objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 16. maj 2012 ob 07:25

Ratajc, nepotist na Darsu. Hčerko Mileno hotel zaposliti tudi na občini!
Alojz Ratajc, ki še vedno razlaga, kako je kandidat za novega predsednika uprave Darsa, se je med pogovorom za Svet na Kanalu A dobesedno samoovadil na komisijo za preprečevanje korupcije
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Pred dvema dnevoma smo objavili odmeven članek o nepotizmu in dokaj evidentnemu spolnemu nadlegovanju, ki ga na Darsu "zganja" delavski direktor in član uprave Darsa Alojz Ratajc. Po objavi članka so se vrstili odzivi, tudi iz Ratajčevega domačega kraja Trebnje.
Kjer naj bi bil, kot pravijo naši viri, razvpiti uslužbenec Darsa in lokalni politik Ratajc "zelo priljubljen". Pod narekovaji, seveda.
Poglejmo nekaj zanimivih podrobnosti. Ko se je leta 2002 na listi Pahorjevih Socialnih demokratov (takrat še Združene liste Socialnih demokratov) potegoval za župana Trebnjega, je dobil le 265 glasov. Še huje, pripetila se mu je pravzaprav velika sramota. Priljubljenost Alojza Ratajca se je razkrila znotraj njegovega volilnega okraja Vina gorica, kjer je prejel celo manj glasov, kot ima njegova družina - članov.
Povedano drugače, volili ga niso vsi člani družine Ratajc!
Potem je nategnil tudi svoje prijatelje iz stranke Socialnih demokratov. Po navedbah naših virov so se tamkajšnji Socialni demokrati dogovorili, da bodo Ratajca predlagali za člana nadzornega odbora občine Trebnje. Ta funkcija sicer praviloma pripada največji opozicijski stranki, kar SD v Trebnjem ni (Socialni demokrati se niso izrekli niti za pozicijo, niti za opozicijo), vendar so vseeno zbrali dovolj glasov in po zadnjih lokalnih volitvah je Alojz Ratajc postal celo predsednik nadzornega odbora občine Trebnje.
Kar je sporno tudi zaradi državnega Darsa. Ratajc je namreč hkrati član uprave Darsa, ki še nima urejenih vseh zadev z občino Trebnje (zaradi nedokončanih navezav na avtocesto), in predsednik nadzornega odbora občine, kjer naj bi te odnose kontrolirali.
Sicer pa je bilo imenovanje Alojza Ratajca na čelo občinskega nadzornega odbora dobro usklajeno z njegovim "političnim partnerjem", županom občine Trebnje Alojzijem Kastelicem, zatrjujejo naši viri. Ratajc naj bi se dogovoril s Kastelicem, da podpre njegovo imenovanje, Ratajc pa naj bi v zameno uredil vse, kar je potrebno urediti z Darsom. Zato nadzorni odbor menda ne deluje tako, kot prepisuje zakonodaja, čeprav ima župan Kastelic veliko masla na glavi, polno prijav in kazenskih ovadb. Tudi dokumenti nadzornega odbora niso javno dostopni, kar je spet kršitev zakonodaje, vendar Ratajc ne stori ničesar. Socialni demokrati so že pozvali kadrovsko komisijo, naj Alojza Ratajca razreši in odpokliče z mesta predsednika nadzornega odbora.
Ker pa je predsednica kadrovske komisije podžupanja občine Trebnje Nada Pepelnak, članica Janševe SDS in dobra politična prijateljica župana Kastelica, Alojz Ratajc ostaja predsednik nadzornega odbora. Socialni demokrati pa so se od Ratajca distancirali. Toda vmes je Alojz Ratajc že zapustil SD in se včlanil v Državljansko listo Gregorja Viranta.
Podobno kot na Darsu je Alojz Ratajc svojo (starejšo) hčerko Mileno Ratajc hotel zaposliti tudi na občini. Menda sta bila lani jeseni on in Kastelic že vse zmenjena, župan naj bi jo vzel v službo, izvolitev Milene Ratajc pa je preprečila tričlanska kadrovska komisija občine Trebnje, ker je na točkovanju neka druga kandidatka dobila več točk.
Pri vsem tem je zanimivo tudi to, da Alojz Ratajc naokoli še vedno razlaga, kako je kandidat za novega predsednika uprave Darsa, Blažu Jarcu, novinarju oddaje Svet na Kanalu A, pa je v kamero nonšalantno dejal, da je zaposlitev svoje hčerke Milene Ratajc na Darsu, kjer je delavski direktor in član uprave, le "priporočal". Takšno priporočilo je namreč direktna avtocesta na obravnavo pred komisijo za preprečevanje korupcije. Alojz Ratajc se je v priložnostnem pogovoru za Svet na Kanalu A tako rekoč samoovadil!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
smo objavili odmeven članek Alojz Ratajc Pahorjevih Alojzijem Kastelicem pozvali kadrovsko komisijo Nada Pepelnak Janševe Gregorja Viranta Mileno Ratajc Blažu Jarcu

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ratajc, nepotist na Darsu. Hčerko Mileno hotel zaposliti tudi na občini!