objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 12. junij 2012 ob 06:56

Se je že začelo! Vodi Türk pred Pahorjem, Jelinčič pa malo prehiteva Zvera
Volitve predsednika republike. Primerjava zadnjih raziskav javnega mnenja kaže, kako podpora aktualnemu predsedniku Danilu Türku kopni, Borutu Pahorju pa hitro raste
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Predvolilna kampanja za jesenske predsedniške volitve se je tako rekoč že začela. Pojavile so se tudi prve "relevantne" ankete javnega mnenja, potem ko je pred desetimi dnevi na kongresu Socialnih demokratov svojo predsedniško kandidaturo uradno napovedal še bivši prvak SD Borut Pahor.
Po zadnji raziskavi Slovenski utrip, ki ga pripravlja novogoriška Fakulteta za uporabne družbene študije (anketa je bila narejena med 4. in 7. junijem, torej po kongresu SD), med kandidati za predsednika republike vodi aktualni predsednik Danilo Türk (volilo bi ga 35,4 odstotka volivk in volivcev), drugi je Pahor (29,7) in tretji, presenetljivo, nekdanji poslanec ter lider Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti, na četrtem mestu pa je evropski poslanec Milan Zver, kandidat SDS. Razlika med Jelinčičem in Zverom je minimalna, politika sta praktično izenačena.
Če primerjamo najnovejšo anketo Slovenski utrip in zadnjo anketo časopisa Delo, povezano z volitvami za predsednika republike, objavljeno 28. maja, vidimo, kako Danilu Türku podpora kopni, Pahorju pa raste. Po takratni anketi Dela bi Türka volilo še 37 odstotkov anketirancev, Pahor je dobil komaj 19 odstotkov. Danilo Türk je tako izgubil 1,6 odstotne točke, Pahor pa pridobil skoraj 11 odstotnih točk. Po raziskavi Slovenski utrip bi predsednika Türka sicer volili predvsem moški, Boruta Pahorja pa ženske.
Kar zadeva parlamentarne volitve, če bi bile to nedeljo, bi največ glasov dobila Janševa SDS (18,3 odstotka), na drugem mestu bi pristali Socialni demokrati (tokrat že pod vodstvom novega predsednika Igorja Lukšiča, 13,3 odstotka), na tretjem pa Jankovićeva Pozitivna Slovenija (10,2 odstotka).
Večina vprašanih (64,1 odstotka) v junijski anketi Fakultete za uporabne družbene študije je tudi prepričanih, da je ljubljanski župan in prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki se je znašel v kazenski preiskavi zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju in pod drobnogledom Dursa, "bolj verjetno" kriv očitanih kaznivih dejanj. Tako menijo predvsem anketiranci v zrelih letih, poklicno izobraženi, pa tudi podporniki sedanje vlade.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Danilo Türk Zmago Jelinčič Plemeniti milan zver Janševa Igorja Lukšiča zoran janković

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Se je že začelo! Vodi Türk pred Pahorjem, Jelinčič pa malo prehiteva Zvera