitve za predsednika države končal šele na prihodnjem kongresu stranke, predvidoma januarja 2013.
(Ne)pričakovano hud volilni, predvsem pa zakulisni spopad, se na junijskem kongresu obeta za mesto generalnega tajnika SD. Čeprav je Uroš Jauševec doslej že večkrat namigoval, da ga stolček generalnega tajnika kobajagi ne zanima več, zdaj pravi obratno. Prejšnji teden je za naš portal dejal, da gre na kongresu "po tretji mandat." Po naših informacijah Jauševec pričakuje tudi Pahorjevo tiho podporo. Toda mesto glavnega tajnika po novem spet blazno mika bivšega vodjo poslanske skupine Socialnih demokratov Dušana Kumra, ki je funkcijo glavnega tajnika opravljal pred Jauševcem. Tudi on nam je včeraj potrdil svojo kandidaturo. Po nekaterih informacijah naj bi bil Kumer tako imenovani "dogovorjeni kandidat," sam pa naj bi bil pripravljen kandidirati le v primeru, če bi zmago imel zagotovljeno.
In če je še pred nekaj tedni morda kazalo, da je Kumer res favorit, temu zdaj menda ni več tako, Jauševec naj bi spet imel nekaj več možnosti. Mnogi so celo prepričani, da bo Kumer na koncu, tik pred kongresom ali celo na samem kongresu, odstopil od kandidature, če bo zaslutil, da Jauševca ne more premagati. Volilnega poraza na strankarskem kongresu Dušan Kumer skoraj zanesljivo ne bo tvegal, pravijo naši viri.
Soglasje za evidentiranje za mesto generalnega tajnika oziroma tajnice je v prvem krogu dala tudi nekdanja državna sekretarka v bivšem Pahorjevem vladnem kabinetu Nataša Kovač, ki pa se včeraj popoldne še ni hotela izjasniti, ali namerava do večera dati soglasje tudi h kandidaturi. Toda njene možnosti za izvolitev naj bi bile razmeroma pičle.
V prvi fazi postopka se je okoli funkcije generalnega tajnika omenjalo tudi Aljuša Pertinača, najožjega sodelavca Igorja Lukšiča. Pertinač je kandidaturo zanikal, je pa menda predlagal Lukšiču, naj se zavzame za spremembo statuta stranke, ki bi imenovanje generalnega tajnika preneslo na predsednika in predsedstvo stranke. Toda Jauševec pravi, da takšne statutarne spremembe na junijskem kongresu niso predvidene. Verjetno pa ni nobenega dvoma, da bi Igor Lukšič, če slučajno postane predsednik SD, za svojega generalnega tajnika postavil Aljuša Pertinača ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Igor Lukšič patrick vlačič tajni Pahorjev načrt Danilom Türkom Uroš Jauševec Dušana Kumra Nataša Kovač Aljuša Pertinača

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor potrdil. Ja, kandidiram za predsednika stranke. Lukšič in Vlačič tudi