objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 3. junij 2012 ob 07:25

Pravičen kongres SD. Lukšič končno predsednik, Pahor predsedniški kandidat
Kočevski kongres Socialnih demokratov se je odločil precej racionalno, Stranka brez Boruta Pahorja gre bolj v levo, bivši predsednik pa postaja tudi kandidat stranke za predsednika republike
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnji "usodni" kongres Socialnih demokratov v Kočevju se je končal na nek način "pravično". Igor Lukšič je vendarle in končno postal predsednik stranke, Borut Pahor pa (p)ostal kandidat za predsednika republike. Tudi v športni dvorani, kjer je o novem vodstvu stranke odločalo 380 delegatov, je bilo po razglasitvi zadnjih rezultatov čutiti olajšanje. Kongres je korektno porazdelil funkcije, s tem se strinja tudi starosta stranke Miran Potrč.
Mimogrede, Potrč je takoj po razglasitvi rezultatov drugega kroga prvi povzel končno besedo, vnaprej si je za vsak slučaj pripravil dve pisni varianti zaključne besede. Govor v primeru ponovne Pahorjeve zmage ali obratno. Sinoči se je tudi zazdelo, vsaj avtorju teh vrstic, da ob Lukšičevi zmagi in napovedi Pahorjeve predsedniške kandidature Potrč "pomirjen" odhaja v politični pokoj.
Tudi sicer pretirane napetosti med delegati na usodnem kongresu ni bilo čutiti. Prej radovednost, kaj se bo izcimilo. Mingljali so pred dvorano, bilo je sonce, in pili pivo, Union ali Laško. Še največ negodovanja se je zgodilo med kosilom, ko se je izkazalo, da je bilo ponujene hrane na bone tragikomično malo. Kljub temu je kar 97 odstotkov delegatk in delegatov na kongresu ostalo ves čas, celih 12 ur, do tja do desetih zvečer.
Lobiranja med delegati ni bilo čutiti, še največ spinov se je dogajalo med novinarji. Omenimo najmočnejša dva. Prvi, da naj bi Pahor že zjutraj odstopil od kandidature za predsednika stranke, in drugi, da naj bi Potrč v petek zvečer prišel domov na štiri oči k Pahorju, v imenu stare strankarske garde, in mu predlagal umik kandidature za predsednika stranke v zameno za podporo stranke pri kandidaturi za predsednika republike. Poleg tega naj bi mu zagrozil, če tega Pahor ne stori, bo nekaj vidnih članov stranke (Janez Kocijančič, Peter Bekeš, Metka Tekavčič, Igor Lukšič ...) zapustilo Socialne demokrate. Potrč mi je to ostro demantiral, Bekeš pravi, da je za kaj takšnega prestar, Tekavčičeva je zanikala tudi samo misel, da bi odšla iz SD, tudi Lukšič mi je med prvim in drugim krogom volitev zagotovil, da v primeru poraza ostaja član Socialnih demokratov. Kocijančiča pa na kongresu ni bilo, opravičil se je. Verjetno je preveč zaseden s pravkar odstopljenim predsednikom Slovenske smučarske zveze Tomažem Lovšetom in razčiščevanjem, kaj se je pravzaprav zares pripetilo na kongresu Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji, kjer je Slovenija (Planica) izgubila kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju za leto 2017.
Napetost je popustila, skoraj izpuhtela, med prvim in drugim krogom volitev, tudi med Borutom Pahorjem in Igorjem Lukšičem. Večji del čakanja na odločilne rezultate sta Pahor in Lukšič preživela skupaj, sedeč na odru dvorane, kjer sta pozirala fotografom in delegatom. Bolj napeto je bilo prej. Pahor ni vedel, kako bo kongres sprejel njegovo uradno najavo predsedniške kandidature (da bo kandidaturo najavil, sta vedela le dva njegova najožja sodelavca, Špela Vovk in Matjaž Nemec, menda celo Denis Sarkič ne, čeprav sta z Vovkovo par), Lukšič je bil enormno živčen, Vlačič pa se je takoj hudo zapacal z neverjetno slabim nagovorom, ki ga je za nameček celo prebral. Kaže, da so imeli prav tisti, ki so napovedovali, da Vlačič ne zdrži pritiska in da bo v soboto zjutraj, ko bo videl Pahorja, spet "zmrznil". Medtem ko je Lukšič nastopil zelo dobro. Z verbalno in "fizično" razgibanim nastopom ter nagovorom je delegatom nekoliko zmanjšal tezo in skrbi, da premore premalo karizme in ni dovolj liderja. Borut Pahor je po drugi strani s takojšnjo najavo kandidature za predsednika republike kongresu ponudil alibi, da ga mirno in dostojanstveno, po petnajstih letih vodenja SD, razrešijo s funkcije predsednika stranke.
Kar se je tudi zgodilo. Po rezultatih prvega kroga, ko je Pahor dobil 148 glasov, Lukšič pa točno deset manj, je bilo realno pričakovati Lukšičevo zmago. Glede na razporeditev glasov morda celo večjo, kot se je zgodila na koncu, ko je Lukšič prejel deset glasov več, 190 proti 180. Da bi Borut Pahor lahko spet zmagal, bi moral po prvem krogu imeti vsaj 30 do 40 več glasov kot Lukšič.
Kongres se je tako rekoč odločil racionalno. Stranka bo pod Igorjem Lukšičem šla bolj v levo, kar si večina članstva nesporno tudi želi, pri Borutu Pahorju pa je bilo čutiti nekakšno olajšanje, padec bremena (sam Pahor temu pravi zadoščenje), čeprav je to verjetno samo prvi vtis. Dejstvo, da je "odstranjen" iz parlamentarne politike, bo zanesljivo že še prišlo za njim. Po drugi strani mu tesen volilni izid, 180 glasov in časten poraz zagotavljajo podporo stranke na jesenskih predsedniških volitvah.
Za edini "škandal" med kočevskim kongresom je poskrbela delovna predsednica popoldanskega dela kongresa, poslanka Andreja Črnak Meglič, ko je pred drugim krogom volitev članom volilne komisije ukazala odvzeti mobilne telefone. Delni rezultati prvega kroga so bili namreč znani že bistveno prej, preden jih je predsednik volilne komisije, poslanec Janko Veber, javno predstavil kongresu ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Lukšič Borut Pahor miran potrč janez kocijančič Peter Bekeš metka tekavčič Tomažem Lovšetom pripetilo na kongresu Špela Vovk Matjaž Nemec Denis Sarkič andreja črnak meglič janko veber

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pravičen kongres SD. Lukšič končno predsednik, Pahor predsedniški kandidat