objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 16. maj 2012 ob 07:18

Vse kaže, da je grški polet družine Janša medijem izdal odvetnik Senica?!
Slaba reklama za letalsko družbo RB Airline. Njihovi piloti se očitno delajo frajerje in strankam vsepovprek razlagajo, koga vozijo in kam
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Vse, kar je povezano s predsednikom vlade Janezom Janšo, je novinarska zgodba. Tudi njegova družina in počitnice, tukaj ni nobenega dvoma. Toda če bi Slovenija bila normalna (beri: visoko razvita) medijska država, bi vsaj tabloidi o prvomajskih počitnicah družine Janša vedeli skoraj vse. Kam gredo, kaj tam počnejo in kako so se vrnili. Objavljali bi fotografije Urške Bačovnik v bikinkah (podobno kot so objavljali fotografije napol gole Carle Bruni, žene zdaj že bivšega predsednika Francije Nicolasa Sarkozyja), in peščenih plaž, kjer bi se Janša vozil z vodnim skuterjem, ob njuni vrnitvi pa bi se na letališču Jožeta Pučnika drenjalo fotografov.
Če bi premier Janša na grški otok Kalymnos sredi varčevanja nacije odletel z državnim falconom, tam prebival v hotelu s šestimi zvezdicami, medtem pa - prav zaradi tega dopusta - nonšalantno prekinil pogajanja s socialnimi partnerji, bi to bila tudi vrhunska politična zgodba. Afera, ki bi jo politik Janša (ali katerikoli drug predsednik vlade) politično težko preživel.
Toda zgodilo se je bolj malo od naštetega. Tabloidna revija Story je zgodbo o počitnicah družine Janša medijsko ne preveč podjetno ilustrirala s fotografijami Janeza Janše in Urške Bačovnik iz ljubljanskega Cankarjevega doma, tednik Mladina in brezplačnik Žurnal24 pa sta - očitno motivirano - netočno objavila, kako je družina Janša tja in nazaj letela z najetim luksuznim letalom.
Rekonstrukcija medijske zgodbe pokaže, da je medijem famozno vrnitev družine Janša po vsem sodeč "izdal" odvetnik Miro Senica.
Zakaj?! Janez Janša in Urška Bačovnik sta zaradi hujše bolezni sina Črtomirja prekinila dopust na otoku Kalymnos. Mimogrede, fantek je bil v življenjski nevarnosti (povzeto po uradnem sporočilu kabineta predsednika vlade), in spomnimo, Bačovnikova je imela precejšnje zdravstvene težave že samo med nosečnostjo. Za čim hitrejšo vrnitev domov sta pri ljubljanski letalski družbi RB Airlines d.o.o. najela manjše propelersko letalo Piper Seneca V, za polet na Brnik pa sama plačala 9.500 evrov. Pilot, ki je družino Janša peljal nazaj, je v letalu razlagal, kako je dan prej na jugu Itaije, v Neaplju, odložil odvetnika Mira Senico, naslednjega dne pa ga gre iskat. Očitno je potem tudi Senici, partnerju nekdanje ministrice za notranje zadeve in bivše predsednice LDS Katarine Kresal, kakor frajersko pripovedoval, da je včeraj vozil družino Janša.
Če je Miro Senica to informacijo res spravil do Mladine in Žurnala24, sta medija tudi zanesljivo vedela, da je šlo za nujen let, kajti pilot je videl zbolelega fantka in njegovo stanje. Pri Mladini in Žurnalu24 so prav tako vedeli, da sta se Janša in Bačovnikova s tem letalom samo vračala, razen če ni oba medija slučajno zavedel že informator (odvetnik Senica).
Sklep je torej na dlani. V tistem trenutku, ko sta Mladina in Žurnal24 objavila novinarsko zgodbo o prvomajskem počitnikovanju družine Janša v Grčiji, kamor so po navedbah obeh medijev odleteli z najetim luksuznim letalom, se je že vedelo, da to ni res.
Če pa držijo nekatere zakulisne špekulacije, da Janez Janša tedniku Mladina in brezplačniku Žurnal24 na njihova vprašanja ni takoj odgovoril zato, ker je vedel, da jih bo naslednji dan po objavi lahko postavil na laž, to priča predvsem o tem, da pri Mladini in Žurnalu24 ne samo zavajajo, ampak so tudi čisto navadni novinarski diletanti. Še to, če bi na Žurnalu24 povsem verjeli v zgodbo, bi jo, glede na težo, logično morali dati čez celo naslovnico. Toda objavili so jo nekje v sredini časnika, na polovici strani.
Toliko o golih dejstvih. Zgodba pa spet ogromno pove o slovenskih medijih ter novinarski neprofesionalnosti, ki temelji na političnih preferencah. Mladina in Delo, ki se še vedno ukvarjata s poletom Janeza Janše (zdaj ugotavljajo, kako je Janša polet plačal, če pa ima že toliko kreditov), o nedavni aferi nekdanjega predsednika vlade in podpredsednika Evropske investicijske banke Toneta Ropa, povezani s prikrito prostitucijo in domnevnim švercom ponarejene viagre, nista niti omenila, čeprav so o tem na veliko poročali celo tuji mediji. Časnika Dnevnik in Žurnal24 pa sta afero Toneta Ropa žurnalistično "pokrila" tako, da sta javnosti sporočala Ropove glasne napovedi, kako bo tožil avtorja teh vrstic, torej novinarja, ki je afero objavil. Žurnal24 je za nameček tudi nepreverjeno objavil, da avtor teh vrstic pred masažno afero beži v zavetje nekega indijskega ašrama.
Za osvežitev spomina. Revija Mladina o skrivnostnem poletu Katarine Kresal in Mira Senice v prestižno švicarsko smučarsko središče St. Moritz, po izbruhu afere Baričevič, kamor sta odfrčala z najetim letalom, ni poročala. Njune letalske polete na šopinge v Milano ali na ogled predstave Tomaža Pandurja v Berlin pa novinarji Mladine refleksno opisujejo s presežniki in dobrikanjem, češ, to je "fensi", saj sta bogata in si to lahko privoščita.
Na koncu. Zgodba z letalskim poletom družine Janša ima še eno bizarno plat - fantastično neposlovnost letalske družbe RB Airlines. Očitno so tam totalno nediskretni, njihovi piloti pa vsepovprek razlagajo strankam, koga vozijo in kam?! Takšni incidenti so blazno slaba reklama za podjetje.
Zakonca Janša-Bačovnik, pa zelo verjetno še kdo drug, z omenjeno letalsko družbo zanesljivo ne bodo leteli nikamor več.
Mimogrede, lastnik in direktor podjetja RB Airlines je Marko Vrabec, gre pa za novo ustanovljeno letalsko družbo, ki so ji prihodki med vlado Boruta Pahorja strmo naraščali. Še leta 2008 je družba imela komaj dobrih 47 tisoč evrov prihodkov, dve leti pozneje pa že nekaj več kot 760 tisoč evrov ...
 
ODMEV
Spoštovani gospod Bojan Božar,
v današnjem prispevku z naslovom "Vse kaže, da je grški polet družine Janša medijem izdal odvetnik Senica?!" ste zapisali laž.
Gospod Miro Senica o dogodku, ki naj bi ga, kakor trdite v prispevku, izdal novinarjem, ni vedel ničesar. Tudi, če bi o tem karkoli vedel, pa ga zasebne zadeve tretjih oseb ne zanimajo in se vanje ne vtika. Vaše zapisane besede so torej laž, gospodu Miru Senici pa povzročajo škodo.
Vas pozdravljam,
Katarina Prešeren
odnosi z javnostmi

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janezom Janšo Urške Bačovnik Carle Bruni Nicolasa Sarkozyja miro senica Črtomirja po uradnem sporočilu RB Airlines d.o.o. Mira Senico Katarine Kresal Toneta Ropa Tomaža Pandurja Marko Vrabec Boruta Pahorja Spoštovani gospod Bojan Božar

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vse kaže, da je grški polet družine Janša medijem izdal odvetnik Senica?!