objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 18. junij 2012 ob 07:09

Kdo pride namesto Tomaža Lovšeta? Berločnik malo verjetno, Pilgram neznanka
Spoznanje in dejstvo. Vsakega, ki bo postal predsednik Smučarske zveze Slovenije, čaka spopad s staro gardo in neformalnim predsednikom slovenske smučarije Janezom Kocijančičem
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Čez pet dni, točno v petek 22. junija, poteče rok za vložitev kandidatur za novega predsednika Smučarske zveze Slovenije, po nedavnem razvpitem "južnokorejskem" odstopu Tomaža Lovšeta. Ponudbe in prošnje menda letijo na vse strani, tarče smučarskih delavcev in lobistov pa so predvsem vidni menedžerji.
Sprva se je govorilo, da bo nov predsednik smučarske zveze zanesljivo postal Jože Mermal, predsednik uprave BTC. Mermal je za naš portal pred dnevi to možnost zanikal, menda na podlagi pogovora z družino in sodelavci, ki naj bi mu to odsvetovali. Kljub temu na Mermala nekateri še vedno računajo.
Že pred dvema tednoma je kandidaturo za predsednika smučarske zveze odklonil tudi novopečeni predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič.
Trenutno sta najbolj v igri predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in predsednik uprave zavarovalnice Generali Gregor Pilgram. Berločnik nam je ponudbo potrdil, vendar pravi, da je to "zelo malo verjetno," s Pilgramom pa še nismo uspeli govoriti. Spomnimo, Petrol je eden večjih sponzorjev Smučarske zveze Slovenije, zavarovalnica Generali pa sponzor tradicionalnih moških smučarskih tekem za svetovni pokal pod Vitrancem.
Znotraj smučarske zveze pa naj bi veljal nenapisan dogovor, da tokrat novega prvega človeka zveze "najdejo" nordijci, ker je Tomaža Lovšeta pripeljal Jure Košir, zdaj še bivši predsednik zbora alpskega smučanja. Pa tudi Lovšetovega predhodnika Staneta Valanta so šteli med alpince. Zbor nordijcev vodi Ljubo Jasnič, ki tudi sicer velja za najbolj vplivnega med nordijskim delom smučarske zveze. No, moč Ljuba Jasniča se zdaj utegne nekoliko zmanjšati, ker ga ta četrtek na svetu stranke DeSUS razrešujejo s funkcije generalnega sekretarja stranke Desusa, ostaja pa državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.
Toda ključno težavo pri iskanju novega predsednika Smučarske zveze Slovenije med "novo" generacijo poslovnežev povzroča neusmiljeno spoznanje in dejstvo, da se bo vsak, ki bo formalno prevzel vodenje zveze, prisiljen spopasti s staro gardo slovenske smučarije (ali športa nasploh), na čelu z Janezom Kocijančičem, predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije in članov vodstva Mednarodne smučarske zveze FIS. Kar je tako ali drugače na koncu potem odneslo Lovšeta. Kocijančič namreč velja za neformalnega šefa smučarske zveze, Lovše pa bi moral, če je hotel preživeti cel mandat, s Kocijančičevo staro gardo "počistiti" že na začetku svojega mandata. Zato je spopad neizbežen, je pa vprašanje, kdo od novih menedžerjev je tak spopad pripravljen tvegati. Drugače pa, pravijo nekateri od njih, bi bilo možno Slovensko smučarsko zvezo kar dobro voditi.
Po drugi strani je tudi Janez Kocijančič iz obračuna z Lovšetom prišel "vidno oslabljen", čeprav je kobajagi zmagal. Ne samo, da Kocijančiča na koncu dolgoletne športno-funkcionarske kariere po vsem sodeč čakajo neprijetni sodni postopki (Tomaž Lovše mu namreč že napoveduje odškodninske tožbe), tudi na svoji tiskovni konferenci, prejšnji ponedeljek, ko se je vrnil iz Vietnama, je izpadel zelo neprepričljiv. Za nameček ga nekateri krogi blizu aktualne vlade "rušijo" na olimpijskem komiteju ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaža Lovšeta Jože Mermal to možnost zanikal Toni Balažic tomaž berločnik Gregor Pilgram Jure Košir Staneta Valanta Ljubo Jasnič Janeza Janše Janezom Kocijančičem

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo pride namesto Tomaža Lovšeta? Berločnik malo verjetno, Pilgram neznanka