objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 22. maj 2012 ob 06:52

Vprašanje. Zakaj tožilstvo ravno pri Jankoviću in Senici dela tako počasi?!
Spomnimo. Davčna uprava je Mira Senico in Katarino Kresal že 6. oktobra 2010 prijavila državnemu tožilstvu zaradi suma davčne utaje pri uvozu prestižnih avtomobilov, pa se ni zgodilo še nič
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po najnovejšem medijskem razkritju "naznanila" suma storitve kaznivih dejanj, povezanih z Electo in družino Janković, ki ga je davčna uprava poslala na državno tožilstvo, se je ljubljanski župan in prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković na posebni tiskovni konferenci odzval - pričakovano.
Češ, spet gre za politično gonjo, on sam ni vzel niti enega samega evra občinskega denarja, razmislil bo celo o tožbi zoper vodstvo Dursa. Da bi odstopil kot župan? Ne, o tem Zoran Janković ne razmišlja.
Toda iz dokumentacije Dursa (11 strani) niso razvidne samo "številne davčne nepravilnosti," kot ugotavljajo dacarji, razkritja kažejo tudi na skrajno sumljivo povezanost vpletenih fizičnih ter pravnih oseb. Boris Stamejčič, direktor in lastnik podjetja Baza Dante d.o.o., ki je dobival posojila od Grepa (projekt Stožice) in jih posredoval na KLM Naložbe (družbe v večinski lasti Zorana Jankovića), je zaposlen kot vodja projektov v Electi, kjer je direktor in solastnik Damjan Janković, hkrati tudi direktor KLM Naložbe. Boris Stamejčič je po naših informacijah prijatelj in zaupnik Damjana Jankovića, večkrat vozi njegov Q7, sicer službeno vozilo Electe na leasing, za Damjana Jankovića pa naj bi opravljal tudi nekatere posle v ljubljanskem podzemlju, pravijo naši viri.
Mimogrede, Stamejčičevo podjetje Baza Dante d.o.o. je lani imelo skromnih 2.873 evrov prihodkov in 287.308 evrov izgube.
Kako nenavadno posluje Electa, krovno podjetje družine Janković, ugotavlja tudi Durs. Čeprav ima Electa blokirane vse štiri račune, investira v izgradnjo 45 stanovanjskih hiš na Vrhniki, vse finančne operacije Electe pa gredo preko transakcijskega računa družbe KLM Naložbe. Tudi gotovina, ki jo politik Zoran Janković dobiva na svoj transakcijski račun, iz Electe prihaja prek računa KLM Naložb, vse finančne transakcije pa so pa so navedene kot "nakazilo kredita" ali "delno vračilo kredita".
Toda ključno vprašanje pri najnovejši aferi Zorana Jankovića, kjer ga davčna uprava sumi številnih kaznivih dejanj, pa je, zakaj se zadeva tako dolgo vleče na državnem tožilstvu. Davčna uprava je naznanilo suma kaznivih dejanj na vrhovno državno tožilstvo poslala že 6. januarja letos. Takrat naj bi to dokumentacijo generalni državni tožilec Zvonko Fišer pokazal Milanu Kučanu in predsedniku republike Danilu Türku. Posebna skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je medijem včeraj sporočila, da poteka predkazenski postopek, zaradi interesa preiskave pa državno tožilstvo več podatkov ne more posredovati. Davčna uprava je enako dokumentacijo poslala tudi na policijo in komisijo za preprečevanje korupcije.
Še bistveno dlje se podobno zadeva na tožilstvu vleče v primeru odvetnika Mira Senice in Katarine Kresal ter suma davčne utaje pri uvozu luksuznih avtomobilov, kar smo 4. marca lani razkrili na našem portalu.
Za osvežitev spomina. Davčna uprava je že 6. oktobra 2010 (ravno takrat, ko je Katarina Kresal kot predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve postajala "politični obraz leta" v režiji pozneje propadlega založniškega podjetja Delo Revije, katerega bivši lastnik Matej Raščan je prav tako osumljen več milijonov evrov težke davčne utaje) na okrožno državno tožilstvo poslala dokumentacijo, ki po mnenju Dursa "kaže na sum znakov kaznivega dejanja davčne utaje." Vodja ljubljanskega državnega tožilstva Tamara Gregorčič nam je takrat povedala, da je "zadeva v predkazenskem postopku," zato nam več informacij niso mogli posredovati.
Toda ko smo se včeraj dopoldne na ljubljanskem tožilstvu spet pozanimali, v kakšni fazi se danes nahaja razvpiti "davčni" primer Senica-Kresal, nam je Tamara Gregorčič odgovorila s popolnoma enakom stavkom. Čeprav je vmes minilo že več kot eno leto ...
Svet Pozitivne Slovenije, ki se je včeraj sestal na svoji prvi seji, o zaupnici Zoranu Jankoviću ni hotel niti glasovati, ker mu kljub davčni aferi, ki bi jo težko preživel kateri koli politik v zahodni Evropi, menda brezmejno zaupajo.
Vendar je to samo kulisa. V zakulisju Pozitivne Slovenije se namreč dogaja tihi spopad med Jankovićem na eni ter Kučanom in bivšim predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem na drugi strani. Zoran Janković, ki se je, pravzaprav paradoksalno po vnovični izvolitvi za ljubljanskega župana tako rekoč "vrnil" v nacionalno politiko, naj bi celo Milanu Kučanu "zrasel čez glavo," ker postaja preveč neobvladljiv, pravijo naši viri ...
 
ODMEV
Spoštovani,
vaša trditev, "da naj bi generalni drżavni tożilec predsedniku republike pokazal dokumentacijo Durs," je v celoti neutemeljena in povsem izmišljena.
Boštjan Lajovic
Urad predsednika republike
 
ODMEV
Spoštovani,
odločno zanikamo vztrajna namigovanja na vaši spletni strani, da naj bi generalni državni tožilec RS dr. Zvonko Fišer davčno dokumentacijo iz kazenske ovadbe, ki naj bi jo DURS vložil zoper Zorana Jankovića, pokazal Milanu Kučanu in dr. Danilu Türku. Takšno obveščanje nepooblaščenih oseb o vsebini morebitne kazenske ovadbe bi bilo v nasprotju z zakonom in do njega ni prišlo. Da generalni državni tožilec nobenega izmed obeh navedenih ni o tem nikoli obveščal, pa izhaja tudi iz sklepa, ki ga je v okviru nadzora nad izvajanjem Zakona o varstvu osebnih podatkov, izdal informacijski pooblaščenec.
Urad generalnega državnega tožilca RS

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
medijskem razkritju Zoran Jankovič Boris Stamejčič Damjan Janković Zvonko Fišer Milanu Kučanu Danilu Türku Mira Senice Katarine Kresal 4. marca lani razkrili Matej Raščan Tamara Gregorčič Gregorjem Golobičem Spoštovani Boštjan Lajovic Urad predsednika republike Spoštovani Urad generalnega državnega tožilca RS

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vprašanje. Zakaj tožilstvo ravno pri Jankoviću in Senici dela tako počasi?!