objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sobota, 23. junij 2012 ob 07:23

Podbregar pobegnil, duo Kresal&Zalar pa pikira na 9 milijonov sodnih evrov
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Iztoka Podbregarja, "poslednjega" predsednika LDS, sem v živo prvič srečal minuli ponedeljek, na nekem družabnem dogodku na Mestnem trgu v stari Ljubljani. Pristopil sem k njemu, se predstavil in začel pogovor.
ZANIMALO ME JE, med drugim, kako gleda na razmeroma bizarno dejstvo, da še tri mesecem po njegovem prevzemu LDS, na anketah javnega mnenja časnika Delo kot političarko "tretirajo" Katarino Kresal, nekdanjo ministrico za notranje zadeve in bivšo predsednico LDS, ne pa njega. Kakšnega lucidnega odgovora ni zmogel, dejal je le, da bodo enkrat že spoznali. Na vprašanje, ali res namerava zamenjati generalnega sekretarja stranke Uroša Petohleba, je rekel, da je Petohleb sam izrazil željo, da bi odšel.
Potem sem mu vljudno predlagal izmenjavo najinih mobilnih telefonskih številk (no, moja je itak javno objavljena na spletnem portalu), kar pa je z miganjem glave odklonil. To me je, priznam, presenetilo, saj je tako postal praktično edini "vidni" slovenski politik, ki ga nimam v telefonskem imeniku.
OKEJ, TUDI TO JE PRAVZAPRAV nek dosežek.
Nato se je Podbregar nagnil k meni, me prijel za desno roko, in bolj potihoma vprašal, če sem neodvisen novinar?
Po mojem skromnem mnenju bolj kot večina drugih novinarjev v državi, sem mu na hitro odgovoril.
Še nekoliko se je približal in skrivnostno rekel: Jaz pa imam informacije, da niste tako neodvisen, saj veste, kje sem bil zaposlen ...
Potem je stopil stran in odšel.
SPOMNIMO, IZTOK Podbregar je nekdanji general Slovenske vojske, pred leti svetovalec pokojnega predsednika države Janeza Drnovška in bivši direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sova.
HM, POLITIK, KI DANDANES, v dobi bliskovitih globalnih komunikacij, kjer so informacije moč, infantilno skriva svojo telefonsko številko, in se kot bivši šef obveščevalne službe hvali z nekimi domnevnimi obveščevalnimi podatki, nima nobene perspektive. Nenazadnje, morebitna uporaba (natančneje: zloraba) obveščevalnih podakov, ki naj bi jih imel Iztok Podbregar - v tem primeru o moji malenkosti - je že v startu nezakonita!
Tale možakar pa v politiki ne bo dolgo, sem si mislil ...
NISEM PA MOGEL PREDVIDETI, da ga bo odneslo že naslednji dan.
Iztok Podbregar je uradno odstopil zaradi osebnih razlogov, ki menda nimajo zveze z LDS. Generalni sekretar LDS Uroš Petohleb, ki naj bi po besedah Podbregarja tudi sam odhajal, je medijem sporočil, da je Podbregar odstopil zato, da bi stranko "razbremenil" kazenskih postopkov zoper njega, ki izhajajo iz časa, ko je še vodil Sovo. Češ, Podbregar in LDS sta lahko zgled vsem ostalim političnim strankam.
Kar je larifari, saj to bili vsi ti postopki znani že 3. marca, ko je bil Podbregar na kongresu LDS izvoljen za predsednika stranke. Tudi sam sem že takrat pisal o kazenskih postopkih zoper Podbregarja. Skratka, gre za slabo in obrabljeno finto (spin) nekdanjega obveščevalca.
ZATO SE RESNICA skriva drugje. LDS je po odhodu Katarine Kresal politično in finančno bankrotirana stranka. Zdaj se vidi, kakšno brutalno pogorišče sta za seboj pustila Kresalova in njen razvpiti partner, odvetnik Miro Senica, ki sta ostanke nekdanje mogočne LDS poskušala izkoristiti za poskus vzpostavitve njunega politično-poslovno-medijskega imperija.
Podbregar je verjetno spoznal, da ni tip, ki bi lahko saniral tovrstno pogorišče. Ni tip, ki bi kogarkoli politično ali karizmatično privlačil, niti z retoriko, kaj šele s pojavo. Poleg tega ni tip, ki bi lahko za politično stranko "zrihtal" denar. Zato je Podbregar tako rekoč strahopetno pobegnil z vrha LDS.
NO JA, MOGOČE PA JE tudi on spoznal, da je z LDS dokončno konec.
ODMEV
Vaša trditev, da Katarina Kresal in Aleš Zalar pikirata na proračunska sredstva, ki ležijo na sodiščih, je neresnična. Evropski center za reševanje sporov ne kandidira za proračunska sredstva, niti jih ne prejema. Proračunskih sredstev, ki so namenjena izvajanju mediacij na sodiščih, pa že po zakonu ne more prejeti noben drug subjekt razen sodišč.
Katarina Kresal
Evropski center za reševanje sporov
Mimogrede, Katarina Kresal je medtem aktivirala status odvetnice. Po naših informacijah dela v njenem zavodu, imenovanem Evropski center za reševanje sporov, skupaj z nekdanjim ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem. Menda pikirata na proračunska sredstva, ki ležijo po sodiščih namenjena mediaciji. Šlo naj bi za približno 9 milijonov evrov. Njeni kolegi odvetniki mi pravijo, da je na sodišču še niso srečali, sta pa z Alešem Zalarjem vsem sodnikom in odvetnikom, ki so na spisku mediatorjev, poslala dopise, naj se pridružijo Evropskemu centru za reševanje sporov in delajo prek njunega zavoda.
Tone Anderlič in vsi drugi poslanci LDS iz prejšnjega mandata državnega zbora še vedno prejemalo denarna nadomestila za "brezposelnost".
Po odstopu obveščevalca Podbregarja je vodenje LDS začasno (tja do jeseni) prevzela podpredsednica stranka Sonja Kralj Bervar, dolgoletna visoka uradnica bivšega ministrstva za kulturo (upam, da ne bo kakšna Mladina kdaj zapisala, kako je Sonja Kralj Bervar politično neodvisna državna uradnica) ter soproga Mitje Bervarja, direktorja ljubljanske Opere in baleta.
P.S. Iztok Podbregar, mobilna telefonska številka: 041 760-979. Pokličite zdaj!
 
ODMEV
Vaša trditev, da Katarina Kresal in Aleš Zalar pikirata na proračunska sredstva, ki ležijo na sodiščih, je neresnična. Evropski center za reševanje sporov ne kandidira za proračunska sredstva, niti jih ne prejema. Proračunskih sredstev, ki so namenjena izvajanju mediacij na sodiščih, pa že po zakonu ne more prejeti noben drug subjekt razen sodišč.
Katarina Kresal
Evropski center za reševanje sporov
 
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Iztoka Podbregarja Katarino Kresal Uroša Petohleba Janeza Drnovška kazenskih postopkih miro senica Alešem Zalarjem Tone Anderlič Sonja Kralj Bervar Mitje Bervarja Odmev

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Podbregar pobegnil, duo Kresal&Zalar pa pikira na 9 milijonov sodnih evrov