objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 9. maj 2012 ob 07:02

Stampedo pisem pred kongresom SD. Ljubljana za Lukšiča in proti Pahorju?!
Poznavalci: Borut Pahor bo na kongresu v Kočevju dobil najmanj 60 odstotkov glasov, Igor Lukšič predvidoma 30, Patrick Vlačič pa 10, vse ostalo je menda znanstvena fantastika
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji premier in predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor se je tri tedne pred odločilnim kongresom Socialnih demokratov, ki bo 2. junija v Kočevju, znašel pred stampedom pisem, ki zahtevajo celo njegov umik iz politike. In kar je najbolj zanimivo, vsa ta "pisma Pahorju" romajo iz Ljubljane, kjer na prvaka SD očitno streljajo z vsemi topovi. Po pismu predsednice ljubljanskih Socialnih demokratov Metke Tekavčič je v medije prišlo tudi pismo ljubljanskega Mladega foruma SD, le-ti pa Borutu Pahorju sporočajo, naj še pred kongresom odstopi od kandidature za predsednika in postane samo (navaden) član stranke. In ga sprašujejo, če se mu "ne zdi, da je bilo počasi dovolj." Pahor namreč Socialne demokrate vodi že petnajst let, od leta 1997.
Pismo ljubljanskega Mladega foruma objavljamo v celoti.
Po naših informacijah je pismo Mladega foruma povezano predvsem s kongresno kandidaturo predsednika Mladega foruma Marka Kastelica za podpredsednika SD, potem ko mu na decembrskih parlamentarnih volitvah ni upelo postati poslanec, niti ljubljanski mestni svetnik, očitno neuspešno pa je ciljal tudi na funkcijo generalnega tajnika SD.
Hkrati postaja bolj ali manj jasno, da se je "Ljubljana" opredelila proti ponovni kandidaturi Boruta Pahorja in za predsednika SD podpira nekdanjega Pahorjevega ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. Tako je Lukšič pismo Mladega foruma za TV Slovenija takoj začinil z besedami, da je stranka pod Pahorjem "šla preveč v desno." Iz Ljubljane menda prihajajo tudi najnovejši namigi, da naj bi Pahor sam iskal razloge, da na kongresu sploh ne bi kandidiral, saj odhaja v službo v Bruselj. Ljubljanski Mladi forum pa v javnem pismu hkrati priznava, da bo Boruta Pahorja na kongresu s tajnimi volitvami volitvami težko premagati. Se pa "mladoforumaši" v zakulisju radi hvalijo, da na strankarskem kongresu "obvladujejo" deset do dvajset odstotkov glasov delegatov.
Mimogrede, na pismo ljubljanskega Mladega foruma Pahor v dveh tednih ni odgovoril, zato so ga, kot pravijo, lansirali v javnost.
Toda po naših informacijah Borut Pahor niti slučajno ne razmišlja, da bi umaknil svojo kandidaturo in bo na kongresu v Kočevju zanesljivo ponovno kandidiral za predsednika stranke. Po navedbah virov blizu Pahorja se bo junijski kongres, če bo na volitvah spet podprl Pahorja, odločil za "politiko stranke, ki ne naseda politični demagogiji Zorana Jankovića, niti ne dopušča, da bi politiko Socialnih demokratov diktiral odnos do politike Janeza Janše."
Po mnenju boljših poznavalcev razmer znotraj stranke SD naj bi Pahor na tajnih volitvah dobil vsaj 60 odstotkov glasov, Lukšiču jih predvidevajo 30, tretjemu predsedniškemu kandidatu Patricku Vlačiču pa daleč najmanj, 10 odstotkov glasov, češ, vse ostalo je znanstvena fantastika.
Šlo naj bi torej za podobno volilno razmerje, kot je bilo na kongresu leta 1997, ko je Borut Pahor na tajnih volitvah za predsednika stranke gladko premagal Rada Bohinca in Matejo Kožuh Novak.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Metke Tekavčič Marka Kastelica Igorja Lukšiča Zorana Jankovića Janeza Janše Patricku Vlačiču Rada Bohinca Matejo Kožuh Novak

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Stampedo pisem pred kongresom SD. Ljubljana za Lukšiča in proti Pahorju?!