objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 23. maj 2012 ob 06:55

Eks poslanec Colarič končal ero Metke Tekavčič. Zanj lobiral tudi Isajlović
Boruta Pahorja na ljubljanski volilni konferenci ni bilo, opravičil se je s posebnim pismom spoštovani tovarišici Tekavčičevi
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Pozno sinoči se je končal prvi veliki volilni obračun znotraj Socialnih demokratov pred usodnim kongresom v Kočevju. Na volilni konferenci ljubljanske SD je nov predsednik Socialnih demokratov v prestolnici postal bivši poslanec Anton Colarič, ki je na tajnih volitvah dokaj gladko premagal edinega preostalega protikandidata, mestnega svetnika Gregorja Isteniča.
Slednji je dobil 29, Colarič pa 58 glasov.
Dolgoletna predsednica ljubljanskega odbora SD Metka Tekavčič je nekaj ur pred konferenco od kandidature odstopila (kar je sicer namigovala že prej), tik pred konferenco pa je skušala doseči, da bi se "umaknila" tudi preostala dva kandidata, Colarič in Istenič, vodstvo stranke pa bi podprlo skupnega kandidata Danila Tomšiča. Vendar do takšnega dogovora ni prišlo.
Po dosedanjih informacijah so za Antona Colariča glasovali predstavniki Mladega foruma, po vsem sodeč pa tudi "stara garda" ljubljanskih Socialnih demokratov. Tako naj bi še nekaj dni pred konferenco lobist Drago Isajlović prepričeval Gregorja Isteniča, naj vendarle odstopi od kandidature, ampak v korist Antona Colariča. Istenič sicer pravi, da sta se z Dragom Isajlovićem po telefonu samo pogovarjala o aktualnih temah. No, izvoljeni Colarič je bil po koncu glasovanja vidno zadovoljen in ponosen.
Spomnimo, Colarič je želel Metko Tekavčič "zrušiti" že pred štirimi leti, vendar mu na volitvah takrat ni uspelo. Tekavčičeva v Ljubljani ostaja mestna svetnica, na kongresu stranke v Kočevju se bo potegovala tudi za predsednico konference SD (čeprav za to funkcijo tokrat vlada izjemna konkurenca), ostaja pa tudi članica predsedstva SD, kot prestavnica Ljubljane.
Na včerajšnji volilni konferenci ljubljanske SD so se pojavili in predstavili tudi trije kandidati za novega predsednika stranke, Igor Lukšič, Patrick Vlačič in Zlatko Jenko, ni pa bilo Boruta Pahorja. Prvak Socialnih demokratov je Metki Tekavčič raje poslal pismo, ki ga objavljamo v celoti:
"Spoštovana tovarišica predsednica, prosim sprejmite moje opravičilo za odsotnost na današnji konferenci, kot spodbudo za tehtnejšo in odmevnejšo razpravo o alternativah moji politiki vodenja SD. Menim, da je zlasti zdaj zelo pomembno, da imajo moji tovariši in tekmeci čim več priložnosti, da te alternative utemeljijo. Prosim, pozdravite naše tovarišice in tovariše in jim prenesite moje prisrčne pozdrave." Borut Pahor, predsednik SD.
Naslednji predkongresni spopad za lokalne funkcije med Socialnimi demokrati se bo zgodil v soboto, 26. maja, v Mariboru, kjer se za novega predsednika stranke potegujejo poslanec Matevž Frangež, bivši poslanec Bogdan Čepič in sedanji predsednik mariborskih Socialnih demokratov Bojan Horvat. Favorita naj bi bila Frangež in Horvat, Čepič pa prejkone velja za outsiderja.
Matevž Frangež, ki bo na kongresu kandidiral tudi za predsednika konference SD, se bo čez dve leti, na prihodnjih lokalnih volitvah, skoraj zanesljivo podal tudi v boj za župana Maribora.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Anton Colarič Gregorja Isteniča metka tekavčič Danila Tomšiča Drago Isajlović Igor Lukšič patrick vlačič Zlatko Jenko Boruta Pahorja Matevž Frangež Bogdan Čepič Bojan Horvat

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Eks poslanec Colarič končal ero Metke Tekavčič. Zanj lobiral tudi Isajlović